kilka pytań
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
kilka pytań
Witam,
Mam kilka pytań:
1. Wsadziłem kilka mchów [peacock, christmas i jeszcze 2 inne nie pamietam nazw]. W akwarium mam piaskowiec kwarcowy [dowiedziałem się, że nie ma on wpływu na wodę]. Przywiązałem go żyłką wędkarską jakieś 5-7 dni temu i zastanawiam się kiedy będę widzieć oznaki, że mech się rozrasta. Co do akwa to mam tam gupiki [dzis sie rozmnożyły 2 parki ok 25 szt.] więc woda jest chyba OK. Mam 2 świetlówki T8[później napiszę jaka moc] ale pistia rośnie strasznie duża - liść 3-5 cm.
Boję się, że mchy się u mnie nie utrzymają.
2. Mam 4x red cherry i 2xamano. O ile wiem, że amano się nie rozmnożą, to po jakim czasie te drugie się rozmnożą? Mają ok. 0,8 - 1 cm.
3. Czytałem, że PH [mam ok. 7,8 - 8] można obniżyć torfem. Czy nie ma to wpływu na parametry wody poza obniżeniem PH oczywiście. Dodam, że nie dawkuję CO2, choć mam butlę, ale poza tymi kilkoma mchami nie mam innych roślin i to dlatego.
Pozdrawiam
Mam kilka pytań:
1. Wsadziłem kilka mchów [peacock, christmas i jeszcze 2 inne nie pamietam nazw]. W akwarium mam piaskowiec kwarcowy [dowiedziałem się, że nie ma on wpływu na wodę]. Przywiązałem go żyłką wędkarską jakieś 5-7 dni temu i zastanawiam się kiedy będę widzieć oznaki, że mech się rozrasta. Co do akwa to mam tam gupiki [dzis sie rozmnożyły 2 parki ok 25 szt.] więc woda jest chyba OK. Mam 2 świetlówki T8[później napiszę jaka moc] ale pistia rośnie strasznie duża - liść 3-5 cm.
Boję się, że mchy się u mnie nie utrzymają.
2. Mam 4x red cherry i 2xamano. O ile wiem, że amano się nie rozmnożą, to po jakim czasie te drugie się rozmnożą? Mają ok. 0,8 - 1 cm.
3. Czytałem, że PH [mam ok. 7,8 - 8] można obniżyć torfem. Czy nie ma to wpływu na parametry wody poza obniżeniem PH oczywiście. Dodam, że nie dawkuję CO2, choć mam butlę, ale poza tymi kilkoma mchami nie mam innych roślin i to dlatego.
Pozdrawiam
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: kilka pytań
Mchy o ile się nie myle zaczną troche marnieć , ale za jakiś czas będą normalnie funkcjonować :]
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Ad.1. Peacock u mnie rośnie powoli, ale systematycznie. "kiełkuje" po ok. tygodniu.
Christmass rośnie bardzo powoli i nie marnieje. Christmass zaczął "kiełkować" po conajmniej dwóch tygodniach. Nie marniał nawet przy słabiutkim, standardowym oświetleniu, które jest w pokrywie. Myślę, że Twoje mchy będą rosnąć.
Ad.2. Nie mam pojęcia. Niech się wypowiedzą krewetkarze.
Ad.3. Teoretycznie pH się obniża, bo do wody wydzielane są kwasy humusowe. Jak chcesz obniżać pH torfem w 350 litrach, to życzę powodzenia. W mojej "sześćdziesiątce" próbowałem i efekt był żaden. Teoretycznie kwas powinien obniżyć TwW i podwyższyć TwS, ale kwasy humusowe są bardzo słabymi kwasami i prawdopodobnie nic się nie stanie z wodą.
Christmass rośnie bardzo powoli i nie marnieje. Christmass zaczął "kiełkować" po conajmniej dwóch tygodniach. Nie marniał nawet przy słabiutkim, standardowym oświetleniu, które jest w pokrywie. Myślę, że Twoje mchy będą rosnąć.
Ad.2. Nie mam pojęcia. Niech się wypowiedzą krewetkarze.
Ad.3. Teoretycznie pH się obniża, bo do wody wydzielane są kwasy humusowe. Jak chcesz obniżać pH torfem w 350 litrach, to życzę powodzenia. W mojej "sześćdziesiątce" próbowałem i efekt był żaden. Teoretycznie kwas powinien obniżyć TwW i podwyższyć TwS, ale kwasy humusowe są bardzo słabymi kwasami i prawdopodobnie nic się nie stanie z wodą.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Kwasami to ja bym sie nie bawilSkoro masz butle to podlacz co2 i ph spadnie az milo mialem tez 8ph, po dodaniu co2 spadlo do 7 ph.Pozatym rosliny beda zadowolone z co2
-
- Forumowicz
- Kontakt:
roślin nie mam za bardzo. Tylko te mchy i trawka [nie wiem jak sie nazywa ale ma liście długości 5-7 cm, wąskie]
Wczoraj mierzyłem wodę i tak:
PH - ok. 7.8
NO3 - 3
NO2 - brak
TwW - 11
TwO - skończył mi się test.
