Podloze oraz Roslinnosc dla Ramireza

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kamil_egon
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kamil
Kontakt:

Podloze oraz Roslinnosc dla Ramireza

Post autor: kamil_egon » 2008-07-22, 22:25

Witam

Jestem posiadaczem 120l akwarium z pielegnicami Tanganiki (Szczelinowiec Leleupa 14 szt. wiem przesada ale myslalem ze kilka padnie a mieszkam w malej miescince i raczej nikt nie umial by sie nimi zajmowac oraz Ksiezniczka z Burundi 4 szt.), teraz chcialbym zamienic na Pielegniczki Ramireza (mialem kiedys jak zaczynalem przygode z akwarystyka, a jak wiadomo kazdy szuka czegos nowego a ja nie lubie mieszac srodowiska naturalnego rybek). I moje pytanie jest takie : jakie podloze i rosliny proponujecie mi do tego rodzaju pielegniczek

Pozdrawiam

hodowca_rybek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: BD

Re: Podloze oraz Roslinnosc dla Ramireza

Post autor: hodowca_rybek » 2008-07-23, 16:10

http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Pi ... a_Ramireza
Tu masz chyba wszystko o tej rybce. Poczytaj o regionach, które zamieszkuje, a napewno się dowiesz jakie podłoże i jakie rośliny.
Ja ze swojej srony mogę powiedzieć, że rybka ta nie ma specjalnych wymagań w tej materii. Podłoże powinno być drobne, bo podczas tarła rybki mogą wykopywać w nim dołki na ikrę (w przypadku braku płaskich kamieni lub liści żabienicy). Akwarium dość zarośnięte, niekoniecznie roślinami z biotopu. Dużo skryjówek, aby rybki miały schronienie. Może być łupka z kokosa lub odpowiedni korzeń. W ostateczności przewrócona doniczka, ale to nie wygląda. W naturze doniczki nie występują ;)

Ale oczywiście masz świadomość, że do pielęgnic z Tanganiki nie możesz wpuścić ramirezek. Wiesz czym może się to skończyć.

Awatar użytkownika
kamil_egon
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kamil
Kontakt:

Re: Podloze oraz Roslinnosc dla Ramireza

Post autor: kamil_egon » 2008-07-23, 19:26

Napisalem ze chce zmienic ryby i srodowisko. nie jestem sadysta zeby meczyc ryby w innym biotopie a najgorsze jest to ze nie mam ich komu wydac ale to inna bajka a ja chce poznac opinie kilku ludzi na ten temat :) w sobote wyczyszcze zbiornik bede musial kupic nowy filtr, podloze, sporo roslin i przygotowac akwa, a jak bede mial czas to kiedys pojade na gielde do Krakowa i kupie pielegniczki ramireza mam doswiadczenie w hodowli rybek to wybiore piekne i zdrowe rybki :) jak zaczne prace nad zbiornikiem to napewno sie tym z wami podziele :)

teraz chcialbym przeczytac wiecej opinni na ten temat z gory dziekuje

Pozdrawiam
2 Pielęgniczki Ramireza / 7 Neon Innesa / 3 Neon Czerwony / 3 Kirys Pstry / 3 Kirys Panda / XX Krewetki RC

ODPOWIEDZ