Dlaczego ślimaki są bebe?
Moderator: ModTeam
- Luki_hacker
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: £ukasz
Dlaczego ślimaki są bebe?
Dlaczego prawie wszyscy na tym forum uważają ślimaki za szkodników?Ktoś zobaczy ślimaki zaraz wielkie wytępienie.Przecież ślimaki jedzą glony martwe rośliny odchody ryb,wszystkie resztki.Dlaczego nikt ich tak nie lubi???Nie rozumiem dlatego pytam...
- black1diamond
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrianna
Re: Dlaczego ślimaki są bebe?
ja ciesze sie ze mam ślimaki. ale nie zawsze. niektóre (zatoczki) zjadają mi rośliny. ale np świderki to najlepsze ślimaki jaka mogą być w akwa.
Pozdrawiam Wszystkich 

- Luki_hacker
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: £ukasz
mi zatoczki w 24L nie zjadaja roślin,ale chodziło mo o to że wiekszośc tematów w tym dziale są typu "jak wytępić śliamaki"
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
a to już nie moja wina. porostu nie każdy chce mieć nie proszone ślimaki i już. kojarzą sie im z czymś zły. tak jak na przykład ja nie chciałabym mieć welonki bo kojarzy mi sie ona z brudem.
Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
są dobre ślimaki i złe.
Np. zatoczki zjadają rośliny. Po za tym niezbyt ładnie wygląda szyba akwarium, na której jest 100 zatoczek.
Mi w akwarium pasują ślimaki, które robią coś dobrego (świderki, clithony, i kilka nowych ślimaków)
Np. zatoczki zjadają rośliny. Po za tym niezbyt ładnie wygląda szyba akwarium, na której jest 100 zatoczek.
Mi w akwarium pasują ślimaki, które robią coś dobrego (świderki, clithony, i kilka nowych ślimaków)
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
A powiedzcie mi jakie ślimaki się najmniej rozmnażają i są pożyteczne, kupiłbym kilka do akwarium, tylko nie chce mieć za tydzien z 2 sztuk całe setki.
-
- Akwarysta
clithon corona je glony, po za tym jest bardzo ładny. Kosztuje 5zł. Dam fotki jak je będę miał.
Neritiny jedzą glony
Ogólnie ślimaki z sulawesi są pożyteczne, ale jeszcze drogie.
Neritiny jedzą glony
Ogólnie ślimaki z sulawesi są pożyteczne, ale jeszcze drogie.
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Sorki,że wtrącę,ale moim zdaniem bardzo fajne i pożyteczne(u mnie zniknął problem glonów na szybach)są Ampularie...Ich rozmnażanie bardzo łatwo się kontroluje w związku z czym nie ma problemu niekontrolowanego wzrostu populacji...U siebie mam również świderki...
PS.Zatoczki i inne szkodniki też mam,ale "używam"ich jako pokarm... ;) Jakoś specjalnie ich nie tępię
PS.Zatoczki i inne szkodniki też mam,ale "używam"ich jako pokarm... ;) Jakoś specjalnie ich nie tępię

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ciekawa teoria.Danio12345 pisze:Np. zatoczki zjadają rośliny.
Szkoda, że nie ma nic wspólnego ze zdrowymi roślinami.
Tego się radzę trzymać.Luki_hacker pisze:ślimaki jedzą glony martwe rośliny
Bardzo ciężko jest znaleźć w akwarium ślimaki, które jedzą zdrowe rośliny.
Pewnie przez dobre parametry wody i niskie no3. ;)Tamcia pisze:u mnie zniknął problem glonów na szybach
Trzeba pamiętać, że ampularie wliczamy w obsadę ryb. Te ślimaki tak samo "brudzą" wodę jak rybki.Tamcia pisze:Ampularie...Ich rozmnażanie bardzo łatwo się kontroluje w związku z czym nie ma problemu niekontrolowanego wzrostu populacji
-
- Akwarysta
tutaj sugerowałem się tym co pisali inni.marthinez pisze:Danio12345 napisał/a:
Np. zatoczki zjadają rośliny.
Ciekawa teoria.
Szkoda, że nie ma nic wspólnego ze zdrowymi roślinami.
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Podpieraj się pewnymi źródłami lub własnym doświadczeniem. ;)Danio12345 pisze:tutaj sugerowałem się tym co pisali inni.
Ludzie wiele piszą. Nie zawsze prawdę.
-
- Zainteresowany
- Imię: Kasia
jak rozumiem pożyteczne w akwarium są ampularię, zatoczki i świderki. A jak nazywają się te, które stają się plagą? Mam jedną ampularię i jedno nie-wiadomo-co, co bardzo szybko pomyka (jak na ślimaka..) i nie wiem jak szukać informacji o tym. Fotka na razie odpada.. Mam już problem z glonami więc plagi ślimaków wolałabym uniknąć póki mogę.
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Każdy ślimak jak sie lubi rozmarzać to bęzie to robił i z każdego można mieć plagę ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zainteresowany
- Imię: Kasia
Suja ale jedne zdaje się robią to częściej niż inne, albo są mniej pożyteczne.. chcę uniknąć zawczasu problemu, a ogólnik mi nie pomoże :/
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
świderki lubią się mnożyć, zatoczki też potrafią, ampularie łatwo kontrolować.
A przytulika nawet nie zauważysz jak będziesz miała setki
A przytulika nawet nie zauważysz jak będziesz miała setki

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami