Nie jestem specjalista jeżeli chodzi o wytrzymałość materiałów ale aluminiowa obudowa raczej nie pęknie (chociaż 100% pewności nie mam ale sprawdzę to ;) ), jedynie co może pęknąć to szybka, ale z drugiej strony jest ona zrobiona z hartowanego szkła kwarcowego o ok. 5mm grubości, więc jest dość wytrzymała.Suja pisze:Tak przy żarniku który grzeje się do chyba tam 80 st C czy więcej tu pewny nie jestem, a ta dana nie jest taka ważna, bo różnica między temp wody a żarnikiem/szybą ochronną jest taka duża że chlapiąca woda powoduje pęknięcie, którejś z tych rzeczy ;]
Ale tak z drugiej strony tak sobie myśle, czy aż tak mocno będzie chlapała na nią woda? Nie będe używał napowietrzacza (albo bardzo rzadko), filtr kaskadowy planuje żeby miał wylot wody pod powierzchnią, a rybki chyba aż tak nie wyskakują z wody - pytam bo macie spore doświadczenie i możecie to lepiej stwierdzić niż ja. Jedyne co to spora ilość pary, ale ona nie jest aż tak szkodliwa jak bezpośrednie chlapanie wody.
A co do odległości lampy od wody to byłoby to jakieś 15cm bo planuje rozwiązać to mniej więcej jak na tym rysunku (zrobiłem go na szybko więc nie powala dokładnością ;) ):
http://www.sendspace.pl/file/VE2Tsx2s/