Nowe "stare" akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Nowe "stare" akwarium
Witam:) przeprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania i odziedziczyłem również akwarium 200l. Niestety stan akwarium pozostawia wiele do życzenia, na szybach widać osad z kamienia, żwirek jest brudny(widać na nim ślady glonów) i znajdujące się w nim rośliny nie rosną najlepiej(liście są brązowe a niektóre maja czarne końcówki, mają liczne dziury...nie wiem jak to inaczej nazwać:P). Co mam zrobić z tym wszystkim w takiej sytuacji?? czy mogę umieścić rybki w innym, mniejszym akwarium, a z tym zrobić porządek i później wpuścić rybki raz jeszcze??
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Nowe "stare" akwarium
No to tak troche po kolei:
- na pewno nie zaczynaj od nowa. Tzw. brud w akwarium jest bardzo pożądany, spełnia bardzo ważną rolę biologiczną.
- dno co najwyżej intensywnie oczyść odmulaczem
- kamień usuń za pomocą czystej szmatki, żyletki i innych w miarę delikatnych narzędzi (czystych i nie używanych nigdy poza akwarium)
- roślin wymagają najprawdopodobniej po prostu prawidłowego nawożenia/oświetlenia - podaj więcej szczegółów. Co najwyżej, egzemplarze zmarniałe prawie w całości wyrzuć, te "lepsze" pozostaw, przy dobrej opiece na pewno ładnie odbiją.
- ryby oczywiście pozostaw w tym zbiorniku.
Pamiętaj o właściwych podmianach wody i opiece nad filtrem, poczytaj sobie artykuły dla początkujących w tym dziale, i jeżeli nigdzie nie "zaszalejesz", wyjdziesz z tym zbiornikiem na ładną prostą.
- na pewno nie zaczynaj od nowa. Tzw. brud w akwarium jest bardzo pożądany, spełnia bardzo ważną rolę biologiczną.
- dno co najwyżej intensywnie oczyść odmulaczem
- kamień usuń za pomocą czystej szmatki, żyletki i innych w miarę delikatnych narzędzi (czystych i nie używanych nigdy poza akwarium)
- roślin wymagają najprawdopodobniej po prostu prawidłowego nawożenia/oświetlenia - podaj więcej szczegółów. Co najwyżej, egzemplarze zmarniałe prawie w całości wyrzuć, te "lepsze" pozostaw, przy dobrej opiece na pewno ładnie odbiją.
- ryby oczywiście pozostaw w tym zbiorniku.
Pamiętaj o właściwych podmianach wody i opiece nad filtrem, poczytaj sobie artykuły dla początkujących w tym dziale, i jeżeli nigdzie nie "zaszalejesz", wyjdziesz z tym zbiornikiem na ładną prostą.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back