glony????
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia
Re: glony????
z nawozem poczekam narazie, za tydzień zobaczę jakie są poziomy i dopiero wtedy zdecyduje czy nawozić czy nie. A co do CO2 - mam dość silne napowietrzanie, raz z pompki a dwa z filtra, zakładać jeszcze bimbrownie? .No i co do glonów - otoski + ammano - po zmianie parametrów czy teraz (=za tydzień) mogą być?
- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
No możesz poczekać z nawożeniem. Nie widzę sensu tak intensywnego napowietrzania, jak już chcesz napowietrzać to wybierz albo jedno albo drugie, po co "wypychać" CO2 z akwarium? Zbyt duża ilość tlenu to zbyt mała ilość rozpuszczonego CO2 i zwiększenie ph, przy zbyt dużej ilości światła efektem są glony. Amano i otoski usuną ewentualny skutek, ale nie zlikwidują przyczyny powstawania glonów. Jak chcesz mieć ładne akwarium z roślinami i bez glonów to musisz: UZBROIĆ SIĘ W CIERPLIWOŚĆ oraz:
1) poczytać sporo artykułów o akwariach roślinnych i podstaw chemii
2) zrozumieć to co przeczytałaś
3) mieć chęć i zapał i CIERPLIWOŚĆ
Pamiętaj, ze w akwarystyce nic na szybko wszystko trzeba sukcesywnie i powoli a osiągniesz sukces
1) poczytać sporo artykułów o akwariach roślinnych i podstaw chemii
2) zrozumieć to co przeczytałaś
3) mieć chęć i zapał i CIERPLIWOŚĆ
Pamiętaj, ze w akwarystyce nic na szybko wszystko trzeba sukcesywnie i powoli a osiągniesz sukces

72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Napewno trzeba zmienic swietlowki na kawarystyczne(jak to zrobilas) jak dlugo jest zalany zbiornik...??Na zdieciach widze ze nie masz duzo roslin.Kup szybko rosnace rosliny zeby pozbyc sie azotanow.Zmniejsz czas oswietlenia do 6 godzin,zrob 3 duze podmiany w przeciugu 3 dni.Po podmianach zacznij dobrze nawozic azotem i fosforem.
-
- Zainteresowany
UZBRAJAM się, nie będzie więcej rewolucji
chęci mam duuużo, szkoda tylko, że doba ma 24h a nie np 36, bo to ogranicza czas kształcenia.. z tego względu chętnie pójdę w kierunku jakości tekstów a nie ilości więc jeśli masz coś godnego polecenia to proszę o linka albo jakieś namiary na to :oczami:
p.s. choć już nie z tego tematu - filtr przepuszczający 260l/h wystarczy do napowietrzenia 60l?
Raperzu - kłaniam się przed doświadczeniem, ale zmniejszenie oświetlenia przy nawożeniu pachnie mi raczej rozwojem glonów niż ich redukcją.. w pokoju mam okno więc nie ma ciemnicy jak zgasną świetlówki i mamy lato więc jak minie te 6h do akwa i tak będzie dochodziło światło rozproszone, za słabe dla roślin ale dla glonów w sam raz. Przy słabej fotosyntezie rośliny nie będą wydajnie pompować chemii z wody, a jak do tego jeszcze je zasilę makro to chyba łopatą będę musiała glona zdzierać, a nie zwykłym drapakiem.. wywód logiczny, a nie praktyczny, ale jeśli się mylę to wytłumacz mi jak to działa.

p.s. choć już nie z tego tematu - filtr przepuszczający 260l/h wystarczy do napowietrzenia 60l?
Raperzu - kłaniam się przed doświadczeniem, ale zmniejszenie oświetlenia przy nawożeniu pachnie mi raczej rozwojem glonów niż ich redukcją.. w pokoju mam okno więc nie ma ciemnicy jak zgasną świetlówki i mamy lato więc jak minie te 6h do akwa i tak będzie dochodziło światło rozproszone, za słabe dla roślin ale dla glonów w sam raz. Przy słabej fotosyntezie rośliny nie będą wydajnie pompować chemii z wody, a jak do tego jeszcze je zasilę makro to chyba łopatą będę musiała glona zdzierać, a nie zwykłym drapakiem.. wywód logiczny, a nie praktyczny, ale jeśli się mylę to wytłumacz mi jak to działa.
Ostatnio zmieniony 2008-08-18, 20:04 przez Katarzynka, łącznie zmieniany 1 raz.
- pszemoo
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z tymi fosforanami ja bym uważał. Zbyt duża ilość fosforanów i mikro są najczęściej przyczyną glonów. Ja polecałbym raczej KNO3.
Myślę, że z tą podmianą może się wstrzymać trochę, wymieniła prawie całą wodę. Dobrym sposobem byłoby mierzyć codziennie poziom NO3 i NO2 jeśli zaczną gwałtownie rosnąć to podmianka.
Dosadzenie szybkorosnących roślin jest jak najbardziej słusznym posunięciem
Fajnie by było jakbyś podała konkretny model filtra, łatwiej byłoby wydać opinie. Osobiście uważam, że sam filtr wewnętrzny jest złym pomysłem (zbyt mała wydajność), polecałbym dokupić jakąś kaskadę, która robiłaby za filtr biologiczny, a już najlepiej byłoby kubełek ;)
Co do linka to polecam poguglać trochę ;)
Myślę, że z tą podmianą może się wstrzymać trochę, wymieniła prawie całą wodę. Dobrym sposobem byłoby mierzyć codziennie poziom NO3 i NO2 jeśli zaczną gwałtownie rosnąć to podmianka.
Dosadzenie szybkorosnących roślin jest jak najbardziej słusznym posunięciem

