restartuje zbiornik
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: restartuje zbiornik
A co to zmienia skoro rośliny zarastają szczelnie całe dno swoimi korzeniami.
Ja się zapytam widziałeś kiedyś drzewo jaki ma system korzeniowy, albo marchewka?
Rośliny wodne rosną tak samo.
Dlatego jak pod żwirówka to tylko z rurek bo łatwiej przesadzać rośliny jest. no i oczywiście tylko tłocząca wodę pod żwir.
Ja się zapytam widziałeś kiedyś drzewo jaki ma system korzeniowy, albo marchewka?
Rośliny wodne rosną tak samo.
Dlatego jak pod żwirówka to tylko z rurek bo łatwiej przesadzać rośliny jest. no i oczywiście tylko tłocząca wodę pod żwir.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
Weź skończ wreszcie i wstydu oszczędź!
A co mi da ten durny filtr jak i tak występuje problem z korzeniami !
a po za tym nie proszony się nie odzywaj!
To pytanie było wyraźnie skierowane do kogoś innego - marthinez i dobrze o tym wiesz! :mad:
no ale rozwiążmy to raz na zawsze!
Kto jest zdania że filtr według propozycji SUJA jest lepszy? ja uważam że to jest tylko teoretycznie dobre ale w praktyce to lipa!
Więc tak
Co jest lepszego?
Filtr pod żwirowy zasysający zanieczyszczenia i wyprowadzający do filtra kubełkowego
czy może
Filtr pod żwirowy tłoczący wodę pod żwir (plenum składającego się z bardzo drobnego piasku kwarcowego)
w tym 2 pomyśle odchody zostają w żwirku i tam rozkładają się bez tlenowo? tu też się zastanawiam jaka magia sprawi że odchody same się nakryją warstwą piasku (to przecież logiczne że jak opadną na te plenum to będą leżeć na d nim a nie w nim)
Ostrzeżenie za wulgaryzm
kbtor
To pytanie było wyraźnie skierowane do kogoś innego - marthinez i dobrze o tym wiesz! :mad:
Kto jest zdania że filtr według propozycji SUJA jest lepszy? ja uważam że to jest tylko teoretycznie dobre ale w praktyce to lipa!
Więc tak
Co jest lepszego?
Filtr pod żwirowy zasysający zanieczyszczenia i wyprowadzający do filtra kubełkowego
czy może
Filtr pod żwirowy tłoczący wodę pod żwir (plenum składającego się z bardzo drobnego piasku kwarcowego)
w tym 2 pomyśle odchody zostają w żwirku i tam rozkładają się bez tlenowo? tu też się zastanawiam jaka magia sprawi że odchody same się nakryją warstwą piasku (to przecież logiczne że jak opadną na te plenum to będą leżeć na d nim a nie w nim)
Ostrzeżenie za wulgaryzm
kbtor
Ostatnio zmieniony 2008-08-18, 14:38 przez Tofifi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Dla mnie oba urządzenia nie są super, ale rozważmy, które lepsze:
Filtr wg Tofifi-Zasysa wodę z akwarium ale może się zapchać i wtedy trzeba wyjmować położe
Filtr wg Suja-raczej się nie zapcha, kupy zostaną rozłożone przez bakterie w podłożu.
Wg mnie filtr wg Suji jest lepszy, choć i tak wg mnie najlepszy sposób to regularne odmulanie
Filtr wg Tofifi-Zasysa wodę z akwarium ale może się zapchać i wtedy trzeba wyjmować położe
Filtr wg Suja-raczej się nie zapcha, kupy zostaną rozłożone przez bakterie w podłożu.
Wg mnie filtr wg Suji jest lepszy, choć i tak wg mnie najlepszy sposób to regularne odmulanie
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Tofifi pisze:Weź skończ :cenzura: wstydu oszczędź!
Więc tak
Co jest lepszego?
czy może
widzisz bo jak sie chce posługiwać takimi mądrymi nazwami jak plenum to trzeba wiedzieć co to jest.
Ale jak Tobie sie daje linki abyś sobie poczytał, a Ty sie mnie pytasz o co chodzi bo czytać trudno to nie moja wina, że nie nauczyli.
Pilnuj język bo dopilnuje abyś dostał ostrzeżenie

Wiem, że odmiana jest trudna, ale piszę się Suji a nie Suja ;]
Gizun przeczytaj i przemyś:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=753
Mam nadzieję, że rozumiesz bo ogarnięty chłopak jesteś ;)
Trzeba sie zalogować, aby oglądać zdjęcia ale warto, i wszystko jest tam świetnie wyjaśnione.
Ostatnio zmieniony 2008-08-18, 14:22 przez Suja, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Radzę przystopować, bo posypią się warny. Odetchnijcie i trzymajcie nerwy na wodzy
No i czym się tak podniecasz? :oczami: że jedna osoba ci przy klaskała?
heh nie ośmieszaj się! :rotfl:
jesteś gumowe ucho :rotfl: :rotfl: :rotfl: i teraz ja dopilnuje żeby każdy się o tym dowiedział! :rotfl:
poczekajmy trochę dłużej
Zresztą mój pod żwirowy nie ma prawa się zapchać! umiem go zabezpieczyć
kwestia tylko jak pogodzić to z roślinami przeczytajcie jeszcze raz mój 2 pomysł ale uważnie!
moim zdaniem pomysł 2 będzie działał w 1005 tylko kwesta to z każeniom! Czy one mogą podnosić pod żwirówkę do góry?
Filtr jeszcze raz powtarzam będzie oddzielony od podłoża dla roślin warstwą np szkła itp. także korzenie nie będą nawet dotykać do rusztu - chodzi tylko o to ile zostawić im miejsca!
100cm na 40cm na <?> w miejsce ? wstawcie wysokość podłoża
gizun a powiedz mi co to zmieni że bakterie będą rozkradać kupy jak z nich wydzielać się będą trujące związki (bakterie tylko zmienią NO3 w NO2 ) :rotfl: :rotfl:
heh nie ośmieszaj się! :rotfl:
jesteś gumowe ucho :rotfl: :rotfl: :rotfl: i teraz ja dopilnuje żeby każdy się o tym dowiedział! :rotfl:
poczekajmy trochę dłużej
Zresztą mój pod żwirowy nie ma prawa się zapchać! umiem go zabezpieczyć
kwestia tylko jak pogodzić to z roślinami przeczytajcie jeszcze raz mój 2 pomysł ale uważnie!
moim zdaniem pomysł 2 będzie działał w 1005 tylko kwesta to z każeniom! Czy one mogą podnosić pod żwirówkę do góry?
Filtr jeszcze raz powtarzam będzie oddzielony od podłoża dla roślin warstwą np szkła itp. także korzenie nie będą nawet dotykać do rusztu - chodzi tylko o to ile zostawić im miejsca!
100cm na 40cm na <?> w miejsce ? wstawcie wysokość podłoża
gizun a powiedz mi co to zmieni że bakterie będą rozkradać kupy jak z nich wydzielać się będą trujące związki (bakterie tylko zmienią NO3 w NO2 ) :rotfl: :rotfl:
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Jak byś był mądrzejszy to NO2 w NO3. gdzie dalej w dnie bakterie beztlenowe [denitryfikacyjne] NO3 rozkładają do czystego azotu takie bąbelki które wydostają się z dna;]
Nie będziesz mnie obrażał. z resztą nie będę z Tobą konwersował ponieważ egzystujesz do łuku intelektualnego co koliguje z moimi imperatywami ;]
pozdro ;] [jak zawsze przy takim poście tylko i wyłącznie ironiczne Pozdrawiam]
A Twój pomysł jest do bani bo korzenie poradzą sobie ze wszystkim...
A filtr pod żwirowy tak łatwy do zatkania nie jest szczególnie w wersji tłoczącej wodę ;]
Nie będziesz mnie obrażał. z resztą nie będę z Tobą konwersował ponieważ egzystujesz do łuku intelektualnego co koliguje z moimi imperatywami ;]
pozdro ;] [jak zawsze przy takim poście tylko i wyłącznie ironiczne Pozdrawiam]
A Twój pomysł jest do bani bo korzenie poradzą sobie ze wszystkim...
