375 jaki biotop
Moderator: ModTeam
- ktosik17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: grzegorz
- Nazwisko: jaskulski
- Kontakt:
375 jaki biotop
witam
dawno nie pisalem na tym forum przeprzaszam za to. mam plan zalozyc akwa o pojemnosci 375l i mam kilka pytan
jaki biotop bylby najlepszy nastawilem sie na malawi ile w takim baniaku moglbym trzymac pysiow i jakich garunkow by nie byly agresywne ladne jakie oswietlenie bez roslin czy standardowe oswietlenie wystarczy dla samych rybek widzialem takie akwa z tym biotopem ze lampy zamontowane nad nim to zwykle halogenowki
czekam na odp
dawno nie pisalem na tym forum przeprzaszam za to. mam plan zalozyc akwa o pojemnosci 375l i mam kilka pytan
jaki biotop bylby najlepszy nastawilem sie na malawi ile w takim baniaku moglbym trzymac pysiow i jakich garunkow by nie byly agresywne ladne jakie oswietlenie bez roslin czy standardowe oswietlenie wystarczy dla samych rybek widzialem takie akwa z tym biotopem ze lampy zamontowane nad nim to zwykle halogenowki
czekam na odp
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: 375 jaki biotop
A parametry wody masz dobre pod Malawi ;P
Tak standardowe spokojnie wystarczy Ci do takiego akwarium.
Ja osobiście w takim akwarium postawił bym korzeniowisko ;)
Tak standardowe spokojnie wystarczy Ci do takiego akwarium.
Ja osobiście w takim akwarium postawił bym korzeniowisko ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Ja osobiście wybrałbym tanganike. Jakoś bardziej mi się podoba, ale malawi też fajne.
A jeśli malawi to może:
Ps. Saulosi
Pseudotropheus socolofi
Labeotropheus trewavasae
i można by właściwie nawet 4 gatunek.
A jeśli malawi to może:
Ps. Saulosi
Pseudotropheus socolofi
Labeotropheus trewavasae
i można by właściwie nawet 4 gatunek.
- ktosik17
- Stały bywalec
- Kontakt:
a cos o oswietleniu
-
- Forumowicz
- Kontakt:
No malawi może być całkowicie bez roślinne(aczkolwiek, lepiej kilka roślin dać). "Czy standardowe wystarczy?" Nie wiemy jakie jest to standardowe, ale dla kilku mało wymagających roślinek raczej tak. Z tym, że rybki z tego biotopu wymagają specjalnego rytmu doświetlania.
1. Światło powinno świecić się dłużej niż w innych biotopach (12h-14h)
2. Światło powinno być załączane/wyłączane stopniowo a nie wszystkie świetlówki na raz (nagłe zapalani i wyłączanie światła powoduje stres u pyszczaków, doprowadza to do problemów z rozrodem, moga stać się agresywne czy płochliwe i mogą sobie zrobić krzywdę o dekorację)
3. No i światło powinno być dosyć mocne, ale jak już powiedziałem nie wiem jakie jest standardowe w pokrywie do 375l.
Wynika to z tego iż jezioro Malawi, znajduję się na terenie bardzo mocno naświetlonym, woda cechuje się, wysoką przejrzystością i woda jest bardzo prześwietlona.
1. Światło powinno świecić się dłużej niż w innych biotopach (12h-14h)
2. Światło powinno być załączane/wyłączane stopniowo a nie wszystkie świetlówki na raz (nagłe zapalani i wyłączanie światła powoduje stres u pyszczaków, doprowadza to do problemów z rozrodem, moga stać się agresywne czy płochliwe i mogą sobie zrobić krzywdę o dekorację)
3. No i światło powinno być dosyć mocne, ale jak już powiedziałem nie wiem jakie jest standardowe w pokrywie do 375l.
Wynika to z tego iż jezioro Malawi, znajduję się na terenie bardzo mocno naświetlonym, woda cechuje się, wysoką przejrzystością i woda jest bardzo prześwietlona.
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
nie za agresywny ???tomexxx90 pisze:Labeotropheus trewavasae
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Czy ja wiem. Osobiście nigdy nie miałem. Ale pyszczaki ogólnie są agresywne więc... W każdym bądź razie pasuje do innych. xD
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ale sa pyszczaki mniej i bardziej agresywne, więc dla początkujących polecam te mniej.
Nie spotkałem się jeszcze z malawi gdzie oświetlenie było by większe nić 0.5W/l a najczęściej to jest właśnie tylko to co w pokrywie.
Z roślin to jedynie nurzaniec w małej ilości, a pod szafką filtr wykonany z beczki ;)
Albo hydroponika nad akwarium też dobry wybór.
Ogólnie to Tanganika z tropheusami też była by niezła
Nie spotkałem się jeszcze z malawi gdzie oświetlenie było by większe nić 0.5W/l a najczęściej to jest właśnie tylko to co w pokrywie.
Z roślin to jedynie nurzaniec w małej ilości, a pod szafką filtr wykonany z beczki ;)

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- ktosik17
- Stały bywalec
- Kontakt:
dlaczego w malej ilosci i o co chodzi z tym filtremSuja pisze: Z roślin to jedynie nurzaniec w małej ilości, a pod szafką filtr wykonany z beczki ;)
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
W małej dlatego że w Malawi nie ma praktycznie roślin (nie mowie tutaj o brzegu jeziora) A filtr musi byś ogromny bo mało roślin będzie myślę że ok 100l sump z pompą ok 3500l/h będzie ok

Teraz kostka 

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Po co od razu taki duży sump ;)
Wystarczy zainstalować odpowiedni filtr panelowy [zmniejszy to pojemność akwarium.], albo sump'a, ale takiego z 50L a do tego donica hydroponiczna po kłopocie.
Wystarczy zainstalować odpowiedni filtr panelowy [zmniejszy to pojemność akwarium.], albo sump'a, ale takiego z 50L a do tego donica hydroponiczna po kłopocie.
63L z roślinami
63L z roślinami
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
no w sumie to nie wszystkie są agresywne i dlatego trewavasae nie za bardzo pasuje do saulosi, które będą się cały czas chowały lub coś będzie je non stop ganiać. Przy tej obsadzie trewavasae zajmie jakieś 70 % zbiornika reszta zostanie dla innych ryb więc tak czy owak nie polecamtomexxx90 pisze:Czy ja wiem. Osobiście nigdy nie miałem. Ale pyszczaki ogólnie są agresywne więc... W każdym bądź razie pasuje do innych. xD
[ Dodano: 2008-08-02, 17:25 ]
macio pisze:100l sump z pompą ok 3500l/h będzie ok
po co ten sump. Zewnętrzny kupujesz 1500 l h , plus 1200 lh wewnętrzny i to w zupełności wystarczy
- ktosik17
- Stały bywalec
- Kontakt:
a sam dobry wydajny kubelek nie wystarczy np taki JBL Cristal Profi e1500
- ktosik17
- Stały bywalec