Fajnie by było jakbyś podała konkretny model filtra, łatwiej byłoby wydać opinie. Osobiście uważam, że sam filtr wewnętrzny jest złym pomysłem (zbyt mała wydajność), polecałbym dokupić jakąś kaskadę, która robiłaby za filtr biologiczny, a już najlepiej byłoby kubełek ;)
Co do linka to polecam poguglać trochę ;)
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Zainteresowany
filtr jest Fanfilter wersja Fan mini. Pisze że do 30 do 60l pojemności może być. Nad jakimś biologicznym pomyślę, faktycznie pomógłby. A rośliny - przecież te które mam są szybkorosnące podobno, czy nie tak? Nie chce mieć akwarium roślinnego a jak zacznę dokupować i one się w końcu puszczą to nie będę miała co z nimi zrobić.
;)
eh.. nic sie widzę na łatwiznę nie da iśćpszemoo pisze:Co do linka to polecam poguglać trochę ;)

- pszemoo
- Stały bywalec
- Kontakt:
Filterek moim zdaniem zdecydowanie za słaby do takiego akwarium, niedrogo można kupić trochę chińszczyzny ;) np. kaskady HBL mam w dwóch akwariach i się sprawdzają.
Co do roślin to masz ich zdecydowanie za mało, żeby wygrać z glonami. Chodzi o to żeby to roślinki były w przewadze i "zjadały" glonom pożywienie a nie na odwrót . Jak już pozbędziesz się glonów wtedy dobierzesz sobie takie roślinki jak będą Ci się podobać i pod nie ustawisz parametry oświetlenia, nawożenia itp. Póki co masz w akwarium roślinki o skrajnie różnych wymaganiach jeśli chodzi o światło. Kryptokoryny nie wymagają go zbyt wiele, wręcz słabiej rosną przy zbyt mocnym świetle, natomiast pozostałe są szybkorosnące, światłolubne i i nawozożerne ;) Pamietaj, zę nawet najszybciej rosnące rośliny będą "stały" w miejscu i marniały jeśli będzie im czegoś brakować, dlatego nawożenie i oświetlenie jest niezbędne przy walce z glonami. Trzeba to jednak robić bardzo ostrożnie.
Nie bardzo można podawać linki do innych for, ale szukaj tych o tematyce roślin akwariowych ;)
Co do roślin to masz ich zdecydowanie za mało, żeby wygrać z glonami. Chodzi o to żeby to roślinki były w przewadze i "zjadały" glonom pożywienie a nie na odwrót . Jak już pozbędziesz się glonów wtedy dobierzesz sobie takie roślinki jak będą Ci się podobać i pod nie ustawisz parametry oświetlenia, nawożenia itp. Póki co masz w akwarium roślinki o skrajnie różnych wymaganiach jeśli chodzi o światło. Kryptokoryny nie wymagają go zbyt wiele, wręcz słabiej rosną przy zbyt mocnym świetle, natomiast pozostałe są szybkorosnące, światłolubne i i nawozożerne ;) Pamietaj, zę nawet najszybciej rosnące rośliny będą "stały" w miejscu i marniały jeśli będzie im czegoś brakować, dlatego nawożenie i oświetlenie jest niezbędne przy walce z glonami. Trzeba to jednak robić bardzo ostrożnie.
Nie bardzo można podawać linki do innych for, ale szukaj tych o tematyce roślin akwariowych ;)
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Zainteresowany
dobra, w takim razie zrobię sobie w akwarium krzaczora :rotfl: co prawda wtedy już w ogóle nie zobaczę ani neonków ani kirysków, ale jak to ma pomóc w doprowadzeniu akwarium do czystości to niech tak będzie. A amanki mogę puścić w tą zieleninę czy z nimi tak jak z rybami też czekać do stabilizacji?
Dzięki póki co
Dzięki póki co

- pszemoo
- Stały bywalec
- Kontakt:
Amano mogą pomóc w pozbywaniu się glonów, ale wstrzymaj się troche i zobacz jak poziomy NO2 i NO3 będą się zachowywać. Przy zbyt wysokich wartościach NO3 amano moga paść, albo po prostu się wyprowadzić, np na dywan
Jeśli chodzi o dużą ilość roślin, to jest jeszcze jeden duży plus, każdy krzak to kryjówka dla rybek, im więcej kryjówek tym rybki są mniej płochliwe, lepiej wybarwione i zdrowsze.

