Roślinki do akwarium!
Moderator: ModTeam
Roślinki do akwarium!
Witam!
Po dłuższym namyśle zdecydowałem się na posadzenie roślin!
I to koniecznie dużych - typu Lotosy, Anubiasy, no nie wiem doradźcie mi jeszcze z 3-4 inne rośliny o dużych liściach!
Do Tego konieczne jest podłoże! :niepewny: no ale o tym to mam zerowe pojęcie!
na Allegro jest wiele nawozów, - nie wiem co wybrać, czytałem u nas na forum że można zastosować "ziemię do kwiatków" druga sprawa to ile mam go kupić! :przestraszony:
Bo jak mam wydać na nie powyżej 70zl to dziękuje bardzo! :zdegustowany:
Jaka wysokość tego podłoża? - no bo dla Lotos to potrafi "narobić" korzeni! :zalamany:
Postaram się o bimbrownię ale niestety nie mam pojęcia o dozowaniu Co2!
No a jak się ma sprawa z anubisem olbrzymim? Bo wszędzie mi mówią, że anubiasy "sadzi się" - przywiązuje do korzenia!
ok ale jak to jest w przypadku kiedy liście mają po 36cm wysokości? a akwarium tylko 40? :szok:
Po dłuższym namyśle zdecydowałem się na posadzenie roślin!
I to koniecznie dużych - typu Lotosy, Anubiasy, no nie wiem doradźcie mi jeszcze z 3-4 inne rośliny o dużych liściach!
Do Tego konieczne jest podłoże! :niepewny: no ale o tym to mam zerowe pojęcie!
na Allegro jest wiele nawozów, - nie wiem co wybrać, czytałem u nas na forum że można zastosować "ziemię do kwiatków" druga sprawa to ile mam go kupić! :przestraszony:
Bo jak mam wydać na nie powyżej 70zl to dziękuje bardzo! :zdegustowany:
Jaka wysokość tego podłoża? - no bo dla Lotos to potrafi "narobić" korzeni! :zalamany:
Postaram się o bimbrownię ale niestety nie mam pojęcia o dozowaniu Co2!
No a jak się ma sprawa z anubisem olbrzymim? Bo wszędzie mi mówią, że anubiasy "sadzi się" - przywiązuje do korzenia!
ok ale jak to jest w przypadku kiedy liście mają po 36cm wysokości? a akwarium tylko 40? :szok:
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Olek
- Kontakt:
Re: Roślinki do akwarium!
No to tak roślinki ja miałem Żabienice - tak powiedzieli w sklepie niektóre odmiany rosną nawet duże...
Podłoże i co2 to jedno ale musisz się postarac o duzo światła przynajmniej 0,5 w na 1l wody najlepiej 1w na 1 l wody
Podłoże i co2 to jedno ale musisz się postarac o duzo światła przynajmniej 0,5 w na 1l wody najlepiej 1w na 1 l wody
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Chcesz mieć ładne akwarium? Musisz zainwestować. Kasa i cierpliwość to podstawa.Tofifi pisze:Bo jak mam wydać na nie powyżej 70zl to dziękuje bardzo!
O ile się nie mylę ty będziesz miał akwarium 160l?Tofifi pisze:Postaram się o bimbrownię ale niestety nie mam pojęcia o dozowaniu Co2!
Można je sadzić w podłoże.Tofifi pisze:No a jak się ma sprawa z anubisem olbrzymim? Bo wszędzie mi mówią, że anubiasy "sadzi się" - przywiązuje do korzenia!
Max 0,7-0,8W/l. Jeżeli chcesz mieć nitki i resztę dziadostwa to pozdro.Olek pisze:0,5 w na 1l wody najlepiej 1w na 1 l wody
Ostatnio zmieniony 2008-08-25, 21:45 przez Thierry Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
Ja mam 60W na 160L akwarium!
No ale pamiętajmy, że podłoże to zajmuje 30-35L wody no a jeszcze korzeń! On wypiera około 5 litrów wody! (policzyłem
)
Więc teoretycznie mam 120L wody i 60W światła! kiedyś pomyślę o kilku watach więcej!
No ok!
no ale twoja wypowiedź nic nie mówi o podłożu!
Więc nadal się pytam! Jaka wysokość podłożą? Ile? Czego? Jaka cena?
No ale pamiętajmy, że podłoże to zajmuje 30-35L wody no a jeszcze korzeń! On wypiera około 5 litrów wody! (policzyłem

Więc teoretycznie mam 120L wody i 60W światła! kiedyś pomyślę o kilku watach więcej!
No ok!
no ale twoja wypowiedź nic nie mówi o podłożu!
Więc nadal się pytam! Jaka wysokość podłożą? Ile? Czego? Jaka cena?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Olek
- Kontakt:
thiery ja nic nie pisałem że chce wydać jakieś 70 zł coś ci sie pomyliło
A i Thiery 0,5 prawde mówiąc na holendra to jest mało światła 1 w to jest wystarczająco na holendra albo i więcej + bimbrownia najlepiej zapytać slantera on się zna na tym
A i Thiery 0,5 prawde mówiąc na holendra to jest mało światła 1 w to jest wystarczająco na holendra albo i więcej + bimbrownia najlepiej zapytać slantera on się zna na tym

