2 Pytania
Moderator: ModTeam
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
2 Pytania
Jak w temacie
Pierwsze z nich to:
1) Co tak naprawde powoduję zakwit pierwotniaków w akwarium, czy to, że wpuścimy za szybko ryby i jaki to ma wpływ na dojrzewanie akwarium, co takiego się dzieje jeśli wpuścimy ryby za szybno (np. na drugi dzień od zalania akwarium) i kiedy od zalania świerzego akwarium można posadzić rośliny
2) dlaczego mówi się, że dana ryba jest za duża do danego akwarium, czy ma to tylko wpływ, że za bardzo będzie "brudzić" wodę i będzie zachodzić stan karłowacenia u ryb, chodzi o to, że na przykład bojownik jest średnią wielkości rybą a wystarczy mu 30l a podobna gabarytowo ryba już potrzebuję sporo większego zbiornika, od czego to zależy.
Pierwsze z nich to:
1) Co tak naprawde powoduję zakwit pierwotniaków w akwarium, czy to, że wpuścimy za szybko ryby i jaki to ma wpływ na dojrzewanie akwarium, co takiego się dzieje jeśli wpuścimy ryby za szybno (np. na drugi dzień od zalania akwarium) i kiedy od zalania świerzego akwarium można posadzić rośliny
2) dlaczego mówi się, że dana ryba jest za duża do danego akwarium, czy ma to tylko wpływ, że za bardzo będzie "brudzić" wodę i będzie zachodzić stan karłowacenia u ryb, chodzi o to, że na przykład bojownik jest średnią wielkości rybą a wystarczy mu 30l a podobna gabarytowo ryba już potrzebuję sporo większego zbiornika, od czego to zależy.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: 2 Pytania
1)nie wiem
2)Na litraż dla ryby wpływa kilka czynników:ruchliwość, wielkość, terytorialność, agresywność, tryb życia(stado ptrzebuje więcej miejsca niż harem).Czasami ważniejsze są niektóre wymiary niż litraż.Np. pyszczaki powinny mieć długi zbiornik
2)Na litraż dla ryby wpływa kilka czynników:ruchliwość, wielkość, terytorialność, agresywność, tryb życia(stado ptrzebuje więcej miejsca niż harem).Czasami ważniejsze są niektóre wymiary niż litraż.Np. pyszczaki powinny mieć długi zbiornik
-
- Zainteresowany
- Imię: ewa
- Kontakt:
jeżeli wpuścisz za szybko ryby, naruszy to cały ekosystem akwarium. Nagły i zbyt szybki rozwój związków azotowych może doprowadzić do śmierci ryb. Dlatego należy najpierw zasadzić dużo roślin (tego samego dnia co zalanie akwarium, bądź też na drugi dzień) aby mogły się szybko rozrosnąć i móc poradzić sobie z późniejszymi związkami wydalanymi przez ryby. Ważny jest również filtr z rozwiniętymi bakteriami, które również pomagają wyzbywać się NH3.
więcej o cyklu azotowym: http://e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
więcej o cyklu azotowym: http://e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
Carpe diem :]
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
A mogę się zapytam co to ma do tematu bo jakoś nie zrozumiałem.
Nie widać odpowiedzi na pierwsze jak i drugie pytanie ;)
Nie widać odpowiedzi na pierwsze jak i drugie pytanie ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Proponuję poczytać co to takiego CYKL AZOTOWY.Lunatic_86 pisze:1) Co tak naprawde powoduję zakwit pierwotniaków w akwarium, czy to, że wpuścimy za szybko ryby i jaki to ma wpływ na dojrzewanie akwarium, co takiego się dzieje jeśli wpuścimy ryby za szybno (np. na drugi dzień od zalania akwarium) i kiedy od zalania świerzego akwarium można posadzić rośliny
ewwwa, poniekąd zaczęła o tym właśnie pisać.
Od takich wiadomości powinno się zaczynać przygodę z akwarystyką.
gizun pisze:2)Na litraż dla ryby wpływa kilka czynników:ruchliwość, wielkość, terytorialność, agresywność, tryb życia(stado ptrzebuje więcej miejsca niż harem).Czasami ważniejsze są niektóre wymiary niż litraż.Np. pyszczaki powinny mieć długi zbiornik

Wystarczy poczytać, a na pewno zobaczysz.Suja pisze:Nie widać odpowiedzi na pierwsze jak i drugie pytanie

