liczę na pomoc w sprawie doboru filtra i grzałki do Akwa 72l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
liczę na pomoc w sprawie doboru filtra i grzałki do Akwa 72l
Jaki rodzaj filtra zastosowac do akwarium 72 litrowego. Czy kupując filt kaskadowy FZN3 firmyAquael podejmuje dobrą decyzję , czytałem na temat akwarystyki sporo ksiązek w który była mowa ze filtry zewnętrzne są lepsze od wewnetrznych co o tym sądzicie ??? ilo watową grzałkę powinienem kupic ? liczę na pomoc z góry dzięki
[shadow=black][/shadow]

- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Re: liczę na pomoc w sprawie doboru filtra i grzałki do Akwa 72l
Z ogrzewaniem akwarium to jest taka zasada 1W/1L wody. Więc jeżeli masz akwarium 72 litry to około 72W może być troche mniej myśle, że i 60W wystarczy.
A co do filtra to zewnętrzne są lepsze od wewnętrznych z paru powody m. in. lepszy sposób filtracy wody, nie szpecą akwarium itp.
Więc mysle, że to dobry wybór ;-) Zobaczymy co inni jeszcze napiszą.
A co do filtra to zewnętrzne są lepsze od wewnętrznych z paru powody m. in. lepszy sposób filtracy wody, nie szpecą akwarium itp.
Więc mysle, że to dobry wybór ;-) Zobaczymy co inni jeszcze napiszą.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
dzięki za pomoc w tej sprawie lecz mam jeszcze pare w których nie jestem dośc pewien miannowicie opiera się na uzdatnianiu wody czy warto zakópywac praparaty które przyspieszają odparowywanie chloru ? w jakiej firmy testery mam wybrac i preparaty które pomogą mi w zbici Ph lub w podwyzdzeniu , czy mogę stosowac piasek kwarcowy razem ze zwirkiem? i czy warto kupc żarówki o okreslonej barwie lub natęzeniu światła takie które mozemy dostac w akwarystycznych sklepach , jezeli tak to jaki rodzaj wybrac ?
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Można używa (i sporo osób używa) Tropical MFC jest to preparat do odkarzania wody, ale to raczej sporadycznie.
Co do światła. To zależy co chcesz uzyskać, jeżeli chodzi Ci o piękne rośliny to Aqua-Glo, Flora-Glo (stymulują wzrost roślin i są polecane właśnie do zbiorników roślinnych) jednak są troche drogie.
Ja proponuje Phillip Aquarelle również stymulują wzrost roślin, wybarwiają ryby oraz w chamuje wzrost glonów.
Możesz. Ja mam piasek kwarcowy i żwir granitowy w akwarium.MRC pisze: czy mogę stosowac piasek kwarcowy razem ze zwirkiem?
Co do światła. To zależy co chcesz uzyskać, jeżeli chodzi Ci o piękne rośliny to Aqua-Glo, Flora-Glo (stymulują wzrost roślin i są polecane właśnie do zbiorników roślinnych) jednak są troche drogie.
Ja proponuje Phillip Aquarelle również stymulują wzrost roślin, wybarwiają ryby oraz w chamuje wzrost glonów.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
dzięki za pomoc teraz jestem pwniejszy co do zakópu niezbędnych rzeczy . Jeszcze raz wielkie dzięki UCEK!!!!! i Wesołych Świąt zycze.
- screamer
- Forumowicz
- Kontakt:
Co do odkażania wody to jest jedna dobra zasada: jak naj mniej chemii w akwarium. I to się tyczy też preparatów dolewanych do wody. Ja na Twoim miejscu zastosowałbym wodę demineralizowaną bo tylko wtedy masz pewność że woda jest naprawdę czysta i nie zawiera żadnych niepożądanych pierwiastków. Ale jak to mówią wszystko kwestią gustu i potrzeb.
-
- Nowicjusz
Ja miałem wpde demineralizowaną i rybki padały.Po wymianie wodyna kranówe nie miałem większych problemów.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam pytanie czy wode którą przeznaczam do odsatania muszę koniecznie gotowac i czy mogę ją wlac odrazu do akwa i po 48 h wpyszczac rybki oczywiscie po zbadaniu testerami czy tesz musze w oddzielnych pojemnikach trzymac tą wode i dopiero ją wlac do akwa
- Ucek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie gotuje się wody, która ma być w akwarium. Pozostaw wodę na dzień lub dwa, aby wyparował chlor.MRC pisze:wode którą przeznaczam do odsatania muszę koniecznie gotowac
- Potamotrygon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marcin
Wody nie można gotować. Co najwyżej uzywa się wode destylowaną ale w pewnych proporcjach. Ale to w przypadku chodowli trudnych ryb. ny dyskowce. Ale szczeże... nie wiele osób teraz stosuje się do zasady ze woda musi być odstana... a zeby nie było offtopic to grzałka styknie imho 50w z termostatem aquaszut czy aquael - ceny zblizone a filteek to mobęze być senior bio aquaszut z filtracją mechanicznobiologiczną.