Fe - >=1
Sprawdzałem jeszcze moc świetlówek [t8] i wyszło mi, że mam ok. 0,33 W/L, dlatego na poważnie zastanawiam się nad wymianą ich na świetlówki t5 [2x 24W co przy akwarium o V= 110L da mi 0,43 W/L]
[ Dodano: 2008-08-03, 13:02 ]
Wczoraj mierzyłem wodę i tak:
PH - ok. 7.8
NO3 - 3
NO2 - brak
TwW - 11
TwO - skończył mi się test.
Fe - >=1
Sprawdzałem jeszcze moc świetlówek [t8] i wyszło mi, że mam ok. 0,33 W/L, dlatego na poważnie zastanawiam się nad wymianą ich na świetlówki t5 [2x 24W co przy akwarium o V= 110L da mi 0,43 W/L]
[ Dodano: 2008-08-03, 13:02 ]
Nie zrozumieliśmy się z mojej winy. 350L Już wystartowało, ale mam też drugi zbiornik 110L. Przepraszam :padam:hodowca_rybek pisze:Jak chcesz obniżać pH torfem w 350 litrach, to życzę powodzenia.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Ph masz za duze,pasowalo by zmniejszyc przez co2,no3 masz za male,trzeba zwiekrzyc do 10,Fe jest za duze,zmniejsz....a PO4.???Proponuje dolozyc jeszcze jedna swietlowke zeby przekroczylo 0,5w/l ew zeby bylo minimum 0,5w/l
Z twoich parametrow wnioskuje ze mogaq byc problemy z glonami
Z twoich parametrow wnioskuje ze mogaq byc problemy z glonami
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Myślałem, że optymalne jest w granicach 3 - 4, ale jak tak.. Czym można je zwiększyć ?Raperzu pisze:no3 masz za male,trzeba zwiekrzyc do 10
Właśnie myślałem o tym. Kombinuję, aby zamienić moje 2x T8 19W na 3x T5 24W. Mam nadzieję, że wtedy coś się "ruszy" w akwarium. Narazie 3 raz okociły mi sie gupiki z czego będzie wspomniane wcześniej NO3Raperzu pisze:Proponuje dolozyc jeszcze jedna swietlowke zeby przekroczylo 0,5w/l ew zeby bylo minimum 0,5w/l
Nie mam problemów, ale może dlatego, że akwarium jest dopiero tydzień po restarcie.Raperzu pisze:Z twoich parametrow wnioskuje ze mogaq byc problemy z glonami
Używam nawozu firmy tetra plant - PlantaMin [wlałem wg. zaleceń po restarcie na 100l :
25ml pierwszego dnia i 25ml drugiego dnia co dało zalecane 50ml na 10l wody. Aktualnie nawożę po 5ml co 2 - 3 dni.
[ Dodano: 2008-08-04, 14:08 ]
Boję się o ryby, ponieważ jest ich dość dużo [2 glonusie, 6 dorosłych gupików i ok 25 młodych gupików, 2x Amano i 4xRed Cherry]. W akwarium mam trochę mchów i jakieś malutkie trawki, dlatego myślę, że ryby wyprodukują wystarczającą ilość CO2.Raperzu pisze:Skoro masz butle to podlacz co2 i ph spadnie az milo.
-
- Akwarysta
Ryby nie wyprodukują dostatecznej ilości CO2. Zużyją tlen i będzie przyducha, a CO2 "ni widu, ni słychu". Akwarium ma dopiero tydzień, więc nie ma co się dziwić zbyt małym stężeniem azotanów. Przy takiej ilości rybek napewno wzrośnie i to za dużo.dżordż pisze:dlatego myślę, że ryby wyprodukują wystarczającą ilość CO2.
Jeśli chodzi o oświetlenie... to dobrze kombinujesz ;) Myślę, że 2x24W też by sobie poradziło, ale to zależy jakie rośliny chcesz.
A czy ten nawóz, to jest makro?
