ozonator

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

zygusmax
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Grze¶iek

ozonator

Post autor: zygusmax » 2008-07-23, 15:50

pozdrawiam wszystkich :niepewny: czy warto inwestować w zakup ononizatora :( jak w ogóle się go stosuje :zawstydzony: czy wystarczy dobry filtr zewnętrzny z lampą UV z góry dzięki za podpowiedzi

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: ozonator

Post autor: maol » 2008-07-23, 15:53

A do czego ma byc stosowany? Bo filtry z tzw. diodami UV to tylko chwyt reklamowy, nie maja żadnego praktycznego działania sterylizującego. O ozonatorze... pierwsze słyszę, ale może ktos, gdzieś, kiedyś...

W każdym razie - nie ma sensu sterylizować wody dla samej jej sterylizacji - jeżeli nie ma wyraźnej potrzeby, nie robi się tego, gdyż ma to, nie ma co ukrywac dość duży wpływ na całość życia biologicznego w zbiorniku...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

hodowca_rybek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: BD

Post autor: hodowca_rybek » 2008-07-23, 19:02

Również nie wiem, co to jest, ale domniemam, że jest to urządzenie do produkcji ozonu. Jeśli coś takiego słyszę, to mnie śmiech ogarnia (mata ozonowa, itp.). Ozon jest dość szkodliwy. Jest to związek nietrwały i szybko się rozpada. Powstaje O2 i atom tlenu, który pozostaje reaguje z czymkolwiek ma "pod ręką". Skąd wiesz, że nie "utleni" Twoich rybek i roślin? Pozatym, coś co puszcza bombelki, to już nie musi być ozon. Skąd wiesz, że twórcy tego urządzenia nie nabijają klientów w butelkę jak ci z TV marketu oferujący super extra matę ozonową do wanny :rotfl: :rotfl: :rotfl:

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-07-23, 20:02

jestem lekko przerażony tym pomysłem. Ozon w rzeczy samej jestr trudny do kontroli i jest bardzo szkodliwy (używanie go niesie spore ryzyko)

zygusmax
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Grze¶iek

Post autor: zygusmax » 2008-07-24, 02:33

:) bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi :zawstydzony:

ODPOWIEDZ