Coś zielonego na ozdobie...
Moderator: ModTeam
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Coś zielonego na ozdobie...
Witam.
Rybki zachorowały na ospę:(( Narazie mają trzy widoczną, ale jeśli one mają, to stwierdziłem, że bez sensu ich odławianie, tego syfka mają już pewnie wszystkie...
Wlałem według instrukcji Zieleń. Było to wczoraj, a dzisiaj rano na jednej z ozdób, w miejscu klejenia klejem akwarystycznym pojawił się zielony nalot. Nie są to chyba glony, bo nie schodzi to z niego pod paznokciem. Czy możliwe, że to ten lek tak to zabarwił? Na odwrocie pisze, że jest to silnie barwiące...
Miał ktoś coś takiego?
Rybki zachorowały na ospę:(( Narazie mają trzy widoczną, ale jeśli one mają, to stwierdziłem, że bez sensu ich odławianie, tego syfka mają już pewnie wszystkie...
Wlałem według instrukcji Zieleń. Było to wczoraj, a dzisiaj rano na jednej z ozdób, w miejscu klejenia klejem akwarystycznym pojawił się zielony nalot. Nie są to chyba glony, bo nie schodzi to z niego pod paznokciem. Czy możliwe, że to ten lek tak to zabarwił? Na odwrocie pisze, że jest to silnie barwiące...
Miał ktoś coś takiego?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Coś zielonego na ozdobie...
Jak najbardziej jest to możliwe - szczególnie że zieleń malachitowa jest w ogólnym zbiorniku bardzo silnie wchłaniana przez ozdoby, podłoże i rośliny... Plamy z zieleni są raczej nieusuwalne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Facet z zoologa powiedział, że jak po trzech dniach nie będzie widać żadnego efektu (chodzi o ospę) mam podmienić wiadro wody i wlać znowu preparat. Według Was dobry pomysł? Dziś miałem zamiar podmieniać wodę, przeczyścić szyby... (btw., to normalne, że szyby po kilku dniach są takie "śliskie"?) Ale to chyba nie za bardzo dobry pomysł, żeby robić to wszystko teraz, prawda?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- Dziubek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Beata
ja uzywalam na ospe ichtiosanu nic nie barwi i jest bardzo dobry... Wiesz możesz wlać ale licz się z tym że bedzie zielono... I nie słuchaj sprzedawców z zoologa na przyszłość
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Zielono jest tylko w jednym miejscu... a z resztą znam tego gościa bardzo dobrze. Pytałem o opinię tego pomysłu, a nie o rady. A jeśli chcecie radzić - proszę bardzo, ale rzeczowo i konkretnie, tak jak maol.
Dowiem się, co z tymi szybami i wodą?:)
Dowiem się, co z tymi szybami i wodą?:)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
mi jak ryby zachorowały na ospę rurka doprowadzająca w wodzie stała się zielona od preparatu. ankon91 Raczej się nie martw to na pewno od preparatu. 

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Tym to ja się nie martwię:)
Ale nadal czekam na rady dotyczące szyb, podmiany wody, czyszczenia:) Kiedy???
Ale nadal czekam na rady dotyczące szyb, podmiany wody, czyszczenia:) Kiedy???
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- maol
- Moderator
Przy leczeniu ospy ważne jest utrzymanie odpowiedniego stężenia leku przez ok. 2 tygodnie. W związku z tym ta sugerowana podmiana wody nie ma zupełnie sensu. Więcej, ponieważ leczysz w zbiorniku ogólnym, możesz spokojnie pomnożyć niezbędne dawki leku przez 2 albo i 3. Co do szyb - to "śliskie" to glony. Usuwasz je np. miękką gąbka lub szmatką podczas podmiany wody - w każdym razie ja tak robię :-) Oczywiście gąbka/szmatka ma zastosowanie tylko do spraw akwaryjnych, nie może być wykorzystywana w innych celach...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Czyli wodę podmienić i szyby wyczyścić kiedy?
Maol, zaopatrzyłem się w taką gąbeczkę, tak robię, ale chciałem dokładnie wiedzieć co to jest:)
Maol, zaopatrzyłem się w taką gąbeczkę, tak robię, ale chciałem dokładnie wiedzieć co to jest:)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- maol
- Moderator
Podmiana wody po dwóch tygodniach od rozpoczęcia kuracji.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back