THORICHTHYS ELLIOTI

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

darianus
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiñski

THORICHTHYS ELLIOTI

Post autor: darianus » 2008-09-04, 22:08

Mam akwa 200L. W tej chwili pływa w nim 22 neony i 6 młodych skalarów, 2 kiryśniki i 2 bocje siatkowane, bardzo podobają mi się THORICHTHYS ELLIOTI, jutro mam zamiar kupić 4-5 młodych sztuk , co sądzicie o takiej mieszance?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: THORICHTHYS ELLIOTI

Post autor: marthinez » 2008-09-04, 22:14

Myślę, że to nie najlepszy pomysł. To rybki agresywne i bardzo terytorialne i na pewno nie mogą pływać razem ze skalarami.
Wiele osób hoduje je w akwariach jednogatunkowych.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-04, 22:21

marthinez pisze:Myślę, że to nie najlepszy pomysł. To rybki agresywne i bardzo terytorialne i na pewno nie mogą pływać razem ze skalarami.
Wiele osób hoduje je w akwariach jednogatunkowych.
Agresywne? Z tego co słyszałem to łagodne pielęgnice, łagodniejsze od skalarów, ponieważ ignorują zupełnie inne gatunki, jedynie okres tarła budzi moje spore obawy

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-04, 22:24

darianus pisze:Agresywne? Z tego co słyszałem to łagodne pielęgnice, łagodniejsze od skalarów, ponieważ ignorują zupełnie inne gatunki
Gdzie to słyszałeś?
darianus pisze:jedynie okres tarła budzi moje spore obawy
Właśnie to jest najgorsze. Każda pielęgnica jest powiedzmy delikatnie łagodna. Tylko w czasie tarła są problemy.
Obrazek

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-04, 22:31

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-04, 22:34

Wybacz, ale Wiki to kiepskie żródło wiedzy, a zawarte informacje (bardzo ubogie) na temat tej ryby mogły by być przypisane do prawie każdej pielęgnicy np. skalara.
Obrazek

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-05, 07:22

Oto opinia jednego z użytkowników forum www.akwarystyka.com.pl

"U mnie pływają w akwa 200l , trzy dorosłe pary (wymiary tak około od 10cm do 16cm) największy samiec myślę że ma już maksymalne wymiary. Jedną parkę muszę odsprzedać ponieważ dwie pary podzieliły się akwa po połowie i trzecia jest ganiana. Tylko proszę nie wyobrażać sobie że są to jakieś bójki , wygląda to raczej jak u skalarów gdy jakaś para szykuje się do tarła i przegania pozostałe. A więc nie są to rybki agresywne tym bardziej że inne gatunki wogóle ich nie interesują. A pływają z nimi jeszcze Platki , Molinezje black-molly , Zbroiniki niebieskie i Bocje wspaniałe (wiem że Bocje nie pasują do biotopu). Dodam jeszcze że żyworódki cały czas się kocą i Ellioti wogóle się nimi nie interesują.
W podłożu można powiedzieć że wogóle nie kopią poza okresem tarła , wtedy może pojawić się kilka dołków. Roślin nie wyrywają i nie niszczą. A mam Amazonki , Ludwigie i jakąś trawkę (nie znam się za bardzo na nazwach roślin akwa). "

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-09-05, 07:31

darianus, u pielęgnic jest ważne indywidualne zachowanie jednej ryby. Jeśli trafisz agresywnego osobnika, to reszta ryb również zacznie wykazywać agresje. Ogólnie Ellioti nie są zaliczane do tych bardzo agresywnych, ale jednak o swoje potrafią walczyć.

Cytujesz doświadczenia jednego " akwarysty " który w 200 litrach trzyma bocje wspaniałe, co świadczy że o akwarystyce ma małe pojęcie.

Jeśli mocno przerybisz akwarium, to pielęgnice stracą zainteresowanie zajmowaniem terytoriów, tylko jak trafisz na jedną agresywną rybę, to będziesz miał w akwarium masakrę.
Obrazek

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-05, 07:58

kbtor pisze:darianus, u pielęgnic jest ważne indywidualne zachowanie jednej ryby. Jeśli trafisz agresywnego osobnika, to reszta ryb również zacznie wykazywać agresje. Ogólnie Ellioti nie są zaliczane do tych bardzo agresywnych, ale jednak o swoje potrafią walczyć.

Cytujesz doświadczenia jednego " akwarysty " który w 200 litrach trzyma bocje wspaniałe, co świadczy że o akwarystyce ma małe pojęcie.

Jeśli mocno przerybisz akwarium, to pielęgnice stracą zainteresowanie zajmowaniem terytoriów, tylko jak trafisz na jedną agresywną rybę, to będziesz miał w akwarium masakrę.
Masz całkowitą rację, ale zamierzam zaryzykować, dzisiaj ide do zoologa po 4-5 sztuk ellioti, docelowo chcę mieć jedną parę. Widziałem na zdjęciach bocje tego użytkownika, na razie są niewielkich rozmiarów

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-09-05, 08:04

A co zamierzasz zrobić ze skalarami? Będziesz dobierał parkę? Żebyś nie doprowadził do potężnego przerybienia.
Obrazek

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-05, 08:41

chciałbym docelowo 2 pary skalarów zostawić, muszę Wam pokazać zdjęcia, piękne sztuki udało mi się zakupić

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-05, 09:15

Dobra, widzę, że jest stosunkowo mało informacji o tej rybce dlatego w drodze wyjątku podam link do forum, na którym znajomy pisze o swoich doświadczeniach z tą rybą.
Może to Ci coś wyjaśni, bo czytając teksty typu:
darianus pisze:proszę nie wyobrażać sobie że są to jakieś bójki , wygląda to raczej jak u skalarów gdy jakaś para szykuje się do tarła i przegania pozostałe.
lub
darianus pisze:Bocje wspaniałe
darianus pisze:Roślin nie wyrywają i nie niszczą. A mam Amazonki , Ludwigie i jakąś trawkę (nie znam się za bardzo na nazwach roślin akwa)
nie bardzo bym wieżył w umiejętności akwarystyczne tego osobnika.

Oