Moje 26l
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Re: Moje 26l
No ja na upatego zostawił bym neonki. Według zasady 1c na 1 l wody jest ok. w książce znalazłem jeszcze zadadę:
-ryba o długości 2-3 potrzebuje 2 litrów wody
-ryba o długości 3-5 ptrzebuje 5-6 litrów wody
-ryba o długości 5-6 potrzebuje 8-10 litrów wody
-ryba która ma ponad 8 cm potrzebuje ponad 10 litrów wody
Jeśli ktoś uważa powyższy tekst za czystom głupotę, mogę przeskanować stronę, albo chociaz podac tytuł i autora ksiazki.
Napiszę tylko tyle, pewnymi osobami nie warto się przejmować.
-ryba o długości 2-3 potrzebuje 2 litrów wody
-ryba o długości 3-5 ptrzebuje 5-6 litrów wody
-ryba o długości 5-6 potrzebuje 8-10 litrów wody
-ryba która ma ponad 8 cm potrzebuje ponad 10 litrów wody
Jeśli ktoś uważa powyższy tekst za czystom głupotę, mogę przeskanować stronę, albo chociaz podac tytuł i autora ksiazki.
Napiszę tylko tyle, pewnymi osobami nie warto się przejmować.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ja tak uważam i pewnie każdy znający się na rzeczy akwarysta, a to, że piszą to w książce nic nie znaczy. Widze, że Ty te głupoty bierzesz do serca, bo trzymasz Zbrojnika 18 cm (swoją drogą ciekawe co to za gatunek, bo skoro jest tak duży to urośnie jeszcze większy) w 45 litrach. :szok:Jacob Van C pisze:Jeśli ktoś uważa powyższy tekst za czystom głupotę
Miałem kiedyś książkę od ojca, w której pisali o comiesięcznej wymianie 100% wody i myciu wszystkiego. W innej natomiast pisali, ze nadmanganian potasu to świetny środek na pleśniawkę i wystarczy roztwór wlać do akwarium i po chorobie. ;)
Zgadza się, ale w tym temacie akurat kolega Adrianus powinien.Jacob Van C pisze:Napiszę tylko tyle, pewnymi osobami nie warto się przejmować.
Ciekawe co zdaniem autora tej książki znaczy powyzej 8 cm? Skalar np rośnie do 15 cm, czyli powyżej 8 :oczami:Jacob Van C pisze:ryba która ma ponad 8 cm potrzebuje ponad 10 litrów wody
Adrianus może go wpuścić do 26 litrów, ba...nawet wejdą dwie sztuki. :hyhy: :hyhy:
- Adrian15
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Adrian
- Kontakt:
Jacob Van C, to z tego co mowisz, moge trzymac w akwarium 25 litrowym parke pyszczaków?? :przestraszony:
Zgadza się w niektórych książkach tak piszą. Ale to nie powód żeby stosować te zalecenia. Ja dokładnie tak uważem że to "czysta głupota".Jacob Van C pisze:Jeśli ktoś uważa powyższy tekst za czystom głupotę, mogę przeskanować stronę, albo chociaz podac tytuł i autora ksiazki.
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics23/9005.htm Pomóż jednym kliknięciem...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
No to i ja się wypowiem w sprawie akwa Adrianusa...Akwarium nie podoba mi się,za dużo ryb i źle podobierane gatunki...Uważam,że powinieneś wpuścić do niego krewetki,dorzucić troszkę mchu i zwierzątka miałyby raj...Również i u nich można cieszyć się potomstwem...Myślę,że naprawdę warto przyjrzeć się krewetkom z bliska,a dla rybek dokupić(w miarę możliwości oczywiście)większe akwarium...
Jacob Van C, trzymanie 18cm w 45litrach hmmmm... według zasady książkowej,której fragment podałeś to możesz dorzucić jeszcze 3takie :rotfl: A tak na poważnie to zlituj się nad tą rybą.Szkoda,że użytkownik tak udzielający się na forum chwali się taki "osiągnięciem" :zalamany:
Jacob Van C, trzymanie 18cm w 45litrach hmmmm... według zasady książkowej,której fragment podałeś to możesz dorzucić jeszcze 3takie :rotfl: A tak na poważnie to zlituj się nad tą rybą.Szkoda,że użytkownik tak udzielający się na forum chwali się taki "osiągnięciem" :zalamany:
Ostatnio zmieniony 2008-07-26, 10:49 przez Tamcia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Jak super trzymać paletki w 10L 
I po co niektórzy się męczą z tak wielkimi akwariami skoro wystarczy 10 litrów ;)
Eh pewnie stara książka jest, a w tedy nie patrzono na to, że ryba karłowacieje ;)

I po co niektórzy się męczą z tak wielkimi akwariami skoro wystarczy 10 litrów ;)
Eh pewnie stara książka jest, a w tedy nie patrzono na to, że ryba karłowacieje ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Styl... Widzę, że powstał nowy biotop "konserwa"kuman191 pisze:czy wy musicie miec zaraz ekstra super akwarium??!! kazdy ma inny styl kazdemu sie inaczej podoba kazdy robi po swojemu
10l.wody dla ryb >8cm. Więc nic tylko wpuścić tam 2 skalary i jedną molinezję.
Ta książka jest chyba z czasów gdy ludzie jeszcze myśleli że świat jest płaski.
A to nie chodzi o to że karłowacieje bo można by ustalić że te wymiary na litry to już dorosłych osobników. W tej książce nie patrzono na to jaka ryba ile litrów potrzebuje, do dobrego samopoczucia. I to jest najważniejsze.
