Jakie świetlówki
Moderator: ModTeam
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Jakie świetlówki
Hey Jestem w trakcie budowy belki oświetleniowej 2x24w i takie pytanie jakie świetlówki kupić? Myślałem o gro luxie lub aqua medic plant grow i jakimś daylight'cie np
24W PHILIPS MASTER De LUX Ra=92 6800K
24W PHILIPS MASTER De LUX Ra=92 6800K
Teraz kostka 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Jakie świetlówki
No jedna roślinna a jedna daylight.
Dobry wybór moim zdaniem. Aqua Medica nie używałem i nie słyszałem wiele o nim. Gro-Lux się sprawdziło. Planta Grow jest tańszy od Gro-Luxa z tego co się orjentuję.

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Ja polecam świetlówkę gro-lux, ewentualnie Aquarelle. O Plant grow się nie wypowiem bo jej nie miałem, ale po innych forach zbiera bardzo dobre opinie.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
Jeśli dobierasz dla roślin to te które dają najwięcej lumenów czyli raczej te zwykłe
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Piwosz pisze:Ja polecam świetlówkę gro-lux, ewentualnie Aquarelle.

Dobra jest. Daje podobne efekty co Aquarelle, ale jest tańsza. ;)Piwosz pisze:O Plant grow się nie wypowiem bo jej nie miałem
Zastanawiam się czy próbowałeś prowadzić holendra na świetlówkach akwarystycznych?andypl33 pisze:Jeśli dobierasz dla roślin to te które dają najwięcej lumenów czyli raczej te zwykłe
Po twoich słowach podejrzewam, że nie.
Samymi daylightami nie osiągnioesz nigdy takiego wybarwienia i krzewienia się niektórych roślin takich jak np. R. Indici, L. aromatici.
Testowane osobiście.
Żeby nie było, ze się wykłócam. Częściowo masz racje. Same daylighty też dadzą radę, ale w połączeniu z typowo roślinnymi efekt jest duuuuużo lepszy. ;)
-
- Forumowicz
Oczywiście że tak tylko kolega ma mieć dwie świetlówki dlatego zalecałem iść na ilość swiatła jeśli dołoży świetlówek to jak najbardziej niech miesza z roślinnymi .Z tego co wiem to dla roślin najważniejsze jest ilość a potem jakość swiatła i tym się kieruję
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ale to nie chodzi o to co rośliny chcą mieć. Chodzi o to jakie kolory są przy daylight a przy roślinnej. Widziałeś w ogóle kiedyś na żywo świecące Aquarelle albo Gro-Lux?
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Forumowicz
To powiedźcie o co chodzi bo nie kapuję a świetlówki roślinne widziałem miałem zamontowaną w akwa
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Wbrew pozorom, liczy się nie ilość, a jakość światła. Wszystkie przeliczenia watów na litry i podobne uproszczenia mają na celu tylko jedno - dostarczenie roślinom odpowiedniej dawki światłą w odpowiednim zakresie widma. Kluczem jest jednak zakres widma - gdyż dając np. lampy 20 tys. K możesz bez problemu uzyskać wymagana moc, a i tak rośliny, ze względu na przesunięcie widma światła z takich lamp, dostaną za mało tych długości fal, które są im niezbędne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back