72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Zainteresowany
jakie to są zbyt duże ilości? 30? 50? poza zakresem temp, pH i twardością nie znalazłam ich wymagańpszemoo pisze:Przy zbyt wysokich wartościach NO3 amano moga paść
- pszemoo
- Stały bywalec
- Kontakt:
Teoretyczna górna granica to 20, u mnie spokojnie amano to znosily, jak walczylem z glonami, ale wyraznei lepiej sie czuja w niskich ilosciach NO3. Otosy tez sa bardzo wrazliwe na duze ilosci azotanow.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Fosforany nie przyczyniaja sie do powstania glonow,jest mi mit ,fosforany ograniczaja powstawanie glonow.Oczywiscie jesli sie ma male NO3 i wysokie PO4 powstaja glony zgada sie,ale jesli ustawi sie NO3 na poziomie 10mg/l a PO4 0,5-1ml/l wtedy hamuja rozwoj glonow.Jesli masz teraz problemy z glonami PO4 uswaw na poziomie mniejszym 0,5mg/l a NO3 10mg/l.Skrucenie czasu oswietlenia do 6 godzin ma za zadanie ograniczcy rozwoj glonow, rosliny beda mialy wiecej czasu na odpoczynek i magazynowanie pierwiastkok ,wiadomo ze gdy panuje ciemnosc w akwarium glony wtedy nie maja mozliwosci pobierania pierwiastkow w przeciwienstwie do roslin.Potem mozesz stopniowo wydluzac oswietlenie.czeste podmiany maja na celu usuniecie nadmiaru mikro ,ktore nie jest wchlaniane przez rosliny zewzgledu na brak makro.Jesli nie zaczniesz dobrze nawozic makro wtedy nigdy nie pozberdziesz sie glonow.Gdy nawozi sie KNO3 trzeba pasmietac ze odrazu nawozisz K z KNO3 wtedy nie trzeba nawozic dodatkowo K z soli bo moze wystapic nadmiar K, ktory pochlania MG i wtedy wystapi niedobor.Ustaw dobrze makro potem wez sie za dozowanie mikro zaczynajac od 25% dawek i stopniowo zwiekrzajac.
-
- Zainteresowany
Teraz to mi namieszłeś Raperzu. To jak to sie właściwie odbywa? Najpierw zbijamy makro i mikro do bardzo niskich wartości, potem ostrożnie (co to znaczy ostrożnie? bardzo mało czy bardzo rzadko?) zaczynamy podawać makro w postaci KNO3, żeby rośliny miały z czego żyć a potem dajemy równie ostrożnie mikro, a to wszystko przy stopniowym wydluzeniu czasu naświetlania (stopniowo = godzina na tydzień?)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Katarzynka, witam wyczytałem że masz ph 8,5 i do tego napowietrzasz pompką i filtrem wyłącz te napowietrzania sam ruch wody który powoduje filtr wystarczy do dostarczenia odpowiedniej ilości tlenu
filtr masz za mały do takiego akwarium (przepływ wody jest mało istotny ważniejsza jest powierzchnia filtracyjna)
jeżeli idziesz w kierunku akw. roślinnego to przy takim ph (a przypuszczam że masz takie w kranie ) to będzie ciężko
filtr masz za mały do takiego akwarium (przepływ wody jest mało istotny ważniejsza jest powierzchnia filtracyjna)
jeżeli idziesz w kierunku akw. roślinnego to przy takim ph (a przypuszczam że masz takie w kranie ) to będzie ciężko
za mało K z KNO3 (są tabelki do wyliczania stężeń policz do jakiej wartości byś podniósł no3 aby uzyskać prawidłowe K, biorąc pod uwagę zawartość no3 w wodzie podmienianej i dostarczane przez mieszkańców akw. )Raperzu pisze:Gdy nawozi sie KNO3 trzeba pasmietac ze odrazu nawozisz K z KNO3
miłego dnia 

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Wiem ze sa tabele,kalkulatory do obliczen pierwiastkow.Ale sprawa ma sie roznie jesli ktos ma twarda wode lub miekka poprostu utrzymuje sie inne parametry.Jesli sie dozuje K z KNO3 wtedy wprowadza sie wystarczajaca ilosc K i nietrzeba dozowac z dodatkowo z soli,chyba ze wystepuja niedobory.W swoim akwarium(mam twarda wode) od dluzszego czasu mam deformacje lisci ,ktora jest spowodowana nadmiarem K przez co blokowany jest Ca i Mg,wlewalem 14pp K z KNO3 i dodatkowo 6 ppm z K2SO4, plus dodatkowo nawozenie dzienne.Napewno przedozowanel z K i dodatkowo wprowadzalem duza ilosc siarczanow.Teraz zrobilem podmiany i zobaczymy efekt.Zaznaczam ze Wysokie stezenia K i NO3 powoduje palenie stozkow,zahamowany wzrost roslin,a niedobor Ca deformacje lisci, przy dluzszym braku Ca roslina moze zginac w kilka dni.Najlepiej wiedzec jaki jest stosunek Ca-Mg w wodzie twardej wonosi 4-1 a w wodzie miekkniej 2-1.