Akwa z krewetkami START

Moderator: ModTeam

AlchemikPL
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 80
Imię: Mariusz
Kontakt:

Akwa z krewetkami START

Post autor: AlchemikPL » 2008-08-10, 14:01

Planuję założenie akwa z kreweciami (Firered lub CrystalRed).

Zbiornik: 45cm długości 25 szerokości i wysokość 21cm
Pojemność 25litrów

Wymiary zbiornika są nietypowe ale były dobrane konkretnie do miejsca gdzie ma stać.

Oświetlenie: belka alu 2 x 14W T5 (świetlówki Sera PlantGrow i Daylight )

Akwarium jest juz zamówione, oświetlenie też już mam. :hyhy:
Pozostała już tylko cała reszta: podłoże (myślę o substracie), filtr, rośliny (pewnie mchy), kamienie lub korzenie tło itp.

Teraz przejdę do pytań:
»»Jakie podłże można tu zastosować i w jakiej ilości?? Oglądałem podłoża ADA ale to trochę za droga impreza. (wiem tylko jaki kolor bym chciał - czarny)
»»Jaki filtr do tak małego akwa??
»»Jakie tło??
»»Jakie kamienie można tam wsadzić?? (myślę oobsadzeniu ich wgłębką i mchami, może czarne otoczaki z plaży w Kołobrzegu :oczami: )
»»I jeszcze jedno, ile kreweci może mieszkać w takim lokalu??

Akwa to ma nietypowy stosunek wymiarów, więc dodaję poglądowy rysunek mojego akwa.
Może ktoś będzie miał jakieś ciekawe pomysły co do aranżacji tego zbiorniczka.
Na wszelkie sugestie czekam z wielką niecierpliwością. :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: Akwa z krewetkami START

Post autor: Thierry Henry » 2008-08-10, 14:26

AlchemikPL pisze: »»Jakie podłże można tu zastosować i w jakiej ilości?? Oglądałem podłoża ADA ale to trochę za droga impreza. (wiem tylko jaki kolor bym chciał - czarny)
Aqua art robi dobre podłoże o nazwie Aqua Substrate II+. Kolor albo brązowy albo czarny.
Myślę że 3kg-4kg wystarczą.
AlchemikPL pisze:»»Jaki filtr do tak małego akwa??
Może jakaś mała kaskada żeby wewnątrz nie zajmować cennego miescja? FZN-1?
AlchemikPL pisze: »»Jakie tło??
Czarny pognieciony brystol albo styropian pomalowany na czarno. Ja wolę ten 2 sposób.
»»Jakie kamienie można tam wsadzić?? (myślę oobsadzeniu ich wgłębką i mchami, może czarne otoczaki z plaży w Kołobrzegu :oczami: )
Ja bym osobiście wsadził tam tylko korzenie. :)
AlchemikPL pisze: »»I jeszcze jedno, ile kreweci może mieszkać w takim lokalu??
Może z 10-15 wejdzie. (Tutaj lepiej niech się inni wypowiedzą.)
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-08-10, 15:05

Do krewetek wybieraj jak najdrobniejsze podłoże z uwzględnieniem wymagań roślin jakie tam posadzisz ja osobiście stosuje zwykły piasek i krewetkom to pasuje, oświetlenie też dobieraj pos rośliny ( krewetki raczej nie przepadają za zbyt jasnym oświetleniem), do tego korzenie i kamienie w jak największej liczbie aby zwiększyć powierzchnie życiową, co do ilości to ja proponuje kupić po 5 szt.(3samice i 2 samce) na pewno wystarczy a jeżeli myślisz o hodowli to przyda się drugie znacznie większe akwarium do odławiania młodzieży i tam minimum to 70L ;)

AlchemikPL
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: AlchemikPL » 2008-08-10, 15:33

Także zastanawiałem się nad Aqua Substrate II+ tylko sprzedają je w workach po 5,4 kg a to z przesyłką wychodzi około 60zł
Znalazłem także takie podłoże
http://allegro.pl/item413683577_tetra_c ... isps_.html
Tylko nie wiem czy trzeba je zasypywać żwirem czy nie?? Może ktoś ma to podłoże i może udostępnić fotkę jak ono się prezentuje?? Pozatym jego cena jest o wiele bardziej przyswajalna.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-08-10, 15:42

