start 300[l]
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: jacek
start 300[l]
witam...
więc tak jak w temacie, startuje ze zbiornikiem 300[l]. i mam sporo pytań.
może najpierw o samym zbiorniku:
1. będzie to aqwa ogólne podstawą będą paletki+bocje w ilości początkowej 5-6 szt. reszta rybek oczywiście odpowiednio dobrana pod paletki.. napewno nie będzie miało miejsca przerybienie zbiornika...
do tych rybek jakieś roślinki w przyzwoitej ilości
2. oświetlenie 3x54[W] T5 sylvania gro-lux+sylvania aquastar+tl5 ho 90 de luxe pro
3. co2 z butli wysokociśnieniowej
4. filtracja fluval 305
5. pod żwirkiem substrat: tetra complete substrate ok 2cm, i 4cm zwirku
6. testy: ph,kh,gh,po4,no2,no3
i tak moje pytania:
1. jak długo oświetlac dziennie zbiornik zaraz po starcie i w późniejszym terminie
2. kiedy zacząc dozowac co2
3. kiedy wprowadzic i czy wogóle jakieś dodatkowe nawożenie
wszelkie propozycje, uwagi i korekty mile widziane
pozdrawiam
więc tak jak w temacie, startuje ze zbiornikiem 300[l]. i mam sporo pytań.
może najpierw o samym zbiorniku:
1. będzie to aqwa ogólne podstawą będą paletki+bocje w ilości początkowej 5-6 szt. reszta rybek oczywiście odpowiednio dobrana pod paletki.. napewno nie będzie miało miejsca przerybienie zbiornika...
do tych rybek jakieś roślinki w przyzwoitej ilości
2. oświetlenie 3x54[W] T5 sylvania gro-lux+sylvania aquastar+tl5 ho 90 de luxe pro
3. co2 z butli wysokociśnieniowej
4. filtracja fluval 305
5. pod żwirkiem substrat: tetra complete substrate ok 2cm, i 4cm zwirku
6. testy: ph,kh,gh,po4,no2,no3
i tak moje pytania:
1. jak długo oświetlac dziennie zbiornik zaraz po starcie i w późniejszym terminie
2. kiedy zacząc dozowac co2
3. kiedy wprowadzic i czy wogóle jakieś dodatkowe nawożenie
wszelkie propozycje, uwagi i korekty mile widziane
pozdrawiam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: start 300[l]
Standardowo jak każdy, czyli 6-7 h, następnie zwiększasz co godzinę tygodniowo. Tak do około 10-12h.jacekfora pisze:1. jak długo oświetlac dziennie zbiornik zaraz po starcie i w późniejszym terminie
Od samego początku. ;)jacekfora pisze:2. kiedy zacząc dozowac co2
Niestety przy tym świetle i co2 będziesz zmuszony stosować nawozy.jacekfora pisze:3. kiedy wprowadzic i czy wogóle jakieś dodatkowe nawożenie
Płynne zacznij nie wcześniej jak po miesiącu. Wybór należy do Ciebie. Poczytaj co proponuja, a napewno coś dla Siebie wybierzesz.
Do podłoża nic nie musisz dawać. Masz już substrat. ;)
Filtr trochę za słaby, zwłaszcza do paletkarium.
Pamiętaj o gęstej obsadzie roślin szybko rosnących na starcie baniaka. Unikniesz trochę problemów z glonami. ;)
Ostatnio zmieniony 2008-08-19, 22:34 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zainteresowany
a jakie składnik powinny te nawozy zawierac?marthinez pisze:Płynne zacznij nie wcześniej jak po miesiącu. Wybór należy do
Ciebie. Poczytaj co proponuja, a napewno coś dla Siebie wybierzesz
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Tu masz dużo o nawozeniu i nie tylko: http://www.holenderskie.pl/?m=6/news/newsjacekfora pisze:a jakie składnik powinny te nawozy zawierac?
