Czy jest sens
Moderator: ModTeam
- marcin88
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Czy jest sens
oszczędzać zawsze warto ale nie kosztem rybek i roślinek
myślałem dlatego najpierw założe 54L tam sprawdze swoje umiejętności swoją wodę (ze studni na ogrodzie i z wodociągu) itd
myślałem dlatego najpierw założe 54L tam sprawdze swoje umiejętności swoją wodę (ze studni na ogrodzie i z wodociągu) itd
"Attero Dominatus Denique Interimo"
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Tu Cię zdziwię. Nie zawsze warto oszczędzać. Warto za to kupować osprzęt dostosowany do potrzeb danego zbiornika - ani za mały, ani za duży. Czyli - ani za drogi, ani zbyt tani. To nie jest oszczędność, to racjonalizacja.
... bo oszczędności na sprzęcie zwykle źle sie kończą, z reguły potrzebą zakupienia jednak tego droższego urządzenia, na którym zaoszczędzilismy wcześniej...
A to że porządny, markowy, a co za tym idzie trwały i dobrze wykonany sprzęt kosztuje - nic dziwnego, płaci się za jakość.
... bo oszczędności na sprzęcie zwykle źle sie kończą, z reguły potrzebą zakupienia jednak tego droższego urządzenia, na którym zaoszczędzilismy wcześniej...
A to że porządny, markowy, a co za tym idzie trwały i dobrze wykonany sprzęt kosztuje - nic dziwnego, płaci się za jakość.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
No to po co mówisz, że chcesz gadżet w domu skoro nie różni się on niczym innym od pozostałych filtrów ;]
Zastanów sie czego chcesz.
Jak chcesz w tym 54L stawiać holendra to ona już samo w sobie będzie kosztowało...
Zastanów sie czego chcesz.
Jak chcesz w tym 54L stawiać holendra to ona już samo w sobie będzie kosztowało...
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marcin88
- Akwarysta
- Kontakt:
Tam chce mieć czyste akwa potem będzie kotnik kwarantanna szpitalSuja pisze:Jak chcesz w tym 54L stawiać holendra to ona już samo w sobie będzie kosztowało...
maol z twojego postu ciągnie się wniosek że lepiej kupować drożej bo inaczej źle markowy sprzęt to duża cena i jednocześnie trwałość no i w sumie kupię to jak będę miał akwa
[ Dodano: 2008-08-07, 13:04 ]
PS zrobiła się z tego niezła dyskusja
[ Dodano: 2008-08-07, 13:06 ]
ten filtr ma dwie wady cena i brak polskiej instrukcji ale jest film po niemiecku filmik
- maol
- Moderator
Mam nieodparte wrażenie, że podchodzisz do całej sprawy od złej strony. Założyłeś sobie że masz jakieś 2 tys. zł i próbujesz "wcisnąć" w tą kwotę akwarium 300l. Jak coś wykracza poza założoną cenę - myślisz o oszczędnościach. Nie tędy droga. Zadaj po prostu pytanie "Jaki sprzęt jest potrzebny i co polecacie do holendra 300l". Jak już będziesz wiedział, czego potrzebujesz, i jakie są sensowne modele urządzeń, zrób rozeznanie cenowe. I, jeżeli otrzymana kwota przewyższy Twoje oczekiwania, albo popracuj nad zwiększeniem dostępnego budżetu, albo... zrewiduj wielkość zbiornika. Moim skromnym zdaniem innej drogi po prostu nie ma.
Bo na razie widzę to tak, że jak już będziesz miał filtr, światło, zbiornik i ryby, okaże się, że kasa się skończyła, i akwarium możesz postawić co najwyżej na kartonowym postumencie...
Bo na razie widzę to tak, że jak już będziesz miał filtr, światło, zbiornik i ryby, okaże się, że kasa się skończyła, i akwarium możesz postawić co najwyżej na kartonowym postumencie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marcin88
- Akwarysta
- Kontakt:
jak będą meble do domu kupowane to uwzgędniłem już komputer play station i akwarium kasa będzie z osiemnastki i z moich oszczędności liczę że pieniędzy nie zabrakniemaol pisze:kartonowym postumencie..
- maol
- Moderator
Na 300l to już niezły mebel potrzebujesz. Ze stalowymi wzmocnieniami, a najlepiej taki murowany...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marcin88
- Akwarysta
- Kontakt:
wiem już nawet myślę żeby jak producent daje to dołożyć jeszcze trochęmaol pisze:Ze stalowymi wzmocnieniami
uu tu będzie źle nie ma takiej opcjia najlepiej taki murowany...
- maol
- Moderator
No właśnie o to mi chodziło... najpierw dowiedz się co Ci jest potrzebne, a potem licz ile co będzie kosztować.
...Np. takie RO - bardzo często wręcz niezbędne - wymaga przeróbek instalcji wodociagowej (niewielkich ale zawsze). Możesz?
Albo oświetlenie - do holendra w takiej pojemnosci raczej tylko HQI wchodzi w grę. Możesz mieć to akwarium odkryte i masz gdzie zwiesić lampy z sufitu?
...Np. takie RO - bardzo często wręcz niezbędne - wymaga przeróbek instalcji wodociagowej (niewielkich ale zawsze). Możesz?
Albo oświetlenie - do holendra w takiej pojemnosci raczej tylko HQI wchodzi w grę. Możesz mieć to akwarium odkryte i masz gdzie zwiesić lampy z sufitu?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Marcin z tego co wiem bo pisałeś, to dom jest w budowie. Póki co postaw to 54l przekonasz się ile jest przy takim maleństwie pracy, żeby później nie było że tyle kasy, które wydałbyś na 300l pójdą w siną dal.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- maol
- Moderator
Dokładnie... kiedyś mówiło się po prostu "mierzyć siły na zamiary" :-) Co łagodnie próbuję przekazać... :hyhy:
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marcin88
- Akwarysta
- Kontakt:
nie mogę dlaczego nie mogę powiedzieć trzeba przeczytać artuł mojej własnej robotyThierry Henry pisze:Póki co postaw to 54l

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ale rozumiesz że chcesz stawiać holendra a nie masz nawet doświadczenia z dawkowaniem nawozów.
To może zanim postawisz to 300L zrób sobie 54L z oświetleniem nawet 1W/L i zobacz czy jesteś w stanie je utrzymać bez glonów ;]
To może zanim postawisz to 300L zrób sobie 54L z oświetleniem nawet 1W/L i zobacz czy jesteś w stanie je utrzymać bez glonów ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
300l Holender? Oczywiście są różne wcielenia "holendra", ale jesli (mówiąc po polsku) planujesz akwarium roślinne, to: filtracja 1500l/h, HQI 250W,CO2 i RO są obowiązkowe. To wszystko da kwotę jakies 2000-2500 (low budget). Szkło, szafka, podłoże, rośliny itd nie łapia się już do tej kwoty.
Wszytkie inne rozwiązania oznaczają drogę cierpień.
Wszytkie inne rozwiązania oznaczają drogę cierpień.