glonojad weloniasty?????
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: glonojad weloniasty?????
W oczku wodnym tlenu w wodzie nie zabraknie nigdy (wyłaczając przyduchę). To jedna z różnic pomiedzy 50l akwarium, a 5000l oczkiem :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dorota
wogóle mi nic nie mówi ta przyducha:))))może to głupio zabrzmi ale chyba muszę dorosnąć do decyzji oddania welonków...naprawdę się do nich przyzwyczaiłam...zastanawia mnie jedno jak można latem utrzymywać temperaturę poniżej 25 stopni skoro nawet bez używania grzałki mam taką w akwarium....i jeśli już jesteś Marcinie taki miły to może poradzisz mi co mam mieć w tym 100 litrowym akwarium...tzn.chodzi mi o filtr...kupiłam polecony przez sprzedawcę AQUA EL do pojemności do 150 litrów(taki z rynienką kierującą powietrze lekko do dołu)..ponoć jeden z lepszych...niestety...po paru dniach musiałam go oddac do naprawy na gwarancji...ale jeszcze przed 10tym kiedy bede juz miała to 100litrowe akwarium go odbiorę....CZY TAKI FILTR WYSTARCZY?co jeszcze muszę mieć z wyposażenia? z góry dziękuję.,naprawdę jestem wdzięczna za poświęcony mi czas...a może mi podpowiesz gdzie się wstukuje że mi pomogłeś? czy to działa automatycznie?
- maol
- Moderator
Dla welonków obawiam sie że taki filtr to za mało - welonki potrzebują naprawdę dobrej fitracji... Celowałbym w dwa takie, choć tu znowu moze pojawić sie problem tzw. efektu pralki... Wbrew pozorom - potrzebna jest grzałka, tak żeby te 20 stopni było stabilne i nie wahało sie wraz ze zmianami temperatury pomieszczenia.
Roslinki - raczej silne i o twardych liciach, zasadzone w koszyczkach i obłożone grubszymi kamieniami, tak zeby utrudnić ich wykopanie. Dno zbiornika pokryte żwirkiem, na tyle grubym, zeby nie dał się połknąć. Częste odmulanie bardzo wskazane.
Co do utrzymawania temperatury latem - chłodzenie, chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie. Na początku cyrkulacja powietrza, potem wyłączeniem oświetlenia, podmiana wody, na końcu lodem. Albo nawet chłodziarka - ale to juz high end, i nie namawiam - a tylko odpowiadam na pytanie.
Roslinki - raczej silne i o twardych liciach, zasadzone w koszyczkach i obłożone grubszymi kamieniami, tak zeby utrudnić ich wykopanie. Dno zbiornika pokryte żwirkiem, na tyle grubym, zeby nie dał się połknąć. Częste odmulanie bardzo wskazane.
Co do utrzymawania temperatury latem - chłodzenie, chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie. Na początku cyrkulacja powietrza, potem wyłączeniem oświetlenia, podmiana wody, na końcu lodem. Albo nawet chłodziarka - ale to juz high end, i nie namawiam - a tylko odpowiadam na pytanie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Imię: Dorota
jejku...ja Cię normalnie zamęczam tymi pytaniami:(( to może lepiej kupić inny filtr a ten sprezentować przyjaciółce do 50 litrów...a czy taki filtr AQUA EL od 100 do 300 litrów byłby odpowiedni? i wtedy jeden wystarczyłby?a właśnie...koleżanka miała grzałkę ustawioną na 22 stopnie a i tak wode miała 26-27 stopni....a co do punktów za pomoc to już znalazłam co i jak
) dodałam jeden ale Tobie to już hurtem sie należy:))))
[ Dodano: 2008-08-04, 13:48 ]
i jaki filtr byś polecił? czy jest to tak że im filtr ma więcej przepływu na godzinę tym lepiej? np. taki od 300-500l 1600/h jest dużo lepszy od tekiego od 150-300l 1000/h...i czy właściwie każdy można stosować np. w tych moich 100l? a może ten 300-500l byłby za mocny?

[ Dodano: 2008-08-04, 13:48 ]
i jaki filtr byś polecił? czy jest to tak że im filtr ma więcej przepływu na godzinę tym lepiej? np. taki od 300-500l 1600/h jest dużo lepszy od tekiego od 150-300l 1000/h...i czy właściwie każdy można stosować np. w tych moich 100l? a może ten 300-500l byłby za mocny?
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
w 100L to kubeł proponuje.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
Filtr powinien mieć przepływ pozwalający na 5-6x przepompowanie pojemności akwarium. Czyli w Twoim akwarium potrzebujesz filtra o przepustowości ok. 500-600 l/h. Patrząc na to, że masz welony, myslałbym o większym filtrze - lub dwóch - ale tak, zeby przepływ wody nie miotał rybami po akwarium.
Twój problem to cały czas ...welonki. Gdyz ze względu na ich naturę, woda zawsze będzie bardzo zabrudzona. I potrzebna jest znacznie wydajniejsza filtracja niż zwykle.
Dodatkowo, raczej w takim wypadku nie polecam kubełka - jest lepszym filtrem, ale w tym wypadku gro potrzebnej filtracji to filtracja mechaniczna, i kubełek moze wtedy sparawiac trudnosci "obsługowe" przy bardzo częstym czyszczeniu - dlatego sugerowałbym porządne, wydajne filtry wewnętrzne.
Twój problem to cały czas ...welonki. Gdyz ze względu na ich naturę, woda zawsze będzie bardzo zabrudzona. I potrzebna jest znacznie wydajniejsza filtracja niż zwykle.
Dodatkowo, raczej w takim wypadku nie polecam kubełka - jest lepszym filtrem, ale w tym wypadku gro potrzebnej filtracji to filtracja mechaniczna, i kubełek moze wtedy sparawiac trudnosci "obsługowe" przy bardzo częstym czyszczeniu - dlatego sugerowałbym porządne, wydajne filtry wewnętrzne.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back