ile torfu
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
Re: ile torfu
torf daje sie pod żwir, wystarczy rozsypać żeby lekko przykrył dno a na to nasypać dość gruba warstwę żwiru
-
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
przy mojej hodowli miały ok 4cm grubości i żyły długo i szczęśliwie ale akwa było troszkę większe więc tobie radze jakieś 3 cm ale nie jestem przekonany czy to dobrze mówię po prostu jak miałem i było dobrze ;-)
co za zgranie Marian :lol:
co za zgranie Marian :lol:
- lukash181
- Zainteresowany
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
myslalem ze raczej dodam go do filtra. na pudelku napisale ze to jest wklad do filtra. to jak mam zrobic??
-
- Stały bywalec
możesz dodać go też do filtra, jak byłby w podłożu rosliny miałyby lepsze warunki
ja u siebie mam tak: na szkle sucha glina rozsypana tak aby przykryć dno, na to posypałem torf żeby przykryć gline, niecały 1cm jest, potem dałem gruby żwirek z 2cm, następnie wsypałem z 5cm (z tyłu więcej) żwiru drobnego
jest to dość skomplikowane podłoże ale roślinki rosną jak na drożdżach przy 0,64w/l i bimbrowni
i woda za twarda nie jest
ja u siebie mam tak: na szkle sucha glina rozsypana tak aby przykryć dno, na to posypałem torf żeby przykryć gline, niecały 1cm jest, potem dałem gruby żwirek z 2cm, następnie wsypałem z 5cm (z tyłu więcej) żwiru drobnego
jest to dość skomplikowane podłoże ale roślinki rosną jak na drożdżach przy 0,64w/l i bimbrowni

i woda za twarda nie jest
- lukash181
- Zainteresowany
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
tez bym tak chcialz zrobic tylko przy akwa ok 50l jakbym nasypal tyle warst to ryby nie mialyby gdzie plywac. doradzci mi ile mam tego wsypac do TURBOFILTER 650
[ Dodano: 2007-04-06, 20:37 ]
napisze mi ktos ile dac tego torfu bo boje sie zebym nie dal za malo lub gorzej, za duzo
[ Dodano: 2007-04-06, 20:37 ]
napisze mi ktos ile dac tego torfu bo boje sie zebym nie dal za malo lub gorzej, za duzo
-
- Forumowicz
- Imię: rajmund
- Kontakt:
Jak wy odmulacie dno z gliną + torfem i żwir? to się nie miesza?
Co do torfu w filtrze to ja mam u siebie. Nie wiem jakiej pojemności jest twój filtr i ile masz w nim już wypełnień. Ale na początek wsyp ok. 1/3 opakowania i jak by coś to zawsze możesz dosypać. Ja u siebie na początku dałem solidną garść, póżniej połowę woreczka a po 2 tygodniach uznałem że chyba za mało i wsypałem całą resztę. Jednak całego do 50l raczej nie syp bo woda będzie lekko herbaciana (u mnie jest) ale to w niczym nie przeszkadza po za efektem wizualnym. Ryby i krewetki są zadowolone, co do krewetek to nawet dały mi potomstwo.
Gdyby można było przedawkować to na pewno było by napisane na opakowaniu. Coś nie coś kiedyś o nim czytałem i z przedawkowaniem się nie spotkałem.
Nie wiem czy wiesz ale torf spełnia swoje zadanie o ile pamiętam do 3 m-cy. Później nie działa i poprostu trzeba go wymienić.
[ Dodano: 2007-04-06, 23:11 ]
Zerknąłem na ten filtr i to jest wewnętrzny? Na fotce jest w nim jakaś ceramika. To nie wiele ci tam wejdzie a więc problem ilości masz rozwiązany. Dajesz tyle ile się da dosypać.
Co do torfu w filtrze to ja mam u siebie. Nie wiem jakiej pojemności jest twój filtr i ile masz w nim już wypełnień. Ale na początek wsyp ok. 1/3 opakowania i jak by coś to zawsze możesz dosypać. Ja u siebie na początku dałem solidną garść, póżniej połowę woreczka a po 2 tygodniach uznałem że chyba za mało i wsypałem całą resztę. Jednak całego do 50l raczej nie syp bo woda będzie lekko herbaciana (u mnie jest) ale to w niczym nie przeszkadza po za efektem wizualnym. Ryby i krewetki są zadowolone, co do krewetek to nawet dały mi potomstwo.
Gdyby można było przedawkować to na pewno było by napisane na opakowaniu. Coś nie coś kiedyś o nim czytałem i z przedawkowaniem się nie spotkałem.
Nie wiem czy wiesz ale torf spełnia swoje zadanie o ile pamiętam do 3 m-cy. Później nie działa i poprostu trzeba go wymienić.
[ Dodano: 2007-04-06, 23:11 ]
Zerknąłem na ten filtr i to jest wewnętrzny? Na fotce jest w nim jakaś ceramika. To nie wiele ci tam wejdzie a więc problem ilości masz rozwiązany. Dajesz tyle ile się da dosypać.
-
- Stały bywalec
kto Ci karze to wszystko układać w takich ilościach ? wiadomo że mniejsze akwarium to i mniejsze ilości, ja bym nasypał sam torf na szybę i przykrył zwirem, też będzie dobrze, woda nabierze koloru lekkiej herbatki ale doda to nawet uroku ;-)lukash181 pisze:tez bym tak chcialz zrobic tylko przy akwa ok 50l jakbym nasypal tyle warst to ryby nie mialyby gdzie plywac.
PS. nic mi się nie miesza, wszystko jest wporządku, może nie ciekawie to wygląda z przodu bo szyba jak to szyba, przezroczysta heh ... ale roślinki mają się bardzo dobrze
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Zestaw Mariana jest b. dobry. Tzn warstwa gliny i torfu. Jesli chodzi o torf to sypiesz bardzo niewiele. Jest to doslownie przypruszenie. Torf w podlozu jest lepszy niz w filtrze jesli chodzi o rosliny. Obnizenie ph podloza umozliwa korzeniom roslin lepszy pobor zelaza.
-
- Forumowicz
- Imię: rajmund
- Kontakt:
Chodziło mi o to że przy czyszczeniu dna wkładam rurę głęboko w żwir i w niej wszystko aż wiruje. Rozumię że to nie ma znaczennia.
[ Dodano: 2007-04-17, 23:03 ]
Mam pytanie. Powiedzmy że przekonałem się do torfu w podłożu i mam kilka pytań.:
1. Czy mogę nasypać torf na źwir i delikatnie dłonią przemieszać, czyli zrobić to w każdej chwili bez większej "rewolucji" mieszkańcom w zbiorniku? Nie chciał bym robić restartu od podstaw.
2. Z tego co wiem torf po jakimś czasie traci swoje właściwości i jest bezużyteczny. Nigdy go już nie wymieniacie?
[ Dodano: 2007-04-17, 23:03 ]
Mam pytanie. Powiedzmy że przekonałem się do torfu w podłożu i mam kilka pytań.:
1. Czy mogę nasypać torf na źwir i delikatnie dłonią przemieszać, czyli zrobić to w każdej chwili bez większej "rewolucji" mieszkańcom w zbiorniku? Nie chciał bym robić restartu od podstaw.
2. Z tego co wiem torf po jakimś czasie traci swoje właściwości i jest bezużyteczny. Nigdy go już nie wymieniacie?
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Co do torfu w filtrze to jak bym chcial zmiejszyc pH wody to bym sypal ile sie da;]
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.