Mam pewien problem. Otóż posiadam duże akwarium (115l), moja obasda wygląda tak:
* 10 neonów
* 1 welon
* 2 teleskopy
* 4 gupiki (aktualnie)
* 1 gurami
* 2 molly żaglopłetwe
* sumik
* glonojad
* 2 skalar
a moje rośliny z dnia na dzień znikają. Dosłownie! Rano, zaraz jak wstaję srawdzam akwarium, a tam rośliny mają popodgryzane łodygi przy samym brzegu kamyczków albo liście trzymają się tylko na pojedyńczych włóknach.. Miałam ślimaka, ale się go pozbyłam.. niestety problem nie zniknął, za to moje roślinki powoli tak..
Co może być tego przyczyną i sobie z tym poradzić?
I drugie pytanie (nie chciałam zakładać drugiego tematu):
Moja siostrzenica ma kulę, a w niej bojownika. Odradzałam jej kulę, ale ona jest uparta.. Po dwóch dniach od wpuszczenia doń ryby woda zrobiła się mętna i OKRUTNIE śmierdziała. Nie mam pojęcia co to może być, bo nigdy takiego problemu nie miałam.
Dlaczego się taka zrobiła? Czy to wina jedzenia czy braku napowietzania, a może zupełnie czegoś innego..?
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Rośliny znikają w oczach..
Moderator: ModTeam
- kiszczu
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Marek
- Kontakt:
Re: Rośliny znikają w oczach..
Zacznę od tego, że obsadę w tym akwarium masz fatalną :szok: Ryby dobrane bez zastanowienia, jak welony i teleskopy z rybkami tropikalnymi. One żyją w innych warunkach :znudzony: Napisz jaki glonojad i jaki sumik. Jakie rośliny ci znikają.
W związku ze znikaniem roślin to pewnie są zjadane przez rybki pewnie przez twojego "glonojada", sumika, gurami czy nawet gupiki.
W związku z kulą twojej siostrzenicy to pewnie:
Brak filtracji
Przekarmienie
Woda pewnie po prostu skwaśniała. Niech zamieni tę kulę na normalne akwa, poczyta na temat zakładania akwarium i zacznie porządnie od nowa ;)
W związku ze znikaniem roślin to pewnie są zjadane przez rybki pewnie przez twojego "glonojada", sumika, gurami czy nawet gupiki.

W związku z kulą twojej siostrzenicy to pewnie:
Brak filtracji
Przekarmienie
Woda pewnie po prostu skwaśniała. Niech zamieni tę kulę na normalne akwa, poczyta na temat zakładania akwarium i zacznie porządnie od nowa ;)
Niedługo już nic nie będzie można ;P
Sorki za brak polskich liter ;)
Sorki za brak polskich liter ;)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: PoLa
Z rybami mam do czynienia od niedawna także mam zamiar dopiero popracować nad nimi ;)
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Welony to smakosze roślin ;) do tego dochodzą pewnie marne warunki dla roślin to i zbrojniki coś wszamią ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Jak u Ciebie z oświetleniem? ile i jakie masz lampy?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Jak z podmianami wody.??zrub to co pisali przedmowcy,obsada tragiczna,sytulacja sie nie poleprzy jesli nie zminisz obsady.Dopiero potem oswietlenie,nawozy itd
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Dla mnie powodem jest welon, ja jak miałem swojego to pozjadał prawie wszystkie rośliny drobnolistne, a o wgębce można było zapomnieć, dużą porcje prawie całego akwa potrafił zjeść w tydzien :]