Problem z roślinkami
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
Problem z roślinkami
Witam. Zakupiłem ostatnio roślinki ale nie potrafię powiedzieć jakie bo nigdzie nie mogę znaleźdź ich zdięć a w sklepie też nie umieją mi pomóc. No niestety taki dziwny sklep.
Mnniejsza jednak o to. Problem w tym że rośłinki były w koszyczku jak by odcięte od krzaczka i zasadziłem je w akwa. Po kilku dniach wypuściły korzonki ale w połowie swojeje długości. Rosną sobie już tak tydzień a wczoraj jak poruszułem rośłinką okazało się że od podłoża do 3 może 4 cm w żwyrz są martwe natomiast reszta rośnie ok.
Nie wiem teraz co z nimi zrobić. Czy wyciąc i przyciąć w miejscu gdzie rozwijają się korzenie i zasadzić na nowo czy zostawić tak jak jest??
Doradzcie proszę a ja w miarę możliwości dodam zdięcie roślinek jeśli się będzie dało
Mnniejsza jednak o to. Problem w tym że rośłinki były w koszyczku jak by odcięte od krzaczka i zasadziłem je w akwa. Po kilku dniach wypuściły korzonki ale w połowie swojeje długości. Rosną sobie już tak tydzień a wczoraj jak poruszułem rośłinką okazało się że od podłoża do 3 może 4 cm w żwyrz są martwe natomiast reszta rośnie ok.
Nie wiem teraz co z nimi zrobić. Czy wyciąc i przyciąć w miejscu gdzie rozwijają się korzenie i zasadzić na nowo czy zostawić tak jak jest??
Doradzcie proszę a ja w miarę możliwości dodam zdięcie roślinek jeśli się będzie dało
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Problem z roślinkami
Odetnij martwą część przed stożkiem wzrostu (tam gdzie rosną Ci te korzenie) i posadź.
-
- Zainteresowany
No tak właśnie miałem na myśli ale powiedz mi jeśli na dłuości roślinki takich miejsc gdzie pojawiają się korzenie jest kilka to jak wybrać najlepszy żyby nie zaszkodzić roślinie??
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zrób zdjęcie tej rośliny.
Wiele roślin wytwarza korzenie na łodyżce i nie jest to nic nadzwyczajnego.
Wiele roślin wytwarza korzenie na łodyżce i nie jest to nic nadzwyczajnego.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Tnij tam gdzie będzie Ci pasować z wysokością ;)
U mnie na jednej roślinie tyle korzeni rośnie, że nic poza nimi nie widać, a sama roślina ma się bardzo dobrze ;)
U mnie na jednej roślinie tyle korzeni rośnie, że nic poza nimi nie widać, a sama roślina ma się bardzo dobrze ;)
-
- Zainteresowany
Zrobię po poludniu bo nie ma narazie aparatu ale wydaje mi się że z jednej storny masz rację że są takie co wytwarzają korzenie ale dla czego od podłoża nie zakorzeniły się a zaczynają obumierać??
Górna część nabrała pięknych kolorów i rozrasta się a ta dolna po prostu gnije.
Jak je przywiozłem ze sklepu wyglądały tak jak by je po prostu odcięto od krzaka i ładnie zapakwano do doniczki z gąbeczką ale nie wytworzyły w tym miejscu korzeni.
Zrobię zdięcia to podeślę
Jak je przywiozłem ze sklepu wyglądały tak jak by je po prostu odcięto od krzaka i ładnie zapakwano do doniczki z gąbeczką ale nie wytworzyły w tym miejscu korzeni.
Zrobię zdięcia to podeślę
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jak kończyły się łodygą, a nie stożkiem wzrostu to normalne, że zgniło ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Albo to roślina pływająca i nie powinna być w podłożu, albo masz za słabe światło, stąd dolne partie obumierają.manius999 pisze:Zrobię po poludniu bo nie ma narazie aparatu ale wydaje mi się że z jednej storny masz rację że są takie co wytwarzają korzenie ale dla czego od podłoża nie zakorzeniły się a zaczynają obumierać??
-
- Zainteresowany
Ok dodaje zdięcia ale to mój pierwszy raz wiec nie wiem jak z nimi będzie. Jeśli będzie coś nie tak poprawię bo w sumie nie wiedziałem nawet jakiej wielkości moga być.
co do światła to akwa ma 125l minus podłoże około 8cm i do tego tło z tyłu wiec wody w sumie nie ma 125l a oświetlenie to 2x28W plus 1x20W. Roślinki z prawej i lewej strony których nie widać to może i maja problem bo boki nie są tak oświetlone ale pozostałe te z którymi mam problem to rosną w najlepiej oświetlonym miejscu.
Czekam na pomysły
co do światła to akwa ma 125l minus podłoże około 8cm i do tego tło z tyłu wiec wody w sumie nie ma 125l a oświetlenie to 2x28W plus 1x20W. Roślinki z prawej i lewej strony których nie widać to może i maja problem bo boki nie są tak oświetlone ale pozostałe te z którymi mam problem to rosną w najlepiej oświetlonym miejscu.
Czekam na pomysły
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
rosliny wypuszczaja kozenie poniewaz dzienki temu pobieraja skladniki z wody a nie z podloza.U mnie gdy kupilem rosliny wrzystkie byly bez kozeni,gdy wsadzilem do podlozabez kozeni to tez wypuszczaly na lodygach