Neonki - Jakie parametry??
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Secret
- Kontakt:
Neonki - Jakie parametry??
Interesują mnie parametry wody, w której neonki innesa będą się czuć dobrze.
1. Temp. - Każde źródło podaje co innego, np. 20 - 23, 22 -26 bądź 23 - 28.... Nie mam pojęcia która jest dobra.
2. pH - To co w poprzednim punkcie, dane są jednak bardziej przybliżone np. 5 -7; 6,5; 6,7 -7,4.
3. Twardość w stopniach N (nie mam tego znaku na klawiaturze) - zostało podane tylko 10 (inne źródła nie podawały liczby, stwierdzały że miękka)
Jakie ryby mogłyby być z nimi hodowane? Mam już kilka upatrzonych, ale nie wiem czy się nadają; sum szklisty, brzanka rekinia, zwinnik i kiryski (rodzaje , które najlepiej czują w podobnych warunkach.)
1. Temp. - Każde źródło podaje co innego, np. 20 - 23, 22 -26 bądź 23 - 28.... Nie mam pojęcia która jest dobra.
2. pH - To co w poprzednim punkcie, dane są jednak bardziej przybliżone np. 5 -7; 6,5; 6,7 -7,4.
3. Twardość w stopniach N (nie mam tego znaku na klawiaturze) - zostało podane tylko 10 (inne źródła nie podawały liczby, stwierdzały że miękka)
Jakie ryby mogłyby być z nimi hodowane? Mam już kilka upatrzonych, ale nie wiem czy się nadają; sum szklisty, brzanka rekinia, zwinnik i kiryski (rodzaje , które najlepiej czują w podobnych warunkach.)
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Re: Neonki - Jakie parametry??
Podaj jeszcze ilu litrowe masz akwarium,to będzie wiadomo,które nadają się do Twojego litrażu... ;)SuperNinja pisze:Jakie ryby mogłyby być z nimi hodowane? Mam już kilka upatrzonych, ale nie wiem czy się nadają; sum szklisty, brzanka rekinia, zwinnik i kiryski (rodzaje , które najlepiej czują w podobnych warunkach.)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Akwarium ma 85l (ma ok. 25 cm szerokości i ok.85 cm szerokości - podaję, bo może ma to jakieś znaczenie.)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ja mam pH 7.2 i żyją.
Wymagania:
pH: 6-6,5
Temp: 22-25 stopni
Twardość: 2-10 stopni.
Wymagania:
pH: 6-6,5
Temp: 22-25 stopni
Twardość: 2-10 stopni.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Napewno odpada brzanka rekinia, ta ryba osiąga 30cm! Skąd "zwinnik" to w większości ryby stadne więc raczej zwinnikiJakie ryby mogłyby być z nimi hodowane? Mam już kilka upatrzonych, ale nie wiem czy się nadają; sum szklisty, brzanka rekinia, zwinnik i kiryski (rodzaje , które najlepiej czują w podobnych warunkach.)

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
O kurde, mam jakąś ulotkę z zoologicznego i napisali w niej, że do 6cm
Pewnie im się wcięła jedna cyfra
Sumiki szkliste dorastają do 10cm, więc chyba może być. Zastanawiałem się jeszcze nad neonami czarnymi. Które są lepsze, one czy zwinniki jarzeńce??
Ps. Chodziło mi o zwinniki jarzeńce. Wszystkie z wymienionych są łagodne - myślę że nie będzie wojny
Pss. Mogą być na białym, drobnym żwirku?? Jakie roślinki mogę do nich dodać?

Sumiki szkliste dorastają do 10cm, więc chyba może być. Zastanawiałem się jeszcze nad neonami czarnymi. Które są lepsze, one czy zwinniki jarzeńce??
Ps. Chodziło mi o zwinniki jarzeńce. Wszystkie z wymienionych są łagodne - myślę że nie będzie wojny

Pss. Mogą być na białym, drobnym żwirku?? Jakie roślinki mogę do nich dodać?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Musisz chyba wybrać sam, bo ryby podobne wielkością i wymaganiami... Trudny wybór. Jak pisałam nie jestem pewna co do sumika szklistego...
Znacznie lepszy będzie ciemny żwirek, im ciemniejszy tym lepiej ;) A jaką ma granulację? Drobny nie mówi zbyt wiele... A rośliny zależą od światła... Podaj moc świetlówekPss. Mogą być na białym, drobnym żwirku?? Jakie roślinki mogę do nich dodać?
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Rybki lepiej prezentują sie przy ciemnym podłożu....mają wtedy wyraźniejsze barwy.Pss. Mogą być na białym, drobnym żwirku?? Jakie roślinki mogę do nich dodać?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kurcze, nie pamiętam - ale jedna ma chyba czegoś tam 18. W każdym razie mam dwa rodzaje roślin. Pierwszy to chyba purpurea, a drugi moczarka. Muszę dokupić inne, bo tak łyso.
Ps. Dużo osób z forum ma białe podłoże, to myślałem że to normalne
Ps. Dużo osób z forum ma białe podłoże, to myślałem że to normalne