Jakie ryby do akwa 35l

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

tomexxx90
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Tomek
Kontakt:

Re: Jakie ryby do akwa 35l

Post autor: tomexxx90 » 2008-07-29, 23:47

No obaliłaś. Nie stworzą stada.

Awatar użytkownika
Olga14_
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 102
Imię: Olga
Kontakt:

Post autor: Olga14_ » 2008-07-30, 10:16

He he xD tylko nie radze brać skalarów bo wyglądają jak sztuczne paskudzą (bardzo) i zjadają małe bez wachania :zalamany: sama je mam i nie polecam :znudzony:
102 litry ;D

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-07-30, 10:55

Olga14_ pisze:He he xD tylko nie radze brać skalarów bo wyglądają jak sztuczne paskudzą (bardzo) i zjadają małe bez wachania :zalamany: sama je mam i nie polecam :znudzony:
Yy.. chyba żaden, nawet początkujący akwarysta nie wsadziłby skalarów do 35l :zdziwko:
A Ty piszesz, że nie radziłabyś.. z powodu sztucznego wyglądu, zjadania małych i paskudzenia.. Wogóle nie rozumiem tego postu. Tutaj nikt nie wpadł na pomysł, żeby sklary trzymać w tak małym akwarium.

Poza tematem postu - dla każdego wygląd skalarów to sprawa gustu, to, że akurat dla Ciebie wyglądają jak sztuczne, nie znaczy, że dla każdego.

I proszę Olga14_, nie siej swoich mądrości, bo jak narazie, to chyba za dużo nie wiesz..

Awatar użytkownika
Olga14_
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 102
Imię: Olga
Kontakt:

Post autor: Olga14_ » 2008-07-30, 17:25

[...]będzie wiosna będzie lepiej trawa rosła[...] Ja tam swoje wiem a o skalarach to mówiłam na przyszłość jakby ktoś chciałby mieć skalary w akwa 500l do 1000l to i tak nie polecam. I nie ładnie kogoś obrażać na forum jak chcesz obrażaj mnie na gg bo tu to naprawdę nie wypada.
102 litry ;D

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-07-30, 17:36

Tak a to co skalary w 1000L to z jakiej okazji zło?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-07-30, 17:42

Oldze chodziło o to, że są wg niej brzydkie i nie opłaca się ich kupować bez względu na litraż

tomexxx90
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: tomexxx90 » 2008-07-30, 17:55

Nicole pisze:Tutaj nikt nie wpadł na pomysł, żeby sklary trzymać w tak małym akwarium.
Tutaj nikt, ale byłem kiedyś na innym forum, był tam poruszany temat o hodowli neonów + gupików. Koleś razem je hodował i zaniepokoiło go że pozdychały. Później wspólnymi siłami doszli do wniosku, że to ze względu na wymaganą temp. (neonki 34*Ca gupiki 37*C),bo nie da się jej pogodzić. Masakra... Akwa miało 54l. Więc admin strony zaświecił i napisał, że je "ugotował"... xD A doradził kupić 10 neonków i 5-6 skalarów.
Olga14_ pisze:He he xD tylko nie radze brać skalarów bo wyglądają jak sztuczne paskudzą (bardzo) i zjadają małe bez wachania :zalamany: sama je mam i nie polecam :znudzony:
O gustach się nie dyskutuje, mi np. się bardzo podobają,a i gdy będą od młodości z małymi rybkami (np. neonkami) to nie pozjadają.
Olga14_ pisze:Ja tam swoje wiem a o skalarach to mówiłam na przyszłość jakby ktoś chciałby mieć skalary w akwa 500l do 1000l to i tak nie polecam.
To jest tylko i wyłącznie twoja opinia,jak ci się nie podobają to oddaj(zresztą i tak masz zbyt małe akwarium).Nie jest to cenne doświadczenie dzięki któremu możesz ostrzegać akwarystów.
Olga14_ pisze:I nie ładnie kogoś obrażać na forum jak chcesz obrażaj mnie na gg bo tu to naprawdę nie wypada.
.
foch z przytupem.. xD

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-07-30, 23:16

I nie ładnie kogoś obrażać na forum jak chcesz obrażaj mnie na gg bo tu to naprawdę nie wypada.
W którym miejscu ja Cię obraziłam?!.. No poprostu aż mnie na ..(i tu nie wypowiem publicznie tego wyrazu bo wyląduje w złotych ciachach xD).. ciśnie ;P
Gdybym chciała Cię obrazić, to musiałabym Cię znać, zastanów się 'kobieto' :P
I nie ucz mnie co jest dobre a co nie.. Tego się uczę od początku mojego życia, a trwa dość długo ;] Akurat w ani jednym zdaniu nie było podtekstu obrażającego Cię, więc z łaski swojej - przemilcz.. :P
Tutaj nikt, ale byłem kiedyś na innym forum, był tam poruszany temat o hodowli neonów + gupików. Koleś razem je hodował i zaniepokoiło go że pozdychały. Później wspólnymi siłami doszli do wniosku, że to ze względu na wymaganą temp. (neonki 34*Ca gupiki 37*C),bo nie da się jej pogodzić. Masakra... Akwa miało 54l. Więc admin strony zaświecił i napisał, że je "ugotował"... xD A doradził kupić 10 neonków i 5-6 skalarów.
Podaj mi adres to ich oświecę xD No cóż, niektórzy poprostu chcą być tym 'wielkim adminem' i poczuć smak wladzy, a to, że pojęcia się o pewnych sprawach nie ma, to jest mały szczegół :)

