Rozbudowa T5 w Juwel Rio 125

Moderator: ModTeam

manius999
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mariusz

Rozbudowa T5 w Juwel Rio 125

Post autor: manius999 » 2008-07-13, 09:53

Witam. Sorrki że zakładam nowy temat tutaj ale nie wiedziałem gdzie. Widziałem że jesli stawia się pytania w dziala "Zrób to sam" leci on do kosza.
Właśnie o zrób to sam mi się rozchodzi. Mam pokrywe orginał do tego akwa ale daje mi 2X28W i to troszkę za mało. Chcę dołożyć przynajmniej jedną świetlówke więc dokonałem oględzin listwy Juwela z układem elektryki i jeden wniosek mi się nasuwa - nigdzie nie ma zapłonników do lamp. Urządzenie jakie wymontowałm przypomina statecznik ale nigdzie nie ma tak zwanych starterów do świetlówek. Moje pytanie brzmi czy jesli ich nie ma znaczy to że w T5 nie stosuje się starterów?? Czy muszą to być jakieś inne układy?? Nie chce przebudowy całego zestawu na T8 bo bedzie się to mijac z celem ale mam tez mniejsze akwa 54l i tam siedzą T8 i tez za mało wiec po rozebraniu okazało się że to standardowy układ i wystarczy zamienić statecznik na większy, dołożyć jeden starter i połąćzyć pięknie i będzie działać natomiast tutaj sam już nie wiem. Prosze o pomoc bo chcę wybrać się na zakupy i uruchomić oświetlenie jeszcze dziś. Pozdrawiam

skillya
Forumowicz
Pojemność akwarium: 63
Imię: Kaja

Re: Rozbudowa T5 w Juwel Rio 125

Post autor: skillya » 2008-07-13, 10:38

Jeżeli nie ma starterów to znaczy, że masz po prostu statecznik elektroniczny, który tego nie wymaga. Świetlówki t8 także można podłączyć do statecznika elektronicznego, który
zoolight.pl pisze:zmniejsza pobór prądu, wydziela mniej ciepła oraz eliminuje uciążliwy hałas i migotanie świetlówek.
Instrukcje podłączenia stateczników philips na stronie zoolight -- mam nadzieję, że to coś Ci pomoże.

manius999
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mariusz

Re: Rozbudowa T5 w Juwel Rio 125

Post autor: manius999 » 2008-07-13, 10:53

Ok świetnie. Już wiem większość czego potrzebuję. Mam nadzieję tylko że uda mi się znaleźdz balanser czyli statecznik bo niestety Irlandia nie obfituje w sklepy z elektronika i elektryką i cięzko coś takie znaleźdz na poczekaniu a niestety rozebrałem już świtlóweczki i rośłinki zostały bez światełka.
Jeśli sobie poradzę z rpoblemem dam znać.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-07-13, 11:43 ]
A mam jeszcze takie szybkie pytanie. A jesli do T5 dodam jedna świetłówke T8 w sensie że na dodatkowym urządzeniu 20W firmy GLO. Widziałem wczoraj zestaw do zamontowania jednej świetlówki T8 20W w komplecie ze statecznikiem magnetycznym i w sumie kosztowało by mnie to mniej niż szukanie tutaj statecznika pod 3 T5 tylko nie wiem czy to nie będzie przeszkadzało jeśli dam dwie T5 i jedna T8 na środku zbiornika bez kombinacji z elektryka i prowadzeniem kabli bo to orginalny produkt producenta.
Prosze o poradę

ODPOWIEDZ