Sadzenie roślin w Low - Techu
Moderator: ModTeam
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Sadzenie roślin w Low - Techu
Witam,
Zakładam za 2 dni akwarium typu Low - Tech, z ziemią ogrodową na dnie.
Nasuwa mi się jedno pytanie - Jak sadzić roślinki aby nie wypchnąć niechcący ziemi ponad żwir? Czy sadzić rośliny an sucho i spryskiwać? Czy lepiej będzie jeśli jakimś przez was zaproponowanym sposobem będę wsadzał w już zalanym do odpowiedniego poziomu akwarium roślinki do podłoża? Napiszcie mi najlepiej krok po kroku jak to uczynić po wysypaniu ziemi i na to żwirku.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Zakładam za 2 dni akwarium typu Low - Tech, z ziemią ogrodową na dnie.
Nasuwa mi się jedno pytanie - Jak sadzić roślinki aby nie wypchnąć niechcący ziemi ponad żwir? Czy sadzić rośliny an sucho i spryskiwać? Czy lepiej będzie jeśli jakimś przez was zaproponowanym sposobem będę wsadzał w już zalanym do odpowiedniego poziomu akwarium roślinki do podłoża? Napiszcie mi najlepiej krok po kroku jak to uczynić po wysypaniu ziemi i na to żwirku.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
Re: Sadzenie roślin w Low - Techu
Nie widzę różnicy w sadzeniu roślin z ziemią i bez ja mam 3cm ziemi i 5 żwirku rośliny sadzę normalnie jakby nie było z ziemią .Większy problem będzie z ich przesadzeniem więc lepiej przemyśl starannie całą aranżację .
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Kontakt:
Rozumiem,
Jednak jeśli zrobię dziurkę, to ziemia może wypłynąć na wierzch?
Jednak jeśli zrobię dziurkę, to ziemia może wypłynąć na wierzch?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
nie koniecznie wypłynie:P taka dziure zasypuje sie żwirem i odsysa ziemie odmulaczem.
Poza tym zalewasz akwarium do 1/4 objętości sadzisz rośliny odsysasz ewentualną ziemie ze żwiru dosypujesz żwiru w miejscach gdzie jest go za mało wode spuszczasz i lejesz od nowa. Ja tak robiłem i było świetnie:P :
Poza tym zalewasz akwarium do 1/4 objętości sadzisz rośliny odsysasz ewentualną ziemie ze żwiru dosypujesz żwiru w miejscach gdzie jest go za mało wode spuszczasz i lejesz od nowa. Ja tak robiłem i było świetnie:P :
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Ja tam mam ziemię pod żwirkiem i jeszcze nie zdażyło mi się, żeby wypłynęła, także nie masz się o co martwić.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
kładziesz ziemię , zasypujesz żwirkiem ,kładziesz gazetę , nalewasz wody, lekko ponad stan żwirku , wyciagasz gazetę, sadzisz rośliny , kładziesz gazetę i delikatnie lejesz wodę
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
A to co TY aby posadzić roślinę kopiesz dołek? To gratuluje ;)
Nie łatwiej złapać roślinę i wsadzić ją po prostu w żwir ;]
Nie łatwiej złapać roślinę i wsadzić ją po prostu w żwir ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Olek
- Kontakt:
Co ja też odkopuje troche żwiru jak sadze rośliny dla mnie to nic dziwnego nie wiem jak dla ciebie ;/
-
- Rekin forum
- Kontakt:
To nie proponuje tego robić w LT ;)
Bo Ci z podłoża wylecą straszne bąble które [tu nie jestem pewny maks po przeczytaniu książki DW mi to w nocy mówił] powinny śmierdzieć siarkowodorem. U mnie bez czytania książki leci coś w deseń azotu/dwutlenku węgla ;)
Po co odkopywać nie łatwiej jest złapać za roślinę i wcisnąć w żwir?
Bo Ci z podłoża wylecą straszne bąble które [tu nie jestem pewny maks po przeczytaniu książki DW mi to w nocy mówił] powinny śmierdzieć siarkowodorem. U mnie bez czytania książki leci coś w deseń azotu/dwutlenku węgla ;)
Po co odkopywać nie łatwiej jest złapać za roślinę i wcisnąć w żwir?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Każdy ma jakiś swój sprawdzony sposób na sadzenie roślin.
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Kontakt:
No o coś takiego mi mniej więcej chodzi, teraz wiem jak to zrobić najlepiejNie łatwiej złapać roślinę i wsadzić ją po prostu w żwir ;]

-
- Forumowicz
- Imię: Andrzej
To ja podzielę się wrażeniami z wyrywania roślin z LT.
Dzisiaj praktycznie wyrwałem całe zielsko z 112l po 7 miesiącach i powiem wam że nie było wcale tak źle mniejsze rośliny typu echinodorus magdalensis i małe krypto wyszły bez problemów .Schody zaczęły się przy wyciąganiu największych krypto mimo obcięcia do okoła nożem trochę ziemi się wydostało .Jednak tragedii nie było poczekałem jak opadnie trwało to chwilę i wyzbierałem ją odmulaczem .Z ziemi nie wylatywały żadne gazy woda nie zmienił koloru . Wszystko działo się z rybami w środku i jak na razie wszystkie żyją łącznie z podobno wrażliwymi otoskami .Więc chyba nie taki diabeł straszny jak go malują .
Dzisiaj praktycznie wyrwałem całe zielsko z 112l po 7 miesiącach i powiem wam że nie było wcale tak źle mniejsze rośliny typu echinodorus magdalensis i małe krypto wyszły bez problemów .Schody zaczęły się przy wyciąganiu największych krypto mimo obcięcia do okoła nożem trochę ziemi się wydostało .Jednak tragedii nie było poczekałem jak opadnie trwało to chwilę i wyzbierałem ją odmulaczem .Z ziemi nie wylatywały żadne gazy woda nie zmienił koloru . Wszystko działo się z rybami w środku i jak na razie wszystkie żyją łącznie z podobno wrażliwymi otoskami .Więc chyba nie taki diabeł straszny jak go malują .
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ja tez rwałem ostatnio wszystko, ale niestety piach sie tak zasklepia, że ciężko się wyciąga rośliny same tracą korzenie xD
63L z roślinami
63L z roślinami