Podłoze Biogrunt
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
Podłoze Biogrunt
Witam chciałbym dowiedziec sie co sadzicie na temat tego podłoza Biogrunt, jest to dobre podloze? godne polecenia? czy raczej nie,prosze o uzasadnienie.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: Podłoze Biogrunt
To zależy o które ci chodzi bo jest ich wiele np Tetra CompleteSubstrate Lub JBL Aquabasic czy jakoś tak ... W zasadzie to nie wiele się od siebie różnią. Sam stosuje biogrunt z sery ale jak na razie nie widzę efektów. (Pewnie dlatego że korzenie roślin jeszcze nie dotarły do niego)
Teraz kostka 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Mu chyba chodziło o Biogrunt z allegro, dzisiaj coś takiego nawet widziałem 
Coś jak symfonia złota wśród podłoży

Coś jak symfonia złota wśród podłoży

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
tak sie to podłoze nazywa biogrunt od aquabotaniki
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
kukiss21:), dokładnie ja takiego używam i jest ok. ale jeżeli zamierzasz go użyć to pamiętaj o tym że musisz mieć odpowiednie oświetlenie oraz instalacje co2 bez tych dwóch podstaw możesz mieć problemy po jego użyciu i jeszcze na start potrzeba dość dużą ilość roślin szybko rosnących, odpowiednia grubość warstwy żwiru nad biogruntem
i przez pierwsze trzy tygodnie zero nawożenia nawozami można tylko potasem
to tylko takie podstawy reszta jest dobrze opisana na poradniku jaki załączają do biogruntu
i przez pierwsze trzy tygodnie zero nawożenia nawozami można tylko potasem
to tylko takie podstawy reszta jest dobrze opisana na poradniku jaki załączają do biogruntu
miłego dnia 

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Przyłącze sie do tematu....
W najbliższym czasie planuje restart akwa i planuje zastanawiam sie nad podłożem...myślałem nad tym Biogruntem, ale po przeczytaniu opisu producenta a dokładnie ilości jakie trzeba dac do baniaka (na 10l wody 1l biogruntu), a wiec na akwa 216l wybadałoby dać 20l biogruntu. Czyli 5 worków po 4l. Co wychodzi mi ok 150zł. A moze wystarczy dać mniejszą "porcje" tego substratu? Zauważcie ze za podłoze Aqua-art Aquasubstrate zapłaciłbym ok. 215zł. Co sie bardziej opłaca? Które rozwiazanie lepiej będzie się sprawdzało w baniaku?
W najbliższym czasie planuje restart akwa i planuje zastanawiam sie nad podłożem...myślałem nad tym Biogruntem, ale po przeczytaniu opisu producenta a dokładnie ilości jakie trzeba dac do baniaka (na 10l wody 1l biogruntu), a wiec na akwa 216l wybadałoby dać 20l biogruntu. Czyli 5 worków po 4l. Co wychodzi mi ok 150zł. A moze wystarczy dać mniejszą "porcje" tego substratu? Zauważcie ze za podłoze Aqua-art Aquasubstrate zapłaciłbym ok. 215zł. Co sie bardziej opłaca? Które rozwiazanie lepiej będzie się sprawdzało w baniaku?
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Wiem że przymierzasz się z tymi 216 do holendra. Więc raczej lepszym podłożem dla roślin będzie AS. niektóre rośliny np glosia ze względu na małe rozmiary korzeni może nie dotrzeć do biogruntu.
Teraz kostka 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Wcale nie musi. ;)niektóre rośliny np glosia ze względu na małe rozmiary korzeni może nie dotrzeć do biogruntu.
Piwosz, jeżeli stać Cię na Aqua-Art to bierz.
Chociaż powiem Ci, że ja wziął bym byle jaki, a bardziej zainteresował się butlą co2. Z doświadczenia wiem, że rodzaj biogruntu ma małe znaczenie.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
A wiec lepiej Aquasubstrat? Jeśli tak to o ile fundusze pozwolą kupie A-A.marthinez pisze:Piwosz, jeżeli stać Cię na Aqua-Art to bierz
Butla CO2 będzie obowiązkowo.marthinez pisze:Chociaż powiem Ci, że ja wziął bym byle jaki, a bardziej zainteresował się butlą co2. Z doświadczenia wiem, że rodzaj biogruntu ma małe znaczenie.