A co do wystroju...
Ta sztuczna rybka.... the best
Ten porcelanowy korzeń... miodzio...
Rośliny nawet... ale posadzone bezmyślnie... Nie ma podziału na plany.
Ogólnie to akwarium mi wygląda nawet na mniej niż 26l, a filtr będzie trzeba co 2 dzień czyścić.
Grzałki nie widać, termometr też tam się nie rzuca w oczy.
Domyślam się że akwarium nie odstało 2tyg.
Proponuję zacząć przygodę z akwarystyką od samego początku z tym że rozpocząć od poczytania forum.
- Eliza25
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Urszula
- Kontakt:
Ja daję 10/10 za jawajski z różową gumką i nemo :rotfl:
Nic bardziej nie tamuje postępu wiedzy niż zła książka sławnego autora
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Z nikim nie chcę się kłócić...to już na wstępie…po prostu nie mam aż tak wielkiego doświadczenia jak niektórzy...na razie reprezentuję wiedzie typowo książkową(teoria) w praktyce nawet i te zasady zawodzą. Nie przejmuję się niektórymi złośliwymi postami
, co więcej dzięki wam zdobywam coraz więcej doświadczenia...przynajmniej dzięki niektórym. Nie mam też do was żalu o to że mnie czasami, nie wiem jak to nazwać ale gnębienie to nie jest.
W najbliższym czasie zrobię skany z owej książki, żebyście wiedzieli że tego nie wyssałem z palca.
Nie chcę się pozbywać glonusia...zwłaszcza że za kilka miechów będę miał większe akwarium(znacie litraż, pytanie czy to starczy dla mojego pancernika, nie wiem dokładnie co to za gatunek, ale podejrzewam że to Hypostomus punctatus, ale mój ma inne umaszczeni.
Jeśli chodzi o obsadę to szkolę się nadal :], przeliczanie na centymetry nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (Suja twój post mnie na łopatki rozłożył), żeby była dobra, bezpieczna obsada dla ryb muszą być spełnione pewne warunki które zasady przytoczone nie zawierają).
Ps. Wiem że niektórych rozśmieszyłem do łez :] , no ale człowiek uczy się przez całe życie, nie chcę się w ten sposób usprawiedliwiać ale na pewno niektórzy popełniają jakieś błędy nawet po tylu latach praktyki.

W najbliższym czasie zrobię skany z owej książki, żebyście wiedzieli że tego nie wyssałem z palca.
Nie chcę się pozbywać glonusia...zwłaszcza że za kilka miechów będę miał większe akwarium(znacie litraż, pytanie czy to starczy dla mojego pancernika, nie wiem dokładnie co to za gatunek, ale podejrzewam że to Hypostomus punctatus, ale mój ma inne umaszczeni.
Jeśli chodzi o obsadę to szkolę się nadal :], przeliczanie na centymetry nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem (Suja twój post mnie na łopatki rozłożył), żeby była dobra, bezpieczna obsada dla ryb muszą być spełnione pewne warunki które zasady przytoczone nie zawierają).
Ps. Wiem że niektórych rozśmieszyłem do łez :] , no ale człowiek uczy się przez całe życie, nie chcę się w ten sposób usprawiedliwiać ale na pewno niektórzy popełniają jakieś błędy nawet po tylu latach praktyki.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Jacob Van C pisze:przeliczanie na centymetry nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem
to wręcz nigdy nie jest najlepszym sposobem, chyba że jakiegoś wybranego gatunku ale ogólnie centymetr ryby na litr czy inne pierdoły to kompletna głupota i nie należy tego stosować.
A jakiego glonojada masz i jakie akwarium będziesz miał to nie wiem.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
a co ? danio i kiryski mają się męczyć? kiryski to rybki stadne minimum 5 sztuk, ale to akwa jest za małe na 5 sztuk, a danio potrzebują ruchu.Adamas1 pisze:ja bym wywalił tylko sumika i zbrojnika
z tej obsady co kolega podał na początku na upartego mogą zostać neonki lub może to akwa zamienić na krewetkarium. jego wybór
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Adam
michalox12 pisze:a co ? danio i kiryski mają się męczyć? kiryski to rybki stadne minimum 5 sztuk, ale to akwa jest za małe na 5 sztuk, a danio potrzebują ruchu.Adamas1 pisze:ja bym wywalił tylko sumika i zbrojnika
z tej obsady co kolega podał na początku na upartego mogą zostać neonki lub może to akwa zamienić na krewetkarium. jego wybór
:przestraszony: krewetki są bardzo.... trudne w chodowli
pozdrawiam,
Adamas1
Adamas1
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Wcale, że nie.Wystarczy trochę się postarać.Ja swoim raz na jakiś czas sypnę pokarmu(zazwyczaj jedzą glony) i sobie żyją(nawet rozmnażają)Adamas1 pisze:krewetki są bardzo.... trudne w chodowli
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
ta 100 ryb na litr czyli (puszka sardynek na litr wódki)
A tak na poważnie kiedyś słyszałem o obliczaniu ilość ryb na litraż, to miało być tak :
1 cm rybki na 3 litry wody , sprawdza się niby w akwariach powyżej 100l. Osobiście nigdy w ten sposób nie przeliczałem.
A tak na poważnie kiedyś słyszałem o obliczaniu ilość ryb na litraż, to miało być tak :
1 cm rybki na 3 litry wody , sprawdza się niby w akwariach powyżej 100l. Osobiście nigdy w ten sposób nie przeliczałem.