Podpowiedzcie proszę jak zredukować PO4 w akwarium. Zacznę od tego że zamiast substratu użyłem tabletek pod podłoże Tropica ale to raczej nie one bo są już tam od dawna. W zeszłym tygodniu dołożyłem jeszcze, ale jakiejś innej firmy, kilka tabletek ponieważ dokupiłem kilka roślin jak: Cryptocoryne beckettii i glossostigmę. Niestety w 2 dni dostałem wysypu glonów jak nigdy, sprawdziłem wodę i miałem ponad 5mg/l PO4 :szok: Przeczesałem żwir i pozbyłem się większości tabletek, zrobiłem już 3 podmiany wody RO (30% co 2 dni) i nic się nie zmieniło :/
Teraz pytanka:
Czy jak dołożę np. jakiejś moczarki i dołoże micro plus żelazo, którego mam ostatnio za mało, coś pomoże?
Czy usuwacze fosforu (wkłady do filtrów) mają jakieś efekty uboczne i czy są skuteczne?
Czytałem też żeby testom na PO4 zabardzo nie ufać, czy to prawda?
akwarium 180l, światło 0,86 W/l, CO2 1-2 bąbli/sek, Testy PO4 hagena Nutrafin
Reszta parametrów w normie jak zawsze.
Bardzo wysokie stężenie PO4 :/
Moderator: ModTeam
- kiszczu
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Marek
- Kontakt:
Bardzo wysokie stężenie PO4 :/
Niedługo już nic nie będzie można ;P
Sorki za brak polskich liter ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Bardzo wysokie stężenie PO4 :/
Czymś nawozisz prócz tabletek?
Do niczego są za to preparaty wlewane bezpośrednio do wody.
Micro nie dokładaj, a na fosfor wśród roślin najlepsza jest heternathera zosterfolia. Moczarka też oczywiście pomaga, ogólnie rośliny szybko rosnące.kiszczu pisze:Czy jak dołożę np. jakiejś moczarki i dołoże micro plus żelazo, którego mam ostatnio za mało, coś pomoże?
Wkłady do filtra są ok i faktycznie działają np. Sera Phosvec.kiszczu pisze:Czy usuwacze fosforu (wkłady do filtrów) mają jakieś efekty uboczne i czy są skuteczne?
Prawda, jednak w twoim przypadku (wysyp glonów) mogą pokazywać właściwy wynik.kiszczu pisze:Czytałem też żeby testom na PO4 zabardzo nie ufać, czy to prawda?
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
marthinez
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center] Z powodzeniem można zastosować wkład do filtra Sera Phosvec / szybko usuwa fosfor z wody /[center][/center] Jeżeli chciałbyś naturalną metodę usuwania nadwyżki fosforu to polecam rzęsę wodną / lemna minor / i rogatek sztywny / ceratophyllum demersum /. Rzęsa jest naprawdę bardzo fosforożerna .Wkłady do filtra są ok i faktycznie działają np. Sera Phosvec.
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
- kiszczu
- Forumowicz
- Kontakt:
Od tygodnia nie, ale wcześniej podawałem ok 20ml nawozu Aqua z allegro.marthinez pisze:Czymś nawozisz prócz tabletek?
Rzęsę mam ;)Zbyszek17 pisze: Rzęsa jest naprawdę bardzo fosforożerna .
Dzięki
[ Dodano: 2008-08-23, 16:25 ]
Kupiłem wkład JBL-a. Roślin niestety nie, może w tygodniu jak poziom nie spadnie, bo jak na złość mieli dostawę ale nie roślin jakie chciałem. Za to dostali Heńka dużego, Didiplis diandra, i inne roślinki, których nigdy nie mieli :]
Jesszcze raz dzięki

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Wydaje mi sie ze taki wysoki poziom fosforanow spowodowano rozgrzebanie podloza,wkladania i wyciaganie kulek,mogla ci sie czesc jakas oderwac i zalegac
- kiszczu
- Forumowicz
- Kontakt:
Podłoże rozgrzebałem dopiero przy wyszukiwaniu tabletek i jestem pewien, że to ich wina
Prawdę mówiąc mój błąd, bo powkładałem je od przodu tam gdzie mam cieńszą warstwę żwiru :/ mam nadzieję, że teraz się unormuje wszystko ;)

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Tez tak myslalem,musisz robic czeste podmiany wody i bedzie wrzystko okkiszczu pisze:Podłoże rozgrzebałem dopiero przy wyszukiwaniu tabletek i jestem pewien, że to ich winaPrawdę mówiąc mój błąd, bo powkładałem je od przodu tam gdzie mam cieńszą warstwę żwiru :/ mam nadzieję, że teraz się unormuje wszystko ;)