Dzękiza wszystkie komentarze. A właśnie przypomniałeś mi ,żę akwarium powstał oz myślą o tych rybach dlatego znalazła sie w nim także roślina pierzasta tj rogatek sztywny

.
Planowana obsada zakładała 2 pary gurami mozaikowatego oraz 3 pary prątnika karłowatego. Na "dno" stado kirysów oraz moje ulubione zbrojniki :d.
Obecnie akwarium zamieszkują 3 zbrojniki niebieski . Jeden (samica) ma już 9 lat, drugi trochę młodszy(samica), oraz samiec albinos :] :] . Do tego uchowały sie niestety dwa kirysy spiżowe (dość już wiekowe) oraz stado na oko obecnie będzie 40 dorosłych ryb oraz niezliczone maluchy :d. Jak gupiki kontrolują soja liczebność a mianowicie co jakiś czas urządzają skoki przez filtr zewnętrzny kaskadowy (znajduje sie on po prawej stronie akwarium). Bywały noce ,że wyskoczyło mi 17 ryb :wstyd: :zdziwko: :zdziwko: . Uratowała sie 4 które wpadły do wiadra z wodą . Dzień wcześniej zmieniałem wodę i trochę zostało około 2-3 litry.
z roślin mam 3 gatunki kryptokoryn.
Zwartka aponogetońska (Cryptocoryne aponogetifolia)
Zwartka Beketta albo malajscka :zdziwko: już czasem sa mnie wiem co to jest
oraz nareszcie wiem co to za roślina ponieważ zawsze miałem wątpliwości . Podobna jest do kryptokoryny sercolistnej ale to jest
Zwartka pontederiolistna
(Cryptocoryne pontederiifolia)
od lewego tylnego rogu do środka rosną sobie nurzańce olbrzymie.
Na powierzchni unosi się rogatek sztywny , który bardzo ładnie sie wybarwia na różowo fioletowo i ma znaczenie delikatniejsze łodygi niż ten w jeziorze

.
Korzenie porasta mikrozorium oskrzydlone. Zimą ta roślina straszeni ucierpiała od twardej wody ( bo porobiły sie glony pędzelkowate). Staram sie ja bardziej rozchodować
kiedyś miałem jeszcze anubiasa ale w 2 dni mi zmarniał a rósł całkiem dobrze.
Lewy przedni kąt akwarium jest nieustannie niszczony prze zbrojni . Jest tam niezła wojna o żarcie :rotfl: :rotfl:
Dobra to tyle to jeszcze zdjecia
Miłego oglądania i czytania :hyhy: