jak zmniejszyć PH wody w zbiorniku.
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 245
- Imię: Bart
jak zmniejszyć PH wody w zbiorniku.
Jak zmniejszyć PH wody w zbiorniku? Czy są inne sposoby niż chemia i filtr RO? Tylko takie bardziej skuteczne np. od włożenia kawałka drewna do zbiornika lub podawanie CO2.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: jak zmniejszyć PH wody w zbiorniku.
Ale przecież CO2 jest skuteczne. Trzeba tylko mieć odpowiednie do tego parametry. Powiedz jeszcze z jakiego poziomu do jakiego chcesz zbić to pH.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
... i z jakiego poziomu. I jakie masz kh/gh
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
PH było 7,8, obecnie trochę chemią zbiłem i CO2 do 7,2, - wartość porządana to około 6,8.
TWO - 15, TWW -5.
Ponieważ niedawno skończyłem walkę z glonami - oświetlenie i CO2 włacznowe na 6h na dobę. Chemia jest nietwrała i przy podmianie wody znów musiał bym to wlewać.
Nie chciałbym równiez stosować torfu, korzeń niewiele daje. Czy sa inne sposoby. Zbiornik 250l prosze również o ilości w jakichm miałbym dawkować ewentualne ilości. Słyszałem o liściach dębu, szyszkach - nie wiem na ile to będzie skuteczne - czy to do filtra (zewnętrzny czy bezpośrednio do zbiornika.
pozdrawiam
TWO - 15, TWW -5.
Ponieważ niedawno skończyłem walkę z glonami - oświetlenie i CO2 włacznowe na 6h na dobę. Chemia jest nietwrała i przy podmianie wody znów musiał bym to wlewać.
Nie chciałbym równiez stosować torfu, korzeń niewiele daje. Czy sa inne sposoby. Zbiornik 250l prosze również o ilości w jakichm miałbym dawkować ewentualne ilości. Słyszałem o liściach dębu, szyszkach - nie wiem na ile to będzie skuteczne - czy to do filtra (zewnętrzny czy bezpośrednio do zbiornika.
pozdrawiam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to są pomiary z akwarium czy z kranu??esprimo pisze:TWO - 15, TWW -5.
najlepszym, najskuteczniejszym i najwygodniejszym sposobem na zmniejszanie ph pozostaje filtr RO
przy takim litrażu jaki posiadasz inne metody wyjdą droższe i mało skuteczne
miłego dnia 

- maol
- Moderator
...albo woda destylowana - ale to również, na dłuższą metę rozwiązanie znacznie droższe od RO.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
esprimo tak jak radzą Ci koledzy szalinski_2005 i maol jedynym rozwiązaniem Twojego problemu , szczególnie do takiego litrażu jest RO i CO2 . [center][/center] Chemią będziesz robił za dużą huśtawkę z pH . Żadnych szyszek , liści dębu nie stosuj bo jedynie zrobisz herbatę z wody . Przy takiej twardości GH 15 garbniki nie bedą skuteczne / jedynie zakwaszają w miękkiej wodzie / I tu znowu kłania się RO . Swoją drogą masz dobre KH 5 / i tu pasowało by GH w granicach 8-9 / Jak na ironię losu - znowu RO . Czyli myślę , że problem masz rozwiązany . Powodzenia .
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
-
- Zainteresowany
to pomiary wody z akwarium PH 7,2, Two 15, Tww 5
w kranie PH 7,8, TWO 15-16, Tww 7.
Widze że kolejne 3 stówki wydam, ale spoko przeżyje.
pozdrawiam i z góry dzięki.
w kranie PH 7,8, TWO 15-16, Tww 7.
Widze że kolejne 3 stówki wydam, ale spoko przeżyje.
pozdrawiam i z góry dzięki.
- maol
- Moderator
Poza tym, RO to jedyna możliwość stabilizacji parametrów. Bo, przy wodzie takiej jak teraz, i stosowaniu metod naturalnych lub środków chemicznych parametry będą Ci jeździły w górę i w dół przy każdej podmianie. A stosując RO będziesz mógł je po pierwsze wyregulować, a po drugie utrzymać na zadanym poziomie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Tak jak radzą koledzy, RO jest tu bardzo wskazane.
To wydatek około 200, a nie 300 zł.
