temeratura w akwarium latem????
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dorota
temeratura w akwarium latem????
jak utrzymać temperaturę w akwarium latem tak aby było 24-25 stopni skoro nawet nie używając grzałki bywa niejednokrotnie 28-29 stopni...poradzono mi kiedyś wrzucanie lodu..co potem spotkało się z krytką u innego akwarysty...poradził wrzucanie plastikowej buteli z zamarźnięta wodą..ponoć to bardziej bezpieczne dla rybek...tylko jak one zaeragują na lodowatą butelkę pływającą po powierzchni?z góry dziękuje za pomoc
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Re: temeratura w akwarium latem????
to już o wiele lepiej, można także stosować jakieś wentylatorki w obudowie skierowane na tafle wody, ale pomysł z butelką jest najłatwiejszyivana pisze:poradził wrzucanie plastikowej buteli z zamarźnięta wodą..ponoć to bardziej bezpieczne dla rybek...
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Dokładnie. I jest w miarę skuteczny.Lunatic_86 pisze:ale pomysł z butelką jest najłatwiejszy

Ja chciałbym zapytać jeszcze jakie hodujesz ryby. Może gdzieś już to pisałaś ale ja jakoś specjalnie nie przyglądałem się temu tematowi i zapomniałem.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
ja zamontowalem wentylator i nie mam juz problemow z temperatura.
nie jest to najprostrza metoda ale chyba najskuteczniejsza
dodam ze narazie nie mam pokrywy jakotakiej tylko prowizorke (moje akwa mozna zaliczyc do otwartych ;) ) i wiatrak jest rownierz prowizorycznie zamontowany ale i tak spelnia swoja funkcje
nie jest to najprostrza metoda ale chyba najskuteczniejsza

dodam ze narazie nie mam pokrywy jakotakiej tylko prowizorke (moje akwa mozna zaliczyc do otwartych ;) ) i wiatrak jest rownierz prowizorycznie zamontowany ale i tak spelnia swoja funkcje

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
było już o tym pisane na forum jak obniżyć temperaturę w akwarium.
Mi się wydaje, że najlepszym sposobem jest zamontowanie w pokrywie wiatraczków (takich jakie są stosowane w komputerach).
Mi się wydaje, że najlepszym sposobem jest zamontowanie w pokrywie wiatraczków (takich jakie są stosowane w komputerach).
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
-
- Zainteresowany
- Imię: Dorota
dziekuję Wam bardzo... HENRY pisałam już:(((-2 welonki,2 glonojadki,2 żaby i 2 ampularie:(((( wiem że to nie dobrana obsada...mam akwarium od niedawna ale naprawdę bardzo polubiłam moich małych przyjaciół...i w/g rad niektórych powinnam welonki oddać do oczka wodnego -tylko że brakowałoby mi jak ocieraja się o rękę kiedy coś robię w akwarium...jak witają sie ze mną na swój sposób jak podchodzę do akwarium...wiem..to nie humanitarne dla akwarystów...już nie zamierzam dokupować żadnych rybek żeby tym nie było ciasno w 100 litrowym akwarium...a jak trochę podrosną trzeba będzie pomysleć o większym.....czy to naprawdę TRAGICZNA obsada nie do akceptacji????
[ Dodano: 2008-08-08, 21:12 ]
czy tą butelkę z zamarźniętą wodą trzyma się w akwarium tak długo aż temperatura nie spadnie do żądanej temperatury??
[ Dodano: 2008-08-08, 21:12 ]
czy tą butelkę z zamarźniętą wodą trzyma się w akwarium tak długo aż temperatura nie spadnie do żądanej temperatury??
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
butelka z lodem jest zdecydowanie lepszym wyjściem niż wrzucanie samego lodu bezpośrednio do akwarium jednak nie radze z tym przesądzać bo podwyższenie temperatury w akwarium o 2-3 stopnie to nie tragedia większą tragedią jest częste wahanie temperatury.