AlchemikPL pisze:»»Jakie podłże można tu zastosować i w jakiej ilości?? Oglądałem podłoża ADA ale to trochę za droga impreza. (wiem tylko jaki kolor bym chciał - czarny)
DO takiego baniaka koszt podłoża wyniesie ci ok. 45zł jeśli kupowałbyś na litry z allegro. (litr po ok. 15zł). Jesli beirzesz sie za małowymagające roślinki i redki to nie ma sensu inwestować w podłoze. Kup sam substrat i daj na to 3cm warstwe bazaltu.
AlchemikPL pisze:»»Jaki filtr do tak małego akwa??
Najlepsza byłaby kaskada. Np. FZN-1 lub Aquaclear20/30. ALe musisz pamietać o zasłonięciu rurki zasysającej wodę kawałkiem pończochy czy czegoś tego typu.
AlchemikPL pisze:»»Jakie kamienie można tam wsadzić?? (myślę oobsadzeniu ich wgłębką i mchami, może czarne otoczaki z plaży w Kołobrzegu :oczami: )
Kształt jest oboętny, najważniejsze jest zeby nie zmieniały parametrów wody.
»»I jeszcze jedno, ile kreweci może mieszkać w takim lokalu??

na początek kup 6 sztuk. za kilka miesięcy będziesz ich miał mnóstwo (jeśli chdozi o RC) lub troszke mniej (przy CR). ;)
AlchemikPL pisze:Oświetlenie: belka alu 2 x 14W T5 (świetlówki Sera PlantGrow i Daylight )

Według mnie za mocne. 28W na 25L to troche dużo. jeśli nie będziesz chciał wymagających roślin to załóż np. jedna 14W (ewentualnie do tego 8W).

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-08-10, 15:44

To co ty podałeś to jest substrat stosowany pod żwir.
Przecież to Aqua Substrate będziesz mógł zastosować do budowy innego zbiornika. :rotfl:
Może jakieś 10l nature? :rotfl: :rotfl: :hyhy: ;)

AlchemikPL
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: AlchemikPL » 2008-08-10, 15:59

Czyli z samodzielnego substratu które nie wymaga zasypywania żwirem to jest tylko Aqua Substrate , Aqua Substrate II+ , substraty ADA (ale cena jest zabójcza). Czy są może jeszcze jakieś które wyglądają atrakcyjnie wizualnie??

Mam zamiar zrobić trawniczek z heńka małego jakiś mchy wgłębka może bylaxy japonica na 3 plan no i limnobium rozłogowe żeby krewetki miały trochę cienia :P

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-08-10, 16:03

No dla mnie najlepszy byłby Aqua Substrate II+ czarny. Jeszcze masz do wyboru Rataj Stare dno i Rataj Aquaclay.

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-08-10, 16:03

Mam zamiar zrobić trawniczek z heńka małego jakiś mchy wgłębka może bylaxy japonica na 3 plan no i limnobium rozłogowe żeby krewetki miały trochę cienia :P
Hmmm no to faktycznie wypadałoby zainwestować w dobre podłoże i oświetlenie. Ale możesz z tymi roślinami nie dać rady....

[ Dodano: 2008-08-10, 16:06 ]
Thierry Henry pisze:Jeszcze masz do wyboru Rataj Stare dno i Rataj Aquaclay.
Zaznacze ze Rataj stare dno to substrat i trzeba go przykryć żwirkiem lub podłozem Rataj Aquaclay (dobrze spisujące sie połączenie) :)

AlchemikPL
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: AlchemikPL » 2008-08-11, 12:25

Dobra zdecydowałem sie juz na Aqua Substrate II+. Tło zrobię ze styropianu.

Pozostaje tylko wybór odpowiedniego filtra. Myślałem o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item412712022_fil ... waran.html

Co o tym sądzicie?? Jakie wkłady filtracyjne zastosować?? czy wystarczy sama gąbka, może jakiąś bioceramikę??

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-08-11, 13:50

Nie wiem czy kaskada jest dobrym rozwiązaniem w krewetkarium chyba ze jako filtr biologiczny, bo chcesz czy nie chcesz i tak będziesz zmuszony założyć gąbkę na wlocie filtra aby nie powciągać młodych krewetek

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-08-11, 16:11

RAMZES pisze:bo chcesz czy nie chcesz i tak będziesz zmuszony założyć gąbkę na wlocie filtra aby nie powciągać młodych krewetek
Wiele osób z powodzeniem ma kaskady przy krewetkach. Warunek? Zaciągnięta pończocha na wlot filtra. Gąbka na wlot filtra to tez dobre rozwiązanie a przecież filtracja biologiczna też jest bardzo potrzebna.

ODPOWIEDZ