Dziwnie rosnące rośliny

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Dziwnie rosnące rośliny

Post autor: marthinez » 2008-08-18, 07:23

Lunatic_86 pisze:a znacie może jakieś zamienniki w sklepach elektrycznych?? Bo 60zl za świetlówke nie widzi mi się dawać a takie ceny są u mnie mniej więcej, ceny świetlówek akwarystycznych wachają się w granichach 45-60zl.
Przecież aquarelle 15W jest po 25 zeta. Na allegro czasami idzie dorwać za dwie dychy.
Poza tym fluora z tego co wiem nie jest tania. Sam taka posiadałem 18W i byłem z niej bardzo......niezadowolony. Jeszcze gdzieś u mnie leży.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2008-08-18, 16:16

Generalnie w sklepach akwarystycznych nie znalazłem świetlówek tańszych niż 45zł i o to mi chodziło, ale OK poszukam tych świetlówek w zwykłych elektrycznych, dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-08-18, 19:30

Lunatic_86 pisze:Generalnie w sklepach akwarystycznych nie znalazłem świetlówek tańszych niż 45zł i o to mi chodziło
W sklepach akwarystycznych to ja tylko kupuję pokarm i to nie zawsze. Nawet rybki biorę z hurtowni.
Nie stać mnie, żeby nabijać im kasę.
Od czego jest allegro i multum sklepów internetowych? :]
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-08-19, 20:37

Suja pisze: Musi dawać dużo niebieskiego światła, temp barwowa jest ściśle powiązana z tym jaki kolor światła emituje świetlówka :P
Zilmne kolory powodują to utrzymaniu się rośliny przy dnie a ciepłe do jej wzrostu w górę dlatego że zimnych kolorów więcej jest zimą a jak wiadomo dno zamarza później niż powierzchnia a roślina tak jakby nie chce zamarznąć w lecie odwrotnie :)

[ Dodano: 2008-08-19, 20:42 ]
marthinez pisze:W sklepach akwarystycznych to ja tylko kupuję pokarm i to nie zawsze
wow bez przesady :P moża masz akurat "drogą okolice" np Żółwieniec (obok ślesina) jeżdże tam na wakacje nad jezioro wędki są 3 może 4 razy droższe niż u mnie :zdegustowany: :/
"Attero Dominatus Denique Interimo"

ODPOWIEDZ