Co ile restart?
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Co ile restart?
Witam,ja z takim zapytaniem...Jak często trzeba robić restart w akwarium i czy wogóle trzeba??Mam akwarium 120litrowe,funkcjonuje jakieś półtora roku-nie pamiętam dokładnie.Zastanawiam się nad zmianą podłoża,chociaż sam fakt wyławiania wszystkiego(łącznie z małymi krewetkami!)przeraża mnie,ale trudno się mówi ;) Przy okazji zapytam ,czy mogę wpuścić ryby tego samego dnia jeśli zmienię podłoże,ale wodę wleję "starą"?Wiem,że był taki temat-tylko ja mam neonki i obawiam się jak one zareagują :kwasny:
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Co ile restart?
Nie jest potrzebny wystarczą co tygodniowe podmiany wody. 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Upssss,właśnie zauważyłam,że temat restartu był i to ostatnio...Sorki bardzo....Jeśli można,to proszę o usunięcie postu!! 

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Restartu nie trzeba robić w ogóle jeśli nic złego się nie dzieje. Jak chcesz zmienić podłoże, to po prostu przełóż to, co żyje do innego zbiornika, usuwasz stare podłoże, bierzesz trochę mułu z niego i kładziesz na dno zbiornika, a potem dajesz na to nowe podłoże. Jak już wszystko zasadzisz i podłączysz urządzenia, możesz wpuścić ryby. Oczywiście dobrze by było nowe podłoże wypłukać przed wsadzeniem do zbiornika, żeby ewentualne syfy z niego pousuwać.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Masz tak duże akwarium, że nie warto wymieniać. Dobrze Ci mówią, podmieniaj wodę co tydzień. I będzie dobrze. ;)