Podejżenia o 2 choroby skalarów
Moderator: ModTeam
Podejżenia o 2 choroby skalarów
Witam!
Dziś wczoraj wieczorem zauważyłem, że jednego z moich skalarów (nie znam płci)
mała białą plamkę średnica około 1,5mm. Nie ma tam łusek! :znudzony:. jak rano się obudziłem to drugi skalar ma podobnie tylko że ma prześwitującą się biała plamkę przez łuski i mniejszą. Zastanawiam się co to może być! :/ Choroba? Przekopałem się przez:
http://www.york.lua.pl/choroby.pdf
i najbardziej pasuje mi opis ze strony 35 - no ale mogę się mylić dlatego postaram się zamieścić zdjęcie!
Drugi objaw (to chyba już inna choroba, albo pasożyt) to takie małe dziurki na pyskach skalarów są naprawdę małe(u mnie 0.3mm - dużo mniej niż na fotce z poradnika)ja podejrzewam dziurawi cę (strona 41)
Niestety nie mam 100% pewności co do chorób więc nie chce truć ryb złymi lekarstwami!
Proszę o rozwianie moich wątpliwość
Dziś wczoraj wieczorem zauważyłem, że jednego z moich skalarów (nie znam płci)
mała białą plamkę średnica około 1,5mm. Nie ma tam łusek! :znudzony:. jak rano się obudziłem to drugi skalar ma podobnie tylko że ma prześwitującą się biała plamkę przez łuski i mniejszą. Zastanawiam się co to może być! :/ Choroba? Przekopałem się przez:
http://www.york.lua.pl/choroby.pdf
i najbardziej pasuje mi opis ze strony 35 - no ale mogę się mylić dlatego postaram się zamieścić zdjęcie!
Drugi objaw (to chyba już inna choroba, albo pasożyt) to takie małe dziurki na pyskach skalarów są naprawdę małe(u mnie 0.3mm - dużo mniej niż na fotce z poradnika)ja podejrzewam dziurawi cę (strona 41)
Niestety nie mam 100% pewności co do chorób więc nie chce truć ryb złymi lekarstwami!
Proszę o rozwianie moich wątpliwość
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Podejżenia o 2 choroby skalarów
To od drugiego objawu - dziurawica u skalarów to albo objaw bardzo, bardzo zaawansowanych wiciowców (tu raczej nie), albo awitaminozy. Zacznij od podawania większej ilości preparatów mineralnych i witaminowych, to powinno pomóc.
Co do pierwszego objawu daj zdjęcia. I napisz, czy ilosc plamek sie nie powiększa...
Co do pierwszego objawu daj zdjęcia. I napisz, czy ilosc plamek sie nie powiększa...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Maksym
- Kontakt:
Pierwsze to może być efekt walk między skalarami (dośc często to u mnie było jak były młode) a drugie to raczej nie dzurawica bo dziurawica objawia się większymi dziurami i zaczyna sie od jednej małej która się powiększa. Jeżeli tych dziurek jest dużo wokół pyska to tak jak mówił Maol jest to awitaminoza (chociaż ja miałem skalara których tych dziurek miał pełno ale jakoś to nie przeszkadzało) Dlatego nie ma sie czym martwic tylko dalej obserwować
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
2 bocje wspaniałe
Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem
walk nie ma bo mam tylko skalary samica i samiec i to dobraną parę
a czy możliwe że łuski odpadają z powodu braku witamin?
a czy możliwe że łuski odpadają z powodu braku witamin?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
prędzej ze złych warunków wodnych. Ja dalej uważam że to efekt walk, bo samiec z samicą też walczy a nie zawsze muszą być parą
216l
2 bocje wspaniałe
2 bocje wspaniałe
ale one są parą!
jak razem ikrę składają to niema wątpliwości!
jak razem ikrę składają to niema wątpliwości!
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Są w akwa z innymi skalarami?? jeżeli tak to możesz sobie myśleć że są parą a po jednym tarle zmieniaja partnera (tak jest nadzwyczaj często) i traktują sie tak ja na eks małzonków przystało czyli po prostu sie tłuką tak jak wcześniej.
Dam Ci przykład. U mnie jedna samica składała ikre z 3 samcami w okresie 2 miesięcy. A z dwoma tylko raz składała ikre.
Dam Ci przykład. U mnie jedna samica składała ikre z 3 samcami w okresie 2 miesięcy. A z dwoma tylko raz składała ikre.
216l
2 bocje wspaniałe
2 bocje wspaniałe
to nie była choroba - może po prostu łuska odpadła
miejsce się zarasta łuską i ciemnieje
czyli wszystko ok być może się przetarła łuska i tyle albo straciła kolor
miejsce się zarasta łuską i ciemnieje

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
No i dobrze mówiłem:P flacha mi sie za to należy:D
216l
2 bocje wspaniałe
2 bocje wspaniałe