Akwa 45l, filtr Aquael Fan mini Plus, akwa wystartiwało niedawno jakieś 2 tygodnie temu po przeprowadzce, dostałem od dobrego sklepu akwarystycznego 20l dojrzałej dobrej wody, resztę dolałem swojej odstanej z kranu, woda była krystaliczna do wczoraj, znowu zaczęła się robić "siwa", ograniczyłem już liczbe ryb, nie wiem co jeszcze jest nie tak, proszę o pomoc bo już mam dosyć, ryby w akwa to:
1x Bojownik samiec
2x Dorosła molinezja, 2x Średniej wielkości narybek i 2x bardzo malutka
5x Kirysek
1x malutki Zbrojnik Niebieski
Pomóżcie bo już nie wiem co robić
Moderator: ModTeam
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Pomóżcie bo już nie wiem co robić
To normalne - niedojrzałe akwarium+za wcześnie ryby = pierwotniaki...
Jak zwykle, pomoże... trochę cierpliwości. Pierwotniaki same znikną, a Ty niepotrzebnie spieszyłeś się z zasiedleniem zbiornika.
Jak zwykle, pomoże... trochę cierpliwości. Pierwotniaki same znikną, a Ty niepotrzebnie spieszyłeś się z zasiedleniem zbiornika.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Musiałęm bo nie miałem gdzie trzymać ryb, czyli co, nie musze nic robić akwa ma stać jak stoi i normalnie cotygodniowo podmieniać wode?? Po jakim czasie mniej więcej pierwotniaki znikną??
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ja kupuje preparat na krystalizacje wody. Jak się robi mętna wlewam 15 kropli, na drugi dzień woda błyszczy że można ją pić.
(nie dosłownie
).

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Akwarium ma stać, pracować i czekać. Nic nie rób, za kilka dni pierwotniaki same padną.
Co do stosowania chemii - to nie ma sensu. Efekt jest chwilowy, a sama konieczność jej regularnego stosowania świadczy o jakimś problemie w zbiorniku. I tu trzeba się skupić, a nie lać chemii bez żadnej potrzeby i wiedzy... W dobrze założonym i utrzymanym kwarium woda nigdy nie robi się mętna...
Co do stosowania chemii - to nie ma sensu. Efekt jest chwilowy, a sama konieczność jej regularnego stosowania świadczy o jakimś problemie w zbiorniku. I tu trzeba się skupić, a nie lać chemii bez żadnej potrzeby i wiedzy... W dobrze założonym i utrzymanym kwarium woda nigdy nie robi się mętna...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back