-
- Zainteresowany
hmm.... dopiero teraz doczytałem że jest to gotowe podłoże.... lolmarthinez pisze:Do podłoża nic nie musisz dawać. Masz już substrat
planpowałem dac tego 2cm i przykryc 4cm żwirku...
i tak będe musiał zrobic
myślę że nic nie stoi na przeszkodzie...
nie mam na tyle substratu żeby wyłożyc całe dno 300l aqwa
a może zmieszac go ze żwirkiem jaki mam (a mam jakies 20l)?
o ile pamietam gdzies na forum przeczytałem że któś polecał własnie dac 2cm tego substratu i przykryc żwirkiem - ale sie zakręciłem z tym substartem
tak to jest jak sie cos robi pierwszy raz
pozdro
dzieki za odpowiedzi
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
I tak to sie robi.jacekfora pisze:planpowałem dac tego 2cm i przykryc 4cm żwirku...
i tak będe musiał zrobic
Absolutnie nie.jacekfora pisze:nie mam na tyle substratu żeby wyłożyc całe dno 300l aqwa
a może zmieszac go ze żwirkiem jaki mam (a mam jakies 20l)?
Substraty dajemy pod żwirek.
-
- Zainteresowany
super
to teraz wszystko jasne
będzie 2cm substratu i 4cm żwirku
to teraz wszystko jasne
będzie 2cm substratu i 4cm żwirku
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
Filtracja zdecydowanie za słaba jak na dyski. Jeżeli masz kase to jeden kubełek wypełniony gąbką watą szklaną lub matami bawełnianymi a ten fluval zapełniony ceramiką albo keramzytem. Jeżeli szkoda Ci kasy to można zakupić zwykły duży filtr wewnętrzny (gąbkowy najlepiej)
Paletki nie lubia zbyt mocnego oświetlenia dlatego postaraj się zrobic im w akwarium jakiś zaciemniony kąt (np zrób ,,ogrodzenie dla pistii żeby nie pływała po całym akwa, da ona wystarczająco cienia) Mógłbyś np 1/3 akwa zostawić dla palet jako miesjce do harców i wolne od silnego światła ze świetlówek. Żeby akwarium nie wydawąło sie puste w ciemną strefe akwa daj korzeń a z tyłu zasadź valisnerie:P
Kup 8 paletek
Obserwuj przez pierwszy miesiąc i pozbądź się najbardziej agresywnych sztuk lub ryby która jest notorycznie bita przez inne dyski i nie dopuszczana do jedzenia. Tak zwany chłopiec do bicia jest zazwyczaj najmniejszy. Ale jeżeli sie go odłowi do innego akwa z paletami to ma szanse wyrosnąć na dobrego wymiarowego naleśnika:D
Co do podłoża to jeżeli ten substrat to sam żwir to wymieszaj go z resztą kamieni. Jezeli jest sypki i z elemantami żwiru to daj go na dno:P
I daj fotki akwarium od razu po załorzeniu bo jestem ciekawy efektu:D
Paletki nie lubia zbyt mocnego oświetlenia dlatego postaraj się zrobic im w akwarium jakiś zaciemniony kąt (np zrób ,,ogrodzenie dla pistii żeby nie pływała po całym akwa, da ona wystarczająco cienia) Mógłbyś np 1/3 akwa zostawić dla palet jako miesjce do harców i wolne od silnego światła ze świetlówek. Żeby akwarium nie wydawąło sie puste w ciemną strefe akwa daj korzeń a z tyłu zasadź valisnerie:P
Kup 8 paletek

Co do podłoża to jeżeli ten substrat to sam żwir to wymieszaj go z resztą kamieni. Jezeli jest sypki i z elemantami żwiru to daj go na dno:P
I daj fotki akwarium od razu po załorzeniu bo jestem ciekawy efektu:D
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
witam
filtr fluval 305 jest beznadziejnym filtrem jeszli chcerz bardzo dobry fi;tr to kup eheim
jak nie to kup tetra tec ex1200, JBL CP e1500 albo JBL CP 500.
pozdrawiam
filtr fluval 305 jest beznadziejnym filtrem jeszli chcerz bardzo dobry fi;tr to kup eheim
jak nie to kup tetra tec ex1200, JBL CP e1500 albo JBL CP 500.
pozdrawiam