Jaka woda odpowiednia?
Moderator: ModTeam
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Jaka woda odpowiednia?
Czy mogę akwarium zalać wodą z kranu? Wszystko byłoby OK, mieszkam w domu, własna studnia... Ale woda jest cholernie twarda, widać to, na przyklad, po czajniku, w którym gotujemy wodę... Poszukać czegoś bardziej ''miękkiego'' czy jak?

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Jaka woda odpowiednia?
Woda demineralizowana albo RO. Ja bałbym się wlewać wody ze studni do akwarium. Może zawierać składniki szkodliwe dla ryb i roślin.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Twarda woda nadaje się do tanganiki, albo malawi(tanga fajniejsza)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Kup test i sprawdź. Czajnik nie jest żadnym wyznacznikiem twardości. ;)ankon91 pisze:Ale woda jest cholernie twarda, widać to, na przyklad, po czajniku, w którym gotujemy wodę...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Adam
w każdym czajniku jest kamień, napisz jeszcze ile lat ma czajnik, jak z testów wyniknie że woda ma powyżej 8 to kup w sklepie zoologicznym preparat do zmiękczania wody
i popytaj w zoologu oni ci może twardość za darmo sprawdzą ;)

pozdrawiam,
Adamas1
Adamas1
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ta preparat do zmiękczania super, już lepiej kupić RO ;)
Ale wiesz ryby można przyzwyczaić do wszystkiego i mnie nawet krewetki pływają sobie w pH 9.0 ;)
Ale wiesz ryby można przyzwyczaić do wszystkiego i mnie nawet krewetki pływają sobie w pH 9.0 ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
no to teraz opcja bez żadnej chemii kup korzeń on też zmiękcza wode ;)
pozdrawiam,
Adamas1
Adamas1
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Najpierw niech sprawdzi wodę, dopiero później myślmy jak mu pomóc 
Skoro wodę ma ze studni w kranie tzn. że jest zdatna do picia a tzn. że ma jakieś filtry, które świadczą o jej zdatności, chociaż jej parametry się przydadzą na pewno.

Skoro wodę ma ze studni w kranie tzn. że jest zdatna do picia a tzn. że ma jakieś filtry, które świadczą o jej zdatności, chociaż jej parametry się przydadzą na pewno.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
-
- Stały bywalec
napisz jeszcze czy studnie masz cementową ( Z KRĘGÓW) czy kamienną murowaną ( ze zwykłych kammieni?)
pozdrawiam,
Adamas1
Adamas1
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A szczerze mówiąc co to za różnica? :|
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
No właśnie też się zastanawiam... ważne są parametry wody, nie konstrukcja studni. Tak samo jak nikt nie pyta się, czy instalacja wodociągowa jest z plastuiku czy ze stali...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
hahahahaha w sprawach wodociągowych to maol, zejnowski, macie bardzo małem pojęcie... cegła nie zatwardza wody a kamienie jak chole** teraz zakapujecie różnice?

pozdrawiam,
Adamas1
Adamas1
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ty no ja rozumiem, że czegoś mogę nie wiedzieć, ale widzę że ty wszystkie rozumy pozjadałeś. To po pierwsze.
Po drugie, pokaż jakiś artykuł na ten temat, dokształcę się... jedyne co wiem, to że woda z rejonów geologicznych wapiennych jest twardsza od tych z granitowych.
Po drugie, pokaż jakiś artykuł na ten temat, dokształcę się... jedyne co wiem, to że woda z rejonów geologicznych wapiennych jest twardsza od tych z granitowych.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Tak się składa, że znam różnice pomiędzy tymi materiałami. Jednak nadal nie rozumiem, jaki to ma mieć niby wpływ na akwarium? Nie ma znaczenia, czy zatwardzenie wody związkami wapnia pochodzi z kamienia, samej warstwy wodonośnej czy skałek w zbiorniku. Liczy się stan wody w akwarium, przyczyna może być różna i nie ma znaczenia - chyba że chodzi nie o same parametry, a o ich naprawdę radykalną zmianę. Bo skałkę z akwarium można usunąć, a nowej studni raczej nie wykopiemy. Ale i tak w wypadku naprawdę twardej wody, bez RO lub zmiany na wodę demi, nie da rady...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back