Jeszcze wracając do Olgi14_:
Ja tam swoje wiem a o skalarach to mówiłam na przyszłość jakby ktoś chciałby mieć skalary w akwa 500l do 1000l to i tak nie polecam.
Gusta są różne, twoje inne, czyjeś jeszcze inne. Szczerze powiedziawszy skalary podobają mi się bardzo, miałam je i nie spotkałam się z tym, żeby bardzo paskudziły itp. już 100 razy bardziej paskudzą moje zbrojniki niebieskie niż skalary. U mnie problemu ze zjadaniem mniejszych rybek nie było i z tego co wiem, u innych też się to nie zdarza ;]
Nikt nie prosił w temacie, o skomponowanie obsady do 1000l, tylko do 35l, więc nie rozumiem wogóle sensu Twojego postu..
Olga14_ - nie pogrążaj się już, bo na złe Ci to wyjdzie ;]

tomexxx90
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: tomexxx90 » 2008-07-31, 03:17

Nicole, Wiesz co chętnie bym Ci podał ale to było dosyć dawno. Ale poszukam... To było na jakimś forum gdzie było ogólnie o zwierzętach, i dział akwarystyka. Ja im tam nic nie pisałem bo uznałem, że nie ma sensu się tam w ogóle rejestrować. A poza tym o ile pamiętam temat był z początku zeszłego roku.
I daj już spokój tej Oldze... bo nie warto tego ciągnąć... (Nie żebym mówił, że to ty jesteś akurat ta zła, ale nie warto tego kontynuować, a ktoś w końcu musi skończyć) Ty Olga też już powstrzymaj emocje.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-07-31, 07:38

Olga14_ pisze:nie radze brać skalarów bo wyglądają jak sztuczne
Coś w tym jest. :/ To jest majestatyczna ryba.
Olga14_ pisze:paskudzą (bardzo)
Dorosłe w twoich zbiornikach mogą napaskudzić i to faktycznie bardzo.
Olga14_ pisze:i zjadają małe bez wachania
To sie zgadza. W końcu to pielęgnica. U mnie krewetki mają istny survival. :]
tomexxx90 pisze:Tutaj nikt, ale byłem kiedyś na innym forum, był tam poruszany temat o hodowli neonów + gupików. Koleś razem je hodował i zaniepokoiło go że pozdychały. Później wspólnymi siłami doszli do wniosku, że to ze względu na wymaganą temp. (neonki 34*Ca gupiki 37*C),bo nie da się jej pogodzić. Masakra... Akwa miało 54l. Więc admin strony zaświecił i napisał, że je "ugotował"... xD A doradził kupić 10 neonków i 5-6 skalarów.
Nie ma sie czym podniecac. Znam lepsze "kwiatki" i to z życia, nie z for.
tomexxx90 pisze:a i gdy będą od młodości z małymi rybkami (np. neonkami) to nie pozjadają.
Widziałeś kiedyś dorosłego skalara. Taka sztuka zje inneske, razbore bez wahania. Nawet trzymany od małego.
Nicole pisze:I nie ucz mnie co jest dobre a co nie.. Tego się uczę od początku mojego życia, a trwa dość długo ;] Akurat w ani jednym zdaniu nie było podtekstu obrażającego Cię, więc z łaski swojej - przemilcz..
Skoro uczysz sie od początku życia, to naucz sie trzymać nerwy na wodzy. To forum publicze i każdy ma prawo mieć własne zdanie. Jeżeli Olga poczuła sie urażona to zapewne tak jest.
Nicole pisze:I proszę Olga14_, nie siej swoich mądrości, bo jak narazie, to chyba za dużo nie wiesz.
To samo mógłbym powiedzieć o większości ludzi tutaj, ale wtedy nikt by nic nie pisał. ;)
tomexxx90 pisze:I daj już spokój tej Oldze... bo nie warto tego ciągnąć... (Nie żebym mówił, że to ty jesteś akurat ta zła, ale nie warto tego kontynuować, a ktoś w końcu musi skończyć) Ty Olga też już powstrzymaj emocje.
:ok:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-07-31, 10:16

marthinez pisze:To samo mógłbym powiedzieć o większości ludzi tutaj, ale wtedy nikt by nic nie pisał.
pisaliby tylko ci najlepsi moderatorzy i nieliczni
Olga14_ pisze:Ja tam swoje wiem a o skalarach to mówiłam na przyszłość jakby ktoś chciałby mieć skalary w akwa 500l do 1000l to i tak nie polecam
Jest to sprawa patrzenia na rybkę może zacytuje piękny fragment ,,co dla innych jest śmieciem dla innych jest skarbem" czy jakoś tak ale sens pozostał
może wrócimy do tematu ja proponuje stadko neonów (polecam czarnych ale jak ktoś nie lubi mogą być inne)najlepiej 8 sztuk mogą być też mieszanki tzn 4 te i 4 tamte chociaż ja przy takiej pojemności założyłbym krewetkarium nasze spory nie pomogą proponuje je zakończyć

maol:

Jeżeli nie bedzie więcej wypowiedzi merytorycznych, temat uznam za zakończony
Ostatnio zmieniony 2008-07-31, 12:02 przez marcin88, łącznie zmieniany 1 raz.
"Attero Dominatus Denique Interimo"

tomexxx90
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: tomexxx90 » 2008-07-31, 16:57

marthinez pisze:Widziałeś kiedyś dorosłego skalara.
No widziałem(możliwe, że za niedługo będę posiadaczem). Wiem, że są na tyle wielkie, że dają radę zjeść takiego inneska. Ale podobno jak od młodego mają kontakt z neonami to jest mniejsze prawdopodobieństwo, że na starość je skonsumują.

Ale lepiej skończmy o skalarach bo jeszcze posiadacz 35l. zbiornika wpadnie na pomysł hodowania tych rybek xD

ODPOWIEDZ