Jaki nawoz polecilibyscie dla moich roslin
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Jaki nawoz polecilibyscie dla moich roslin
Witam
Wiec tak wystartowalem a moja 112 akwa zalane 16 lipca woda stala do dzisiaj. Dzisiaj przyszly do mnie roslinki tj:
- ROTALA ROTUNDIFOLIA
-HYGROPHILA CORYMBOSA
-HYGROPHILA SIAMENSIS
-LUDWIGIA REPENS
- LIMNOPHILA SESSILIFLORA
- Hygrophilia polisperma
- Alternanthera splendida
czytalem ze nie nalezy odrazu nawozic roslinek tylko np po 2 tydniach , nie iwem tez jakiego nawozu uzyc ? jednego kilku w jaki sposob go podawac .Odrazu mowie ze mam 0.5 W na litr i za 2 miesiace zaczne podawac CO2 :]
Wiec tak wystartowalem a moja 112 akwa zalane 16 lipca woda stala do dzisiaj. Dzisiaj przyszly do mnie roslinki tj:
- ROTALA ROTUNDIFOLIA
-HYGROPHILA CORYMBOSA
-HYGROPHILA SIAMENSIS
-LUDWIGIA REPENS
- LIMNOPHILA SESSILIFLORA
- Hygrophilia polisperma
- Alternanthera splendida
czytalem ze nie nalezy odrazu nawozic roslinek tylko np po 2 tydniach , nie iwem tez jakiego nawozu uzyc ? jednego kilku w jaki sposob go podawac .Odrazu mowie ze mam 0.5 W na litr i za 2 miesiace zaczne podawac CO2 :]

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Jaki nawoz polecilibyscie dla moich roslin
Nawozy Aqua Artu'u są w miarę tanie a dobre.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- DevaDestroy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Sylwia
- Kontakt:
Dokładnie tak małe są w cenie 10 złotych
masz tak:
Planta Gainer Classic - żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, bor, potas i magnez w łatwo przyswajalnej formie. Nawóz bazowy.
- II - Pro Micro - jak używa się osmozy to on uzupełnia w milroelementy niezbędne dla ryb i roślin
- II - Pro Ferro+ - nawóz żelazowo-mikroelementowy
- II - Pro Macro -makroelementy i biostymulatory bardzo wazny przy co2 i mocnym świetle. Napisali na nim że "skutecznie przeciwdziała dziurawieniu i opadaniu starszych liści"
- II - Pro Hydro Mineral - kolejny nawóz dla osmozy mineralizuje i uzdatnia wodę. Doprowadza twardość wody do Gh 4 i Kh 2-3
- II - Safe Water - przygotowuje i uzdatnia wodę wodociągową do wlania w akwa. Klaruje ją i stabilizuje pod kątem mikroelementów. To samo sprzedaje Tropical jako Esklarin.
Napisalam ci mniej więcej co jest do czego bo ja kompletnie nie wiedziałam i wzięłam coś co wcale mi się nie przydało. Kiedy nie mam nawozu z Aqua Artu to wlewam Florenę Sery i kulki z nawozem w glebę albo zastępuję Tropicalem Multimineral, Ferro jest bardzo dobrze. Może to też dlatego że mam żwir wzbogacony CompleteSubstrate Tetry.No i światło...Ale już pewnie zdążyłeś przeczytać na forum jak światło jest ważne.
Powodzenia czekam na efekty w galerii.
masz tak:
Planta Gainer Classic - żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, bor, potas i magnez w łatwo przyswajalnej formie. Nawóz bazowy.
- II - Pro Micro - jak używa się osmozy to on uzupełnia w milroelementy niezbędne dla ryb i roślin
- II - Pro Ferro+ - nawóz żelazowo-mikroelementowy
- II - Pro Macro -makroelementy i biostymulatory bardzo wazny przy co2 i mocnym świetle. Napisali na nim że "skutecznie przeciwdziała dziurawieniu i opadaniu starszych liści"
- II - Pro Hydro Mineral - kolejny nawóz dla osmozy mineralizuje i uzdatnia wodę. Doprowadza twardość wody do Gh 4 i Kh 2-3
- II - Safe Water - przygotowuje i uzdatnia wodę wodociągową do wlania w akwa. Klaruje ją i stabilizuje pod kątem mikroelementów. To samo sprzedaje Tropical jako Esklarin.
Napisalam ci mniej więcej co jest do czego bo ja kompletnie nie wiedziałam i wzięłam coś co wcale mi się nie przydało. Kiedy nie mam nawozu z Aqua Artu to wlewam Florenę Sery i kulki z nawozem w glebę albo zastępuję Tropicalem Multimineral, Ferro jest bardzo dobrze. Może to też dlatego że mam żwir wzbogacony CompleteSubstrate Tetry.No i światło...Ale już pewnie zdążyłeś przeczytać na forum jak światło jest ważne.
Powodzenia czekam na efekty w galerii.
Looking 4 job =/
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
To ze swiatelko jest wazne to ja wiem :]
od roku czytam forum tylk ow poiprzednim baniaczku nie maile mtakich mozliwosci przerobek jak tu :] 112 i akwarium w takim ksztalcie to zupelnie co innego :]
aha musze gdzies znalesc dobry nawoz Ty podalas mi tu kilka alei tak nie weiem ktory wybrac
od roku czytam forum tylk ow poiprzednim baniaczku nie maile mtakich mozliwosci przerobek jak tu :] 112 i akwarium w takim ksztalcie to zupelnie co innego :]
aha musze gdzies znalesc dobry nawoz Ty podalas mi tu kilka alei tak nie weiem ktory wybrac

