35l i?
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: 35l i?
I znowu się robi śmietnik do ciężkiej ch..... Koniec o cenach, szukajcie chłopakowi obsady do 35 litrów.
Daj tam żaby i krewetki i wystarczy.
Daj tam żaby i krewetki i wystarczy.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Przede wszystkim, proponuje lekturę 2 wątków:
http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
To rozjaśni Ci problemy małego akwarium i ogólnie, ułatwi życie początkującego. A osobiście uważam, że start w 35l jest wielokrotnie trudniejszy niż w 60. I masz duże szanse na.... odniesienie porażki - powiększ ten zbiornik, dopóki możesz...
http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
To rozjaśni Ci problemy małego akwarium i ogólnie, ułatwi życie początkującego. A osobiście uważam, że start w 35l jest wielokrotnie trudniejszy niż w 60. I masz duże szanse na.... odniesienie porażki - powiększ ten zbiornik, dopóki możesz...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Posłucaj rad kolegów i spróbuj z większym akwarium. Jak już wszyscy napisali jest łatwiej utrzymać stabilne warunki ;) Zwiększą się także możliwości co do obsady.
Napisałeś że planujeszz hodować skalary a gdyby jakiś zahorował (oby nie!) nie będziesz przecież go leczył w ogólnym. Możesz też wykożystać ten zbiornik jako kotnik dla małych skalarów
A na co dzień jak nie będziesz z niego kożystał możesz odstawiać w nim wodę do podmian ;)
Jeżeli chodzi o obsadę do obecnego litrażu to proponuje:
6-8 Razbor klinowych i/lub krewetki RC
Napisałeś że planujeszz hodować skalary a gdyby jakiś zahorował (oby nie!) nie będziesz przecież go leczył w ogólnym. Możesz też wykożystać ten zbiornik jako kotnik dla małych skalarów

Jeżeli chodzi o obsadę do obecnego litrażu to proponuje:
6-8 Razbor klinowych i/lub krewetki RC
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
moim zdaniem 35litrow a 200l czy więcej to naprawdę duża różnica. mówią ze dla początkującego najlepsze są akwaria o pojemności 100l i ja sie z tym zgadam. bo przecież tu już będziesz wiedział jak stosować powozy co2 jak obchodzić sie z roślinami oświetleniem i całkiem innym sprzętem. a 35litrow cię do tego nie przygotuje. lepiej stopniowo. ja np zaczynałam tak : 20l potem 60l teraz 100l i mam nadzieje ze w przyszłości 200l. jeżeli już chcesz to w tym 35litrowym maleństwie trzymaj krewetki lub kardynałki. i kup akwarium 100l lub chociaż 60-80. to naprawdę lepsze rozwiązanie. bo i do skalarów trzeba mieć doświadczenie.
Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 35
- Imię: marcin
dzieki za rady wszystkim;]
po obczytaniu ksiazek i internetu, kilku rozmowach z akwarystami i przemysleniach nabywam akwa 112l wiec tu moje pytanie jest takie co moge tu dac zeby bylo fajnie?
i czy mlody skalar moze byc w takim akwa?
po obczytaniu ksiazek i internetu, kilku rozmowach z akwarystami i przemysleniach nabywam akwa 112l wiec tu moje pytanie jest takie co moge tu dac zeby bylo fajnie?

- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Zdecydowanie nie!!! Myślę że:
12 neonów czerwonych
1/2 Prętnik karłowaty
6 kirysków
5otosków
I krewetki Amano bedzie ok
12 neonów czerwonych
1/2 Prętnik karłowaty
6 kirysków
5otosków
I krewetki Amano bedzie ok
Teraz kostka 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Moim zdaniem - tak - jeśli są małe i naprawdę masz zamiar mieć akwa 240 l to myślę że możesz zacząć przygodę ze skalarami od zakupu 4-6 sztuk PAMIETAJ jednak one szybko rosną i czas na zmianę akwa będziesz miał nie wiele góra do roku czasu . no i poza tą 6 to wiele więcej nie wsadzaj do akwarium na dno jedynie kiryski , otoski ew. jakieś małe bocjesnajpa pisze:dzieki za rady wszystkim;]
po obczytaniu ksiazek i internetu, kilku rozmowach z akwarystami i przemysleniach nabywam akwa 112l wiec tu moje pytanie jest takie co moge tu dac zeby bylo fajnie?i czy mlody skalar moze byc w takim akwa?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
A mooże do tych 112l to stadko neonów czerwonych lub inessa?
A póżniej jak byś kupił 240l to razem ze skalarami mógł bys trzymać pod warunkiem że skalary małe kupisz ;)
Te tego jakieś kiryski, otosy...
A póżniej jak byś kupił 240l to razem ze skalarami mógł bys trzymać pod warunkiem że skalary małe kupisz ;)
Te tego jakieś kiryski, otosy...
-
- Nowicjusz
no male, male cos kolo 4cm na wysokosc chyba te mlode maja co widzialem. a co do biotopu z amazonki to jest on trudny do zrobienia czy jako poczatkujacy dam sobie z nim rade?
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Uważam, że tak bo dużego problemu nie ma aby wrzucić kilka korzeni do akwarium, na dno dać piach i zalać to wszystko czarną wodą.
Ale z tych 112L zrób higieniczne dla skalarów aby miały miejsce do pływania ;)
Ale z tych 112L zrób higieniczne dla skalarów aby miały miejsce do pływania ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
W rok czasu moje skalary były wielkie i jakoś nie wyobrażam sobie żeby w 112l żyły, maximum 3-5 miesięcyi basta.... Ja bym na Twoim miejscu postawił baniak z razborami, neonkami albo krewetkarium i na tym sie uczył.
JAk postawisz 240l to kupujesz 10 sztuk małego skalara po kilku miesiącach oddajesz najsłabsze i najmniejsze sztuki które są bite przez innych. Zostawiasz elite albo po prostu zostawiasz same pary. Od małego trzyma sie z nimi neony innessa np bo wtedy ich nie zjedzą. Wszystkie ryby jakie są sie ze skalarami powinno sie trzymac od małego. Wtedy nie ma takiej agresji.
JAk postawisz 240l to kupujesz 10 sztuk małego skalara po kilku miesiącach oddajesz najsłabsze i najmniejsze sztuki które są bite przez innych. Zostawiasz elite albo po prostu zostawiasz same pary. Od małego trzyma sie z nimi neony innessa np bo wtedy ich nie zjedzą. Wszystkie ryby jakie są sie ze skalarami powinno sie trzymac od małego. Wtedy nie ma takiej agresji.
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
-
- Nowicjusz
jezeli 5 miesiecy to dobrze przez ten czas ogarne temat i bedzie mozna rybki przeniesc dow iekszego akwa i dopuscic kolejnych 
a do 112 chcialbym dac:
4 skalary
15 neonow
krewetke/ki filrtujace
i jezeli jeszcze cos mozna dodac zeby tloku nie bylo to prosilbym o rade ;]

a do 112 chcialbym dac:
4 skalary
15 neonow
krewetke/ki filrtujace
i jezeli jeszcze cos mozna dodac zeby tloku nie bylo to prosilbym o rade ;]