zachowanie i zwyczaje bocji
Moderator: ModTeam
- lorddino
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 191
- Imię: Arek
- Kontakt:
zachowanie i zwyczaje bocji
witam w moim akwarium w założeniu powinno być 5 bocji wspaniałych (młode ogólnie)
i z tym mam mały problem bo pokazuje mi sie na raz max 2 sztuki
no i nie wiem czy z reszta się coś stało i znikły z akwarium czy może wychodzą z kryjówek późną nocą w tej chwili a jest 23.13 widać tylko 1 sztukę (wiem że to ryby nocne ale bez przesady chyba)
no i właśnie moje pytanie brzmi czy to jest normalne że nie widzę ich razem choć to ryba podobno stadna
po 2 o której one powinny sie pojawić bo to mnie lekko niepokoi bo jedzenia pewnie nie zdążą wsunąć bo im inne ryby zjedzą a ślimaków też nie ruszają za bardzo choć jest ich 5 sztuk to widoczne są ślimaki a to ich niby ulubiony pokarm
i z tym mam mały problem bo pokazuje mi sie na raz max 2 sztuki
no i nie wiem czy z reszta się coś stało i znikły z akwarium czy może wychodzą z kryjówek późną nocą w tej chwili a jest 23.13 widać tylko 1 sztukę (wiem że to ryby nocne ale bez przesady chyba)
no i właśnie moje pytanie brzmi czy to jest normalne że nie widzę ich razem choć to ryba podobno stadna
po 2 o której one powinny sie pojawić bo to mnie lekko niepokoi bo jedzenia pewnie nie zdążą wsunąć bo im inne ryby zjedzą a ślimaków też nie ruszają za bardzo choć jest ich 5 sztuk to widoczne są ślimaki a to ich niby ulubiony pokarm
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: zachowanie i zwyczaje bocji
Normalne. U mnie też nie zawsze pływają razem.lorddino pisze:czy to jest normalne że nie widzę ich razem choć to ryba podobno stadna
To stosunkowo płochliwa rybka i często sie chowa. Ja swoich nie widzę nieraz po dwa dni. Innym znowu razem są wszystkie razem, zwłaszcza przy karmieniu.
W dzień też żerują.
Jak długo je masz?
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
no już z dobre 2 miesiące 3 i dołożyłem 2 jakieś 3 tygodnie temu
ale nawet na karmienie nie wyłażą
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
To bardzo dziwne, ale chore chyba nie są. :/lorddino pisze:no już z dobre 2 miesiące 3 i dołożyłem 2 jakieś 3 tygodnie temu
Może tak po prostu"mają".
A ślimakami się nie przejmuj. Bocje nie zjedzą ich od razu. Trochę to trwa, ale na pewno są zjadane, zwłaszcza te małe, bo sam mówisz na jedzenie nie wychodzą. ;)
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
no niw wyglądają na chore jak już sie pokazują pływają normalnie i płochliwość zachowanamarthinez pisze:To bardzo dziwne, ale chore chyba nie są. :/
Może tak po prostu"mają".
A ślimakami się nie przejmuj. Bocje nie zjedzą ich od razu. Trochę to trwa, ale na pewno są zjadane, zwłaszcza te małe, bo sam mówisz na jedzenie nie wychodzą. ;)

a co do jedzenia to może rzeczywiści młucą ślimaki tylko że ich trochę jest a bocje są na razie młode i pojemności pewne dużej nie mają
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Zgadza się. Ja mam bocje już dość długo (6-7 centymetrowe), a ślimaki ciągle są. Z tym, że widzę większość tylko tych dużych. Maluchów prawie nie ma. Także bocje robią swoje. ;)lorddino pisze:co do jedzenia to może rzeczywiści młucą ślimaki tylko że ich trochę jest a bocje są na razie młode i pojemności pewne dużej nie mają
Ja bym się nie przejmował. ;)lorddino pisze:jak już sie pokazują pływają normalnie i płochliwość zachowana
- Elwira
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Elwira
Tak jak marthinez mówi - nie ma się co przejmować
Ja swoich bocji mogę nie widzieć przez kilka dni, w ciągu dnia rzadko wypływają spod korzenia, jak poczują mięsko to wypłyną a potem znowu ich nie ma. Troche mi smutno że ich nie widać w tym akwarium bo to są moje najbardziej ulubione rybcie :/
Ja swoich bocji mogę nie widzieć przez kilka dni, w ciągu dnia rzadko wypływają spod korzenia, jak poczują mięsko to wypłyną a potem znowu ich nie ma. Troche mi smutno że ich nie widać w tym akwarium bo to są moje najbardziej ulubione rybcie :/
moje akwarium 200l
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#93964
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#93964
- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
no właśnie mam podobnie fajne rybki a sie nie pokazują a tak je lubię oglądaćElwira pisze: Troche mi smutno że ich nie widać w tym akwarium bo to są moje najbardziej ulubione rybcie :/
-
- Nowicjusz
- Imię: Klaudia
- Kontakt:
Witam
Ja wogle nie mam takiego problemu z moimi bocjami sa żwawe energiczne i wszedzie ich pełno , moze i to za sprawa brzanek z tego wzgledu ze trzymaja sie wszystkie razem i szaleja po całym akwarium. lae mam do was takie pytanko czytałam gdzies ze ubarwienie bocji jest lub moze byc mocno pomaranczowe czy to prawada ??
Ja wogle nie mam takiego problemu z moimi bocjami sa żwawe energiczne i wszedzie ich pełno , moze i to za sprawa brzanek z tego wzgledu ze trzymaja sie wszystkie razem i szaleja po całym akwarium. lae mam do was takie pytanko czytałam gdzies ze ubarwienie bocji jest lub moze byc mocno pomaranczowe czy to prawada ??
tak jak będzie na "koksie" dla rybek
:hyhy: całego nie polecam !
Robią tak w zoologach żeby je opchnąć ale to nie jest dla nich dobre ja miałem ją bardzo pomarańczową (nie naturalnie) a też jest nieco bledsza zależy to też od tego co się jej daje do szanakna

Robią tak w zoologach żeby je opchnąć ale to nie jest dla nich dobre ja miałem ją bardzo pomarańczową (nie naturalnie) a też jest nieco bledsza zależy to też od tego co się jej daje do szanakna

-
- Nowicjusz
- Imię: Klaudia
- Kontakt:
a gdyby podawac jej pokarm cos w stylu taki jak podaje sie np paletka na wzmocnienie koloru ? cos nie szkodliwego dla nich oczywiscie 

- lorddino
- Forumowicz
- Kontakt:
A ja się będę sprzeczał moje są 3 ładne pomarańczowe 2 lekko bledsze, a w akwarium są już dość długo więc nie zależy to od koksowania. Zdaje mi się ale to tylko moje spostrzeżenie że one od początku są takie a mogą blednąć jak im źle jest to tak z mojego punktu widzenia.
a P.S. moje już się rozbrykały nawet je stadkiem widać na karmieniu szału może nie ma ale ogólnie widać je
a P.S. moje już się rozbrykały nawet je stadkiem widać na karmieniu szału może nie ma ale ogólnie widać je

- Jokeru
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Mateusz
Z tym pomarańczowym to różnie bywa. Można stosować pokarmy wybarwiające - chociażby Astacolor dla paletek (z dodatkiem astaksantyny). Dodatkowo napisz mi co dla Ciebie oznacza "mocno pomarańczowy". Moje bocje są wszystkie pomarańczowe i to bynajmniej nie blado 
Co do zachowania. U mnie pływają w stadzie po całym akwarium niezależnie od pory dnia. Zachowanie jest też zależne od wystroju, akwarium i innych ryb.

Co do zachowania. U mnie pływają w stadzie po całym akwarium niezależnie od pory dnia. Zachowanie jest też zależne od wystroju, akwarium i innych ryb.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Wiktor
Przepraszam że odbiegnie troche od tematu, ale Jokeru ty masz w 20l akwarium bocje?