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ale z tych co zostały podane na górze potrzebuje przynajmniej ferro micro macro i classic
a do tego testy na NO3 i PO4 ;] aby wiedzieć czego ile dawać.
a do tego testy na NO3 i PO4 ;] aby wiedzieć czego ile dawać.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
aha a testy jakie kupic ? na allegro mozna je dostac ? bo nie mam ostatnio czasu na latanie po sklepach przez prace :/

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
JBL sa dobre bo można kupić zapasy
Oczywiście kropelkowe ;]
Ale zooleka też dają rede.
Bo wiesz tak w ogóle to potrzebne są testy na ph NO2 NO3 TWW TWO PO4 to tak podstawowo ;P
Oczywiście kropelkowe ;]
Ale zooleka też dają rede.
Bo wiesz tak w ogóle to potrzebne są testy na ph NO2 NO3 TWW TWO PO4 to tak podstawowo ;P
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
fajnie
tylk oja kompletnie nie wiem jak sie te testy rob ia nie ma mi kto pomoc bo zaden ze znajomych sie akwarystyka nie zajmuje :/
takie moga byc ?
http://allegro.pl/item408233630_jbl_tes ... 2_no3.html
aha jeszcze jedna sprawa po jakim czasie od zasadzenia roslin nalezy podawac nawozy ?

takie moga byc ?
http://allegro.pl/item408233630_jbl_tes ... 2_no3.html
aha jeszcze jedna sprawa po jakim czasie od zasadzenia roslin nalezy podawac nawozy ?

-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Nie bardzo. Paskowe są do kitu.Snowflake pisze:takie moga byc ?
Te dają radę. Brakuje tutaj jeszcze GH.
http://allegro.pl/item404243207_jbl_com ... szawa.html
Po 2-3 tygodniach.Snowflake pisze: aha jeszcze jedna sprawa po jakim czasie od zasadzenia roslin nalezy podawac nawozy ?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zamiast Fe mogli go dać. :]Thierry Henry pisze:Te dają radę. Brakuje tutaj jeszcze GH.
Ja bym powiedział, że po minimum 4 tygodniach, a jeżeli stosujemy substrat to jeszcze później. 6-7 tygodni jest ok.Thierry Henry pisze:Po 2-3 tygodniach.
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Wierzę bardziej Tobie niż sobie.marthinez pisze:Ja bym powiedział, że po minimum 4 tygodniach
Ale ja bym poczekał na CO2.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Eh...wiara w siebie to podstawa. ;)Thierry Henry pisze:Wierzę bardziej Tobie niż sobie.
To jest raczej oczywiste. Bez co2 nie lał bym wcale.Thierry Henry pisze:Ale ja bym poczekał na CO2.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
ehh ja narazie co2 nie bede podawal bo troszke mnie koszty zjadly jak narazie a i tak wszystko jeszcze nie jest gotowe ;/
jeszcze jedny pytanko mam kiedy sie zaopatrzyc w te testy ? i kiedy zrobic pierwsze testy ?czy potrzebuje ich juz teraz ? akwarium wystartowalo 16 lipca
jeszcze jedny pytanko mam kiedy sie zaopatrzyc w te testy ? i kiedy zrobic pierwsze testy ?czy potrzebuje ich juz teraz ? akwarium wystartowalo 16 lipca

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Testy sa dobrze przy nawozeniu makro NO3 PO4 na K sa ale bardzo drogie i praktycznie sie ich nie uzywa.Jesli robisz regularnie podmioany wody to akwarium powinno byc ustabilizowane pod wzgledam NO2 i NH4 wiec sa niepotrzebne.Opracuj sobie dawke stosowania makro po tygodniu zbadaj testami i zobaczysz co podnosic a co opuscic