Zdecydowanie tak!konwersja pisze:Czyli powinnam jednak nazbierać na EX 600 lub EX 700?
TY masz taki;
http://www.allegro.pl/item410148343_aqu ... 5_00_.html
No ja się nie dziwię! On zasysa wodę od dołu i woda ma długą drogę do przebycia przez gąbkę możliwe ze syfki z gąbki zapychają wirnik? i temu nie daje rady tłoczyć wody,
też miałem taki problem! To dla tego że woda podrywa powietrze z gumowego wężyka i to prędkość wody decyduje o tym ile bąbelków zassie i poza tym wadą jest to ze jak za głęboko wsadzisz filtr pod wodę to powietrze nie będzie porywane przez wodę z dyszy i wystąpi brak napowietrzania :zly: - znam ten bul!konwersja pisze:nie napowietrza, aby potem znowu "odżyć" na kilka minut
Jak masz wybierać po między tetra tec ex 600 a 700 to weź 700!
Nie polecam! będzie miał mała gąbkę i sytuacja się powtórzy po za tym on nie nadaje się do 112L za słaby! - no i na gąbce znajdzie się mniej bakterii nitryfikacyjnych niż w tetra tec ex 700! Tam objętość filtra to 6L a w tym aquael FZN3 to może nie więcej niż 0,5L Medii filtracyjnych wsadzasz więcej...konwersja pisze:A co z aquael FZN3 tak
A czy wie ze takie dodawanie gąbki utrudnią zasysanie wody?konwersja pisze:Może jakby dać gąbkę na "zasysacz" i wkład ceramiczny do środka, to może nie byłby taki "ostatni" (przeczytałam gdzieś na forum, że tak można).
Do filtra kubełkowego woda nie jest zasysana! Ona sama do nich wlatuje więc nie ma z tym takiego problemy jak z aquael FZN3
A mogłabyś pokazać foto w jakim stanie jest twoja gąbka? Bo założę się ze się cała zabiła kompletnie i już dawno jej nie wymieniałaś :hyhy:
U mnie po 4 miesiącach w takim filtrze jak twój gąbka tak się zabiła po mimo czyszczenia wiesz jak np ją wyciskałem że zmniejszyła się o 10%! i przez to ma mniejsze oczka! Co utrudniało przepływ wody i byle paprochy potrafiły ją zabić!