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Zakwit pierwotniaków w startującym akwarium jest spowodowany przez... pierwotniaki :-) One są w każdej wodzie, a w pewnym momencie w świeżym akwarium trafiają na idealne warunki do życia. I robi się zakwit. Który sam znika, gdyż wraz z dojrzewaniem zbiornika te korzystne dla nich warunki po prostu znikają.
Rośliny można zasadzać od razu przy zakładaniu zbiornika, z rybami trzeba poczekać, gdyż przy starcie parametry wody takie jak NH3 i NO2 są dla ryb nawet śmiertelnie wysokie. Poza tym, aby akwarium działało właściwie, musi się w nim rozwinąć flora bakteryjna, która zrobi to najlepiej w zbiorniku bez mieszkańców.
Rośliny można zasadzać od razu przy zakładaniu zbiornika, z rybami trzeba poczekać, gdyż przy starcie parametry wody takie jak NH3 i NO2 są dla ryb nawet śmiertelnie wysokie. Poza tym, aby akwarium działało właściwie, musi się w nim rozwinąć flora bakteryjna, która zrobi to najlepiej w zbiorniku bez mieszkańców.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ze tak powiem Tu się mylisz, bo coś musi dostarczać amoniak do akwarium ;)maol pisze:która zrobi to najlepiej w zbiorniku bez mieszkańców.
Czyli rybki startowe być muszą.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Chemia wody być trudna, chemia wody ja nie rozumieć.Suja pisze:Ze tak powiem Tu się mylisz, bo coś musi dostarczać amoniak do akwarium ;)
Czyli rybki startowe być muszą.

Myślisz, że bez ryb w wodzie nie zachodzą żadne procesy związane z dojrzewaniem zbiornika?
Startowałem już kilka akwarii. W żadnym nie było startera.
Po kilkunastu dniach no2 wynosiło zero. Zaczynałem wprowadzać mieszkańców stopniowo (co kilka dni).
Ani razu no2 nie podskoczyło powyżej 0,2.
Jeżeli już tak bardzo chcemy ten proces przyśpieszyć (jak to robi większość i potem dziwi się skąd te cholerne glony :looka: ) to załatwiamy sobie trochę wody z dojrzałego zbiornika lub jeden dojrzały wkład filtra.
Skąd wziąć - wystarczy popytać w swojej okolicy akwarystów. Na pewno zalazł by się ktoś, kto odleje trochę dojrzałej wody np. z podmiany.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
To, że zachodzą to ja wiem doskonale ale ile tego może się nazbierać z gnijącego liścia?
Z kupy to co innego i wtedy baniak szybciej startuje ;)
I ja tu nie mówię o 10 rybach na start tylko np. dwóch gupikach ;)
Z kupy to co innego i wtedy baniak szybciej startuje ;)
I ja tu nie mówię o 10 rybach na start tylko np. dwóch gupikach ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czyli generalnie wpuszczenie do zbiornika niedojrzałego ryb grozi chorobie podopiecznych?? Czy są jeszcze jakieś minusy tego??
-
- Rekin forum
- Kontakt:
No są nagły wzrost glonów ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
No o tym zdążyłem się przekonać :kwasny: a co później, ok wsadziłem ryby, źle zrobiłem, glony powstały, jak teraz unormować sytuację czy wystarczy czekać, czy może cykl ten zostanie na tyle zaburzony, że do końca woda nie dojdzie do właściwych parametrów?Suja pisze:No są nagły wzrost glonów
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Jeżeli to tylko glony to trzeba by wyjałowić wodę roślinami szybko rosnącymi ;)
Aby glony nie miały już takiej pożywki w wodzie.
Aby glony nie miały już takiej pożywki w wodzie.
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
No ja mam problem z pierwotniakami i z glonami, pierwotniaki zaczynają pomału padać bo woda zaczyna robić się klarowna, glony obumierają ale to pewnie przyczyna AlguMin, ale generalnie, kiedy i czy w ogóle wszystko wróci do normy tak jakbym przeprowadził okres dojrzewania do końca??
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
To może jest trochę pomocne ale nie zastąpi dojrzewania akwarium. Z twojego postu młodzi akwaryści mogą wyciągnąć złe wnioski, czyli takie, że wlewamy trochę wody z dojrzałego zbiornika i możemy ryby wpuszczać co nie jest dobrym wyjściem.marthinez pisze:Jeżeli już tak bardzo chcemy ten proces przyśpieszyć (jak to robi większość i potem dziwi się skąd te cholerne glony :looka: ) to załatwiamy sobie trochę wody z dojrzałego zbiornika lub jeden dojrzały wkład filtra.
Skąd wziąć - wystarczy popytać w swojej okolicy akwarystów. Na pewno zalazł by się ktoś, kto odleje trochę dojrzałej wody np. z podmiany.
Taki zabieg możliwe, że skróci czas dojrzewania do minimum tygodnia, lecz ja tej opcji nie polecam.