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Dlatego napisał:Olek pisze:A i Thiery 0,5 prawde mówiąc na holendra to jest mało światła
I jak najbardziej to prawda.Thierry Henry pisze:Max 0,7-0,8W/l
To zapytaj. Na pewno tego nie potwierdzi.Olek pisze:1 w to jest wystarczająco na holendra albo i więcej + bimbrownia najlepiej zapytać slantera on się zna na tym
Bardzo ciężko znaleźć akwarium holenderskie z 1W/l lub więcej.
Nie stosuje się takiego światła z kilku względów, a najbardziej z powodu glonów i na pewno nie w połączeniu z bimbrownią.
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Bimbrownia w takim akwarium nie ma najmniejszego sensu.
60W na 160l akwarium to mało. Liczy się objętość ogólnie. Ja liczę również w lumenach.
60W na 160l akwarium to mało. Liczy się objętość ogólnie. Ja liczę również w lumenach.
Jakiś biogrunt. Do akwarium o pojemności 160l 2x 5.8kg Tetra Complete Substrate na pewno wystarczy. Do tego czarny bazalt.Tofifi pisze: Więc nadal się pytam! Jaka wysokość podłożą? Ile? Czego? Jaka cena?
to jak bimbrowni mówcie nie to czy nadal będę mógł w nim posadzić rośliny? czy może brak bimbrowni uniemożliwi istnienie roślin?
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Będą mogły być rośliny mało wymagające.
czyli anubiasy, i lotosy mogą być?
[ Dodano: 2008-08-26, 00:28 ]
pewnie uznacie mnie za sknerę ale czy nie ma tańszego podłoża? nie da się taniej? bo nie mam tyle pieniędzy
[ Dodano: 2008-08-26, 00:36 ]
rozumien ze mam mieć około 10-12kg nawozu?
[ Dodano: 2008-08-26, 00:28 ]
pewnie uznacie mnie za sknerę ale czy nie ma tańszego podłoża? nie da się taniej? bo nie mam tyle pieniędzy
[ Dodano: 2008-08-26, 00:36 ]
rozumien ze mam mieć około 10-12kg nawozu?
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Anubiasy, microsoria, mchy, zwartki, zabienice - te roślinyna pewno bedą rosły pzry tym oświetleniu i bez CO2.Tofifi pisze:czyli anubiasy, i lotosy mogą być?
Rataj Aquaclay "stare dno" za worek 10kg chyba cos koło 40zl. na to warstwa bazaltu ub żwirku kwarcowego.pewnie uznacie mnie za sknerę ale czy nie ma tańszego podłoża? nie da się taniej? bo nie mam tyle pieniędzy
Ale przy takim oświetleniu bez CO2 i nawozów nie dasz rady....Max 0,7-0,8W/l. Jeżeli chcesz mieć nitki i resztę dziadostwa to pozdro.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
witam jeżeli chcesz mieć tylko anubiasy i żabienice, mikrozoria to wystarczy że dołożysz 15W oświetlenia. podłoże możesz sobie darować wystarczą spokojnie kulki gliniane pod korzenie plus nawóz uniwersalny typu PG Classic w małej dawce
anubiasa można posadzić w podłożu tak aby korzenie były zakopane a korzeń główny na powierzchni (chodzi o część gdzie kończą się korzenie a zaczyna łodyga)
natomiast lotos potrzebuje więcej jak 0,5W, nawożenia , co2 (aby oczywiście ładnie rósł)
anubiasa można posadzić w podłożu tak aby korzenie były zakopane a korzeń główny na powierzchni (chodzi o część gdzie kończą się korzenie a zaczyna łodyga)
natomiast lotos potrzebuje więcej jak 0,5W, nawożenia , co2 (aby oczywiście ładnie rósł)
miłego dnia 

czyli lotos won?
no ale dalej nie wiem czemu w do oblicze chcecie dodać to czego nie ma!
Czyli 160L ale mam tylko 125-130L bo przecież żwirek zabiera objętość!
To na jaki grom liczycie coś czego nie ma!
ja myślałem że do liczenie bierze się objętość względną a nie całkowitą akwarium!
Bo to zmienia postać rzeczy
no ale dalej nie wiem czemu w do oblicze chcecie dodać to czego nie ma!
Czyli 160L ale mam tylko 125-130L bo przecież żwirek zabiera objętość!
To na jaki grom liczycie coś czego nie ma!
ja myślałem że do liczenie bierze się objętość względną a nie całkowitą akwarium!
Bo to zmienia postać rzeczy
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Bierze się całą objętość - to prostsze i dające z reguły potrzebny margines
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

aha
czyli Lotosy odpadają?
A co myślicie o tańszym sposobie na podłoże?
ziemi ogrodowej? koszt za 10-12 KG to niecałe 10zl
http://e-akwarystyka.pl/topics29/ ... ght=ziemia
czy ona na pewno się nadaje?
czyli Lotosy odpadają?
A co myślicie o tańszym sposobie na podłoże?
ziemi ogrodowej? koszt za 10-12 KG to niecałe 10zl
http://e-akwarystyka.pl/topics29/ ... ght=ziemia
czy ona na pewno się nadaje?