sklar
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
sklar
No to więc tak rybki mają 60 litrowe akwarium normalnie pływają mają temp. 25-26 C czyli tyle ile powinny mieć a jednak przestały jeść (jadły normalnie) i na dodatek po powierzchni wody pływa coś w stylu kożucha w mleku
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Re: sklar
to najprawdopodobniej jest kożuch bakteryjny. może twoje akwarium jeszcze niedojżało. podaj pozostałą obsadę. a poza tym skalary muszą mieć wysokie akwarium (min 50 cm) .lukaszako pisze:po powierzchni wody pływa coś w stylu kożucha w mleku
Remember the name
- Sin
- Stały bywalec
Nie "tylko" lecz o 6 za duzo a jak lejesz zwykła nie odstana kranówke do akwarium to sie nie dziw ze masz takie cuda.Poczytaj o zakładaniu akwarium na forum a sam zrozumiesz ze robisz wszystko nie tak jak być powinno...
Ostatnio zmieniony 2007-04-08, 11:08 przez Sin, łącznie zmieniany 1 raz.
Miejsce na Twoja reklame
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
6 skalarów ?? w takim małym zbiorniku ?? one potrzebuja co najmniej 50 cm wysokiego zbiornika parametry musisz mierzyc nic nam nie da że napiszesz że to zwykła kranówalukaszako pisze:jest tylko 6 sklarów i glonojad a parametry to nie znam powiem tylko że to zwykła kranówka
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
najlepiej zrobisz jak oddasz te skalary i kupisz ryby nadające się do tego zbiornika ja proponuje
15xneon innesa
4xkirys (np: albinos)
ten glonojad co go już masz a skalary natychmiast oddaj bo je zamęczysz
15xneon innesa
4xkirys (np: albinos)
ten glonojad co go już masz a skalary natychmiast oddaj bo je zamęczysz
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Zgadzam się ze wszystkmi w sprawie skalarów, jak chcesz je chodować tokup se akwa o pojemności conajmniej 350l. Co do obsady proponuję 5 - 10 krewetek redd cherry ( fire red ) 6 - 10 najmniejszych kirysków i sporsze stadko neonków innesa lub czerwonych. Mogą też zamiast neonów być kardynałki chińskie, wolą chłodniejsza wodę ale są znacznie aktywniejsze w wodzie tropikalnej. Nie martw się toczęsty błąd, ale i męczarnia ryb, więc radzę żebyś poczytał troche zanim zaczniesz chodować jakieś ryby. Na tym forum dobrze ci radzą z tym oddaniem skalarów.
Skalary często są nosicielami choroby, która im nie zagraża ale dla innych ryb jest śmiertelna. Nie pamiętam jej nazwy. To tak a propos kożucha i jego pochodzenia bakteryjnego. Natomiast nie będę powtarzać tego co pisali już przedmówcy. Niestety uważam że w sklepach akwarystycznych powinna być zatrudniana siła fachowa. A jak pani tłumaczy kupującemu że w akwarium 20litrowym może on trzymać 13 małych rybek (Neonki), to ja się zastanawiam, przecież często sprzedawca jest pierwszym źródłem wiedzy przyszłego akwarysty. Nie dziwmy się więc i nie wieszajmy "Śniętych ryb" na autorze tego tematu. :-) Dobrze że istnieje takie miejsce jak to. Ja w jednym sklepie dostałam takie informacje na temat ryb które kupowałam ze się setnie ubawiłam bo od Was i z książek wiedziałam co innego. A w innym pani spytała najpierw jakiej wielkości mam akwarium i jakie rybki już są, sama odradziła mi zakup rybek nad którymi się zastanawiałam. Myślę że ta osoba padła ofiarą właśnie "wciskającego sprzedającego".
Pozdrawiam serdecznie i proszę odpowiedzcie na moje pytania
Pozdrawiam serdecznie i proszę odpowiedzcie na moje pytania
- Crevetta1994
- Nowicjusz
Popieram wniosek!!! Z bojownikami to sprzedawcy wciskają taki kit, że to się w głowie nie mieści. Mówią, że te bojowniki mogą mieszkac w tych kulach/kubeczkach i długo życ bez żadnych roślinek czy towarzystwa. Ufaj tylko książkom i doświadczonym akwarystom :-D .
Mam pięc akwariów :80l z ciepłolubnymi jajaordnymi, 54l z welonami, 24l z bobaskami żyworodnych, 30l z żyworodnymi, sadzawkę i kupę roboty.