A filtr pod żwirowy tak łatwy do zatkania nie jest szczególnie w wersji tłoczącej wodę ;]
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Raczej na odwrót.A co z tego?To że jakby się podniosło No2 to ryby są już trupami.No2 jest o wiele bardziej szkodliwe od No3.Robi się podmiankę i No3 spada.Tofifi pisze:bakterie tylko zmienią NO3 w NO2
Co do tego filtra to gdyby tam podączyć Co2 to może byłoby lepsze od dyfuzorów.Co o tym sądzicie.Ogólniefiltr bardzo ciekawy
no mniejsza ale co z tym podłożem? i korzeniami?
od razu zaznaczam że Suja masz się nie wtrącać między wódkę a zapojkę!
od razu zaznaczam że Suja masz się nie wtrącać między wódkę a zapojkę!
-
- Rekin forum
- Kontakt:
akurat to gdzie sie wtrącę to moja sprawa, ale widzę koledzy z Tobą nie chcą pić ;]
Gizun jest bardzo ciekawy i do takiego 160L w zupełności wystarcza, ale kurczę jak to jeszcze, że nie każdy rozumie jak to działa :hyhy: :hyhy: , a Dyfuzor z niego jest doskonały.
Jak sobie chcesz dzielić podłoże to je sobie podziel to chyba trudne nie jest, a potem opowiedz/napisz/opisz swoje obserwacje jakaś lekcja dla młodszych ;)
Gizun jest bardzo ciekawy i do takiego 160L w zupełności wystarcza, ale kurczę jak to jeszcze, że nie każdy rozumie jak to działa :hyhy: :hyhy: , a Dyfuzor z niego jest doskonały.
Jak sobie chcesz dzielić podłoże to je sobie podziel to chyba trudne nie jest, a potem opowiedz/napisz/opisz swoje obserwacje jakaś lekcja dla młodszych ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
Jeszcze nigdy sie tak nie ubawiłem. Tofifi ma pomysły jak mój 6letni kuzyn kiedy układa klocki:P Zacznijmy od tego że 100 razy powtarzali ci że podżwirówka z roślinami odpada.Pomysł podżwirówki jest do kitu... chyba że zrobisz tą którą podał ci Suja. Ja bym na twoim miejscu odpuścił tą podżwirówką. Zainwestuj w odmulacz elektryczny a nie w filtr podżwirowy który sie nie sprawdzi... poza tym filtr podżwirowy wyrzuca wszystkie syfy na góre i jeszcze bardziej zasyfia dno.. (można to załatwić kierując wylot z podżwirówki bezpośrednio do wlotu kubełka) Jeżeli będziesz mial dużo roślin i nie będzie przerybienia to poziom NO3 będzie wynosił 10-35 maksymalnie. Poczytaj trochę o akwariach roślinnych zanim weźmiesz sie za coś takiego... Walka z wiatrakami jak nic
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
:zdegustowany:
wież co już wiele osób pisało tu jaki to zły pomysł z pod żwirówka
ale ja nie wyobrażam obie odsysania odchodów z pod liści roślin
to musi być strasznie trudne bo przy pustym :] zbiorniku to bardzo łatwe
wież co już wiele osób pisało tu jaki to zły pomysł z pod żwirówka
to musi być strasznie trudne bo przy pustym :] zbiorniku to bardzo łatwe
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To może warto zmienić hobby. :]Tofifi pisze:wież co już wiele osób pisało tu jaki to zły pomysł z pod żwirówka
Pewnie, że wiem, ale podobnie jak Maksior:Tofifi pisze:To pytanie było wyraźnie skierowane do kogoś innego - marthinez i dobrze o tym wiesz!
i stwierdziłem, ze szkoda klawierki.Maksior pisze:Jeszcze nigdy sie tak nie ubawiłem. Tofifi ma pomysły jak mój 6letni kuzyn kiedy układa klocki
Dałem Ci radę, że byś poczytał o pielęgnacji akwarium roślinnego, ale ty jesteś a-nauczalny.
Myślę, że dalsze ciągnięcie tego tematu nie ma sensu.
Będą tu tylko kłótnie i nic więcej.
Ps: Skoro potrzebujesz rady to wyraź trochę kultury i pokory. Jak masz zamiar obrażać innych to zapraszam na forum wp lub onetu.....
Ostatnio zmieniony 2008-08-19, 17:28 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Też tak myślę i temat zamykam.marthinez pisze: Myślę, że dalsze ciągnięcie tego tematu nie ma sensu.
Będą tu tylko kłótnie i nic więcej.