złota rybka (do 60l)
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: agniecha
złota rybka (do 60l)
moglibyscie mi poradzic jaka 'zlota rybka' nadaje sie do akwarium 60l?
podejrzewam ze corka mowiac o 'zlotej rybce' ma na mysli welonki, ale nie wiem czy one nadaja sie do akwarium o pojemnosci 60l? jesli nie to moze jakies inne?
w akwarium sa poki co 3 molinezje i 2 mlodziutkie glonojady (wiem ze akwa za male na glonojady, wiec wkrotce wywedruja od nas poki nie bedzie jeszcze wiekszego zbiornika) i dwa cholerne slimaki ktore doprowadzaja mnie do szalu :zly: :zly: :zly:
podejrzewam ze corka mowiac o 'zlotej rybce' ma na mysli welonki, ale nie wiem czy one nadaja sie do akwarium o pojemnosci 60l? jesli nie to moze jakies inne?
w akwarium sa poki co 3 molinezje i 2 mlodziutkie glonojady (wiem ze akwa za male na glonojady, wiec wkrotce wywedruja od nas poki nie bedzie jeszcze wiekszego zbiornika) i dwa cholerne slimaki ktore doprowadzaja mnie do szalu :zly: :zly: :zly:
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: złota rybka (do 60l)
Nie wiem jaka, bo dla mnie wszystkie "złote rybki" powinny pływać w oczku, a nie w akwa, ale jeżeli już to tylko jedna sztuka, przy baaaardzo dużej nadfiltracji.prologica pisze:moglibyscie mi poradzic jaka 'zlota rybka' nadaje sie do akwarium 60l?
To dyskwalifikuje trzymanie jakichkolwiek welonów.prologica pisze:w akwarium sa poki co 3 molinezje i 2 mlodziutkie glonojady
ZŁOTE RYBKI SĄ ZIMNOLUBNE I NALEŻY O TYM PAMIĘTAĆ. Maksymalna temperatura dla nich to 20-23- st.
W takim małym akwarium utrzymanie takiej temperatury jest prawie nie możliwe.
-
- Nowicjusz
wszystkie?marthinez pisze: ZŁOTE RYBKI SĄ ZIMNOLUBNE I NALEŻY O TYM PAMIĘTAĆ.
czy 'zlote' sa tylko welony?
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Wszystkie ;)
Dlatego jak córka chce złoto w akwarium to oddaj resztę rybek do sklepu i kup jej welonkę ;)
Dlatego jak córka chce złoto w akwarium to oddaj resztę rybek do sklepu i kup jej welonkę ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Generalnie wszystkie złote rybki należą do rodziny karasiowatych (jeśli się nie mylę) a ten gatunek jest zimnolubny, co prawda ja miałem 1 welona i nie byłem z niego zadowolony, tak jak już napisałem, bardzo brudzi wodę i zjada wszystko co jej się do pyska trafi, był przypadek, że nawet samca gupika takiego niedużego mi zjadła.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Złota ryba rozumiem w sensie koloru "pomarańczowego". Mieczyk Hellera, Zmiennik plamisty...
Ostatnio zmieniony 2008-08-17, 14:22 przez Thierry Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
tak jest ;)Thierry Henry pisze:Złota ryba rozumiem w sensie kolory "pomarańczowego".
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dużo jest rybek koloru pomarańczowego, ale pod pojęciem złota rybka prawie zawsze się kryje welon.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Dla mnie, jak i dla większości "złota rybka" to welon, teleskop, złoty karaś itp.
Tak samo jak Zbrojnika Niebieskiego potocznie nazywa się glonojadem.
Trzeba pytać o rybki koloru złotego, a nie "złote rybki", bo później są nieporozumienia.
A co do koloru rybek dla Ciebie to poczytaj sobie jakiś dobry atlas rybek i poszukaj pupili koloru pomarańczowego nadających się do waszego zbiornika.
Np. taki: http://www.akwafoto.pl/core/index.action
Tak samo jak Zbrojnika Niebieskiego potocznie nazywa się glonojadem.
Trzeba pytać o rybki koloru złotego, a nie "złote rybki", bo później są nieporozumienia.

A co do koloru rybek dla Ciebie to poczytaj sobie jakiś dobry atlas rybek i poszukaj pupili koloru pomarańczowego nadających się do waszego zbiornika.
Np. taki: http://www.akwafoto.pl/core/index.action
Ostatnio zmieniony 2008-08-17, 14:27 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
tak jak napsialam podejrzewam ze najbardziej 'zloty' jest welon wg dzieciecia, ale jesli jest nieodpowiednia rybka do takiego akwarium to nie ma gadaniaLunatic_86 pisze:Dużo jest rybek koloru pomarańczowego, ale pod pojęciem złota rybka prawie zawsze się kryje welon.

poradzcie prosze inna rybke ktora bedzie sie dobrze w takiej 60-tce czula
[ Dodano: 2008-08-17, 14:28 ]
myslalam ze cudzyslow wszystko wyjasnimarthinez pisze: Trzeba pytać o rybki koloru złotego, a nie "złote rybki", bo później są nieporozumienia.![]()

lece czytac

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
A co tam pływa i w jakich ilościach już w tym akwa, żeby wybrać coś jeszcze
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Lunatic_86 pisze:A co tam pływa i w jakich ilościach już w tym akwa, żeby wybrać coś jeszcze
;) :hyhy: ;)prologica pisze:w akwarium sa poki co 3 molinezje i 2 mlodziutkie glonojady
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
sorki, siedzę w robocie niewyspany :wstyd: i jedyne o czym myślę to o tym żeby wrócić do domu :]marthinez pisze:Lunatic_86 napisał/a:
A co tam pływa i w jakich ilościach już w tym akwa, żeby wybrać coś jeszcze
prologica napisał/a:
w akwarium sa poki co 3 molinezje i 2 mlodziutkie glonojady
;) :hyhy: ;)
-
- Nowicjusz
a istnieje cos takiego jak 'welonka miniaturka'? w sumie pytanie czysto z ciekawosci (pani w sklepie tak mowila...)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
nie bardzo wiem czy czymś się różni od zwykłego welona ale wiem że w sklepie jest napisane nieraz welonka "mini". czy ona ma zahamowany wzrost?? nie wiem