Możesz. Po to jest ta regulacja. ;)Lunatic_86 pisze:Ja mam filtr 30-60l Aquaela, jak ustawie go na maksa to też robi się wirówka, mam akwa 45l, czyli mogę go przykręcić na min i też będzie git??
robi sie mętna - co robić
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: robi sie mętna - co robić
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
No to spoko bo troszkę sajgon robi.marthinez pisze:Lunatic_86 napisał/a:
Ja mam filtr 30-60l Aquaela, jak ustawie go na maksa to też robi się wirówka, mam akwa 45l, czyli mogę go przykręcić na min i też będzie git??
Możesz. Po to jest ta regulacja. ;)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Zadnej chemii nie powinno sie dawac do akwarium ,lepiej jest poczekac az akwarium sie ustabilizuje i problem zniknie ,bez chemiialdona pisze:a czy jest moze jakis preparat na te metnienie wodu który mogła bym zakupic w sklepie zoo
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: KRZYSZTOF
re
Czy ktoś słyszał żeby na wystawach akwa dojrzewały???
Chyba nieJ dodajemy szczepy bakterii i możemy wpuszczać ryby za 15 minut
A po drugie akwa nie dojrzeje samo, bo niema substancji odżywczych
Chyba nieJ dodajemy szczepy bakterii i możemy wpuszczać ryby za 15 minut
A po drugie akwa nie dojrzeje samo, bo niema substancji odżywczych
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Na wystawach zwykle przyjeżdża juz "dojrzałe" akwarium. Ono startuje w siedzibie wystawcy, a na wystawę zwykle przyjeżdża w "częściach", razem z wodą w odpowiednim zbiorniku. Lub rzeczywiście, nie dojrzewa - ale pamietaj, że wystawa trwa 2-3 dni, a później takie akwarium idzie do likwidacji, a ryby do innych zbiorników.
Proces "dojrzewania" akwarium jest chyba najważniejszą rzeczą w normalnym życiu zbiornika. Jeżeli zostanie to zrobione źle, na dłuższą metę nie uniknie sie problemów. Samo dodanie szczepów bakterii nic nie zmienia, bo one dopiero muszą się namnożyć żeby właściwie działać, a i w samej wodzie muszą zajść pewne procesy, żeby właściwie pracowały. Sprawdź zresztą np. opis wprowadzania ryb za pomocą Nitrivecu SERY - to nie jest tak, że go wlewasz i po 15 minutach wpuszczasz ryby.
No i kwestia ostatnia - akwarium "dojrzeje" samo, bez żadnej interwencji. Życie biologiczne istnieje w każdej wodzie (nawet destylowanej czy po RO). Starczy dać mu trochę czasu, i wszystkie procesy zajdą same. Bo tak to już w naturze jest - sprawdzone przez ostanich sto lat doświadczeń z akwarystyką...
Proces "dojrzewania" akwarium jest chyba najważniejszą rzeczą w normalnym życiu zbiornika. Jeżeli zostanie to zrobione źle, na dłuższą metę nie uniknie sie problemów. Samo dodanie szczepów bakterii nic nie zmienia, bo one dopiero muszą się namnożyć żeby właściwie działać, a i w samej wodzie muszą zajść pewne procesy, żeby właściwie pracowały. Sprawdź zresztą np. opis wprowadzania ryb za pomocą Nitrivecu SERY - to nie jest tak, że go wlewasz i po 15 minutach wpuszczasz ryby.
No i kwestia ostatnia - akwarium "dojrzeje" samo, bez żadnej interwencji. Życie biologiczne istnieje w każdej wodzie (nawet destylowanej czy po RO). Starczy dać mu trochę czasu, i wszystkie procesy zajdą same. Bo tak to już w naturze jest - sprawdzone przez ostanich sto lat doświadczeń z akwarystyką...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back