Coś dziwnego dzieje się z rybami...
Najpierw zdechło mi kilka danio, przed tym każde wychudziło się trochę, pływały przygarbione, przed zdechnięciem próbowały zakopywać się w żwirze...
Ryby oczywiście odizolowywałem, jak tylko zobaczyłem, że coś nie tak. Teraz to samo mam z neonem, wychudzony w tylnej części, brzuch lekko wydęty...
Co z tym robić?
Karmię raz rozwielitką, raz płatkami TROPICAL... Parametry wody w porządku, nie jest twarda, wszystko inne OK. Może to przez temperaturę?
Niedawno była ospa w akwa, leczyłem zielenią, podwyższyłem temperaturę, teraz powoli zbijam, aktualnie jest 28.
Co robić z temperaturą, co z rybami...??
coś dziwnego dzieje się z rybami...
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Micha³
Re: coś dziwnego dzieje się z rybami...
cośmi sie zdaje ze przesadziłeś z tą temperaturą jak teraz jest 28 (na granicy ale i tak za gorąco troche) to ile było jak leczyłeś ? a najlepiej jest karmić tylko płatkami bo one zawierają witamminy a rozwielitka tylko małą częśc (zawsze podnosi sie temp. zachowująć granice tolerancji ryb
[ Dodano: 2008-08-16, 20:56 ]
a maja jakieś ślady na skórze płatwach ??? jak długo były leczone ?? w jakim stanie były gdy kuracje rozpoczołes ?? dokłądnie nazw aproduktu leczniczego np. costapur, MFC , ichtiosan ..
[ Dodano: 2008-08-16, 20:56 ]
a maja jakieś ślady na skórze płatwach ??? jak długo były leczone ?? w jakim stanie były gdy kuracje rozpoczołes ?? dokłądnie nazw aproduktu leczniczego np. costapur, MFC , ichtiosan ..
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Podwyższyłem z 26 - 27 na 29 - 30... Wiem, chyba przesadziłem:/
Były w dobrym stanie, tylko mieczyki miały białe kropki na płetwach, na ogonie...
Neonek zdechł, przed chwilą popłynął.
Zauważyłem też, że woda nie jest idealnie przejrzysta. Nie widać, żeby coś w niej pływało, po prostu jest trochę mętna...
A czym leczyłem? Pisze na tym ZIELEŃ, PREPARAT DO ZWALCZANIA ICHTIOFTIRIOZY W AKWARIACH.
Dobra, to przerzucam się na płatki...
Były w dobrym stanie, tylko mieczyki miały białe kropki na płetwach, na ogonie...
Neonek zdechł, przed chwilą popłynął.
Zauważyłem też, że woda nie jest idealnie przejrzysta. Nie widać, żeby coś w niej pływało, po prostu jest trochę mętna...
A czym leczyłem? Pisze na tym ZIELEŃ, PREPARAT DO ZWALCZANIA ICHTIOFTIRIOZY W AKWARIACH.
Dobra, to przerzucam się na płatki...
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Jeśli chodzi o mętną wodę to jak to wygląda?? Jakbyś "mleka dolał"?? Jeśli tak to pierwotniaki, czy akwarium dojrzało??
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Może tak to trochę wygląda, ale wiecie, ciężko opisać... Woda jest przejrzysta, ale nie idealnie... A jeśli to pierwotniaki, to co z tym robić?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
jeśli to pierwotniaki to po prostu czekać, ale raczej nie sądzę, że to one, daj jakieś zdjęcia
- ankon91
- Akwarysta
- Kontakt:
Sprawa wyjaśniona, temat do zamknięcia.
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...