-
- Forumowicz
- Kontakt:
No właśnie tego się boję podczas dawkowania CO2hodowca_rybek pisze: Zużyją tlen i będzie przyducha
Niestety nie dało rady zmienić na T5 - walczę z temperaturą, a T5 grzeją się jeszcze mocniej niż T8, a nie mam za wielkiego pola manewru ze wzg. na małą pokrywę. Do zwalczenia temp. zainstalowałem wentylatorek na dławik [aż pażył]. Teraz mam 24-25 st.hodowca_rybek pisze:Jeśli chodzi o oświetlenie... to dobrze kombinujesz ;) Myślę, że 2x24W też by sobie poradziło, ale to zależy jakie rośliny chcesz.
Nie wiem. A "o co chodzi" z tym makro? Z czym to sie je??hodowca_rybek pisze:A czy ten nawóz, to jest makro?
metodo EI - nadchodzę
-
- Akwarysta
CO2 - bez obw. To, że będziesz podawał CO2 nie oznacza, że braknie tlenu. Gazy te rozpuszczają się w wodzie tak samo. To, że jest niedobór CO2 i musimy go uzupełniać z innego źródła, a że poziom tlenu prawie zawsze jest ok, to jest zagadnienie na inny temat.
Możesz mieć poziom stężenia obydwu gazów na optymalnym poziomie. Nie będzie to w niczym kolidować. Wystarczy, że zapewnisz ruch tafli wody i nie będziesz miał przerybienia i będzie ok.
A czy T5 masz na stateczniku elektronicznym czy magnetycznym? O ile wiem, to nie ma stateczników magnetycznych pod T5, więc nic się nie powinno grzać.
Odpowiednie nawożenie jest istotne. Nie można lać byle jakiego nawozu.
Możesz mieć poziom stężenia obydwu gazów na optymalnym poziomie. Nie będzie to w niczym kolidować. Wystarczy, że zapewnisz ruch tafli wody i nie będziesz miał przerybienia i będzie ok.
A czy T5 masz na stateczniku elektronicznym czy magnetycznym? O ile wiem, to nie ma stateczników magnetycznych pod T5, więc nic się nie powinno grzać.
Odpowiednie nawożenie jest istotne. Nie można lać byle jakiego nawozu.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
tylko, że mi przy mojej niewielkiej obstawie ryby pływają pod taflą. Przy dnie pływa jedynie narybek gupików, glonojady i krewecie.hodowca_rybek pisze:CO2 - bez obw. To, że będziesz podawał CO2 nie oznacza, że braknie tlenu [...]poziom tlenu prawie zawsze jest ok
Dawkowałem jakieś 1 - 1,5 bąbelka na sekundę. Mam akwa 112L - jakie dozowanie doradzisz, jeśli roślin nie jest zbyt wiele [mchy zajęłyby jakieś 300 cm2 - podaję obrazowo. Są nie za bardzo gęste, ponieważ mam je dopiero tydzień w akwarium]hodowca_rybek pisze:Możesz mieć poziom stężenia obydwu gazów na optymalnym poziomie. Nie będzie to w niczym kolidować.
Oglądałem zbjornik gdzie jest 4x29W nad taflą wody 61x150 cm [akwa 350L] i było dość gorąco. Co do statecznika - rzeczywiście do T5 nie ma magnetycznych, ale ja mam T8 i tu jest ból, ale wiatrak się sprawdza w 100%. Temperatura spadła mi o dobre 3 - 4 stopnie przez samo chłodzenie statecznika. Zastanawiam się nad założeniem drugiego - między pokrywą, a taflą wody.hodowca_rybek pisze:A czy T5 masz na stateczniku elektronicznym czy magnetycznym? O ile wiem, to nie ma stateczników magnetycznych pod T5, więc nic się nie powinno grzać.
Ten nawóz stosuję od 2-3 lat i rośliny typu microsorium bardzo ładnie mi rosły. Nie narzekałem też na pistię, która miała gigantyczne liście i piękne korzenie.hodowca_rybek pisze:Odpowiednie nawożenie jest istotne. Nie można lać byle jakiego nawozu.
metodo EI - nadchodzę
-
- Akwarysta
Ryby mogą pływać pod taflą z powodu braku tlenu w wodzie lub z powodu niestabilnego pH. Ale myślę, że przy takm TwW i litrażu nie powinno być problemów ze stabilnością pH. Jeśli masz za mało tlenu, to postaraj się wywołać ruch tafli wody. To powinno skutecznie napowietrzyć wodę. U mnie obecnie jest nawet lekkie przerybienie a powietrza nie brakuje ;)
Dawkowania nie mogę za bardzo Ci doradzić. Sprawdź za pomocą kalkulatora CO2 jaki poziom CO2 (ppm) jest odpowiedni do twojego TwW i pH. Sam musisz ustalić dawkowanie. Ale myślę, że na początek 1 b/s starczy. Jak pH będzie za wysokie, to zwiększysz dozowanie. Jak spadnie za bardzo, to zmniejszysz.