Dziwi mnie tylko jedno.
To wydatek około 200, a nie 300 zł.
Dziwi mnie tylko jedno.
Przy tej twardości węglanowej powinieneś bez problemu uzyskać 6,8ph, stosując tylko co2 (oczywiście butla). :znudzony:esprimo pisze:TWW -5.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
marthinez, ja mam podobną sytuację ph 7,9 tww 9 two 17 oczywiście w kranie
i co2 ruszyło ph może o 0,2
oczywiście instalacja z butlą i dyfuzorem z 100% rozpuszczalnością
oczywiście instalacja z butlą i dyfuzorem z 100% rozpuszczalnością
a spadło do tww 5 i ph 7,2 i więcej pewno co2 nie ruszyesprimo pisze:w kranie PH 7,8, TWO 15-16, Tww 7.
miłego dnia 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ty miałeś twardość-9, a nie 5.szalinski_2005 pisze:marthinez, ja mam podobną sytuację ph 7,9 tww 9 two 17 oczywiście w kranie
Ja z twardością - 7 potrafię zbić do 6,6ph.
Oczywiście wysoki poziom co2 jest wtedy niebezpieczny, ale jest to możliwe.
Dyfuzorem jest spiek ceramiczny.
Testy JBL'a i Sery.
Obecnie utrzymuje około 7ph i przy mojej twardości jest to wystarczające.
Także zastanawiam sie nad zakupem RO tylko nie wiem czy go potrzebuję. ;)
Jestem raczej przekonany, że ruszy.szalinski_2005 pisze:a spadło do tww 5 i ph 7,2 i więcej pewno co2 nie ruszy
Niektórzy boją sie podawać co2 tyle ile potrzeba (vide-zejnowski) ;)
-
- Zainteresowany
Co2 (butla i mikser) troche ruszyło, ale nie da rady utrzymać pożądanego poziomu PH do 6,8 - może jest to spowodowane że na razie podaje średnio po 4h na dobę - oświetlenie 6h/dobę, natomiast tww zmniejszyłem trochę chemią (razem z PH), więc RO chyba bedzie niezbędny.
Tww z kranu wynosi 7, a podmiany musze robić. Mam jeszcze takie pytanie. Podmieniam 40l (zbiornik 250) co dwa tygodnie, czy po zakupie RO powinienem tylko część wody przefiltrowanej RO np. 20l i 20l kranówy - tzn wybrać optymalna wartość przefiltrowanej i kranówki aby dopasować do pożądanych parametrów w akwarium czy całość - czyli 40l. przefi8ltrować RO?
pytanie pewnie głupie, ale z takim urządzeniem jeszcze się nie bawiłem.
Tww z kranu wynosi 7, a podmiany musze robić. Mam jeszcze takie pytanie. Podmieniam 40l (zbiornik 250) co dwa tygodnie, czy po zakupie RO powinienem tylko część wody przefiltrowanej RO np. 20l i 20l kranówy - tzn wybrać optymalna wartość przefiltrowanej i kranówki aby dopasować do pożądanych parametrów w akwarium czy całość - czyli 40l. przefi8ltrować RO?
pytanie pewnie głupie, ale z takim urządzeniem jeszcze się nie bawiłem.
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
esprimo CO2 podawaj ze światłem / światło powoli codziennie zwiększaj do 10 godz./ Z podmianami wody jest nie tak jak być powinno , otóz na 250 litrów pojemności akwa to wody podmieniasz trochę mało jak 40l. No i oczywiście podmiany rób w odstępie tygodniowym a nie co 2 tyg. Jak będziesz dodawał wodę z RO i mieszał z kranówą to sobie dopasujesz ilościowo tak żeby twardość była na żądanym poziomie ./ sa zresztą kalkulatory /
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
I dziwisz się, że nie możesz zbić ph. Podawaj co2 dłużej i korzystaj z kalkulatorów, a nie dozujesz "na oko".esprimo pisze:Co2 (butla i mikser) troche ruszyło, ale nie da rady utrzymać pożądanego poziomu PH do 6,8 - może jest to spowodowane że na razie podaje średnio po 4h na dobę
Jeszcze jedno. Przy twojej twardości ph zbij do siedmiu, nie niżej. Niższa wartość będzie niebezpieczna dla rybek.