Jeśli temp. wody jest odpowiednia, to nie ma sensu zakładać wentylatora. Chyba, że masz taki kaprys ;)
Rośliny typu mikrosorum zwykle bardzo ładnie rosną bez specjalnych zabiegów. Dlatego wzorując się tą rośliną stwierdzenie, że dzięki temu nawozowi rosła jest mało obiektywne. Przeczytałem, że hodujesz raczej mchy. To jeśli tak, to doradziłbym nawóz makroelementowy. Ja stosuje Planta gainer macro firmy aqua art (chyba). Mchy są "makrożerne".
Pistia też nie jest szczytem hodowlanych rarytasów ;) Potrzebuje podobno dużo azotu. Mi pistia sprawia tylko taki problem, że muszę "nadwyżki produkcyjne"co tydzień do kibla wyrzucać ;)
Dawkowania nie mogę za bardzo Ci doradzić. Sprawdź za pomocą kalkulatora CO2 jaki poziom CO2 (ppm) jest odpowiedni do twojego TwW i pH. Sam musisz ustalić dawkowanie. Ale myślę, że na początek 1 b/s starczy. Jak pH będzie za wysokie, to zwiększysz dozowanie. Jak spadnie za bardzo, to zmniejszysz.
Jeśli temp. wody jest odpowiednia, to nie ma sensu zakładać wentylatora. Chyba, że masz taki kaprys ;)
Rośliny typu mikrosorum zwykle bardzo ładnie rosną bez specjalnych zabiegów. Dlatego wzorując się tą rośliną stwierdzenie, że dzięki temu nawozowi rosła jest mało obiektywne. Przeczytałem, że hodujesz raczej mchy. To jeśli tak, to doradziłbym nawóz makroelementowy. Ja stosuje Planta gainer macro firmy aqua art (chyba). Mchy są "makrożerne".
Pistia też nie jest szczytem hodowlanych rarytasów ;) Potrzebuje podobno dużo azotu. Mi pistia sprawia tylko taki problem, że muszę "nadwyżki produkcyjne"co tydzień do kibla wyrzucać ;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
to spróbuję tego planta gainer.
I mam jeszcze 2 pytanka :
1. nadaje się on również dla traw ??
2. Czy przy gh = ok. 12 i kh = 9 mchy mają optymalne warunki, czy można by pokusić się o filtr RO i zmniejszyć ?
I mam jeszcze 2 pytanka :
1. nadaje się on również dla traw ??
2. Czy przy gh = ok. 12 i kh = 9 mchy mają optymalne warunki, czy można by pokusić się o filtr RO i zmniejszyć ?
metodo EI - nadchodzę
-
- Akwarysta
Ad.1. Każda roślina potrzebuje makroelementów. Nie tylko mchy i "trawy". Oprócz tego rośliny potrzebują mikroelementów (również mchy). Ja oprócz wspomnianego nawozu makroelementowego stosuję również co jakiś czas nawóz żelazowy (ferro+), który zawiera również mikroelementy. Teże dobrze by było, gdybyś miał komplet nawozów (mikro i makroelementowy). A konkretnie to jaka to "trawa"?
Ad.2. Do hodowli mchów masz dobre warunki. Mchy nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o parametry wody(poza paroma gatunkami). Nie ma sensu kupować drogiego zestawu RO tylko dla mchów.
Ad.2. Do hodowli mchów masz dobre warunki. Mchy nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o parametry wody(poza paroma gatunkami). Nie ma sensu kupować drogiego zestawu RO tylko dla mchów.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
1. Żelazo mam na poziomie ok 0,5 mg/l nie wiem co to za trawa [jedna ma ok. 5-8 cm listki grube na 3mm, a druga drobne, i krótkie
2. Pojawiły mi się glony [chyba] na mchach,ale o tym napisałem w dziale glony
http://e-akwarystyka.pl/topics36/8938.htm#70927
[wspomniałem też o innych sprawach - zanim przeczytałem twoją odpowiedź. Jak się wszystko ułoży zagadam z administratorami o połączenie tematów]
2. Pojawiły mi się glony [chyba] na mchach,ale o tym napisałem w dziale glony
http://e-akwarystyka.pl/topics36/8938.htm#70927
[wspomniałem też o innych sprawach - zanim przeczytałem twoją odpowiedź. Jak się wszystko ułoży zagadam z administratorami o połączenie tematów]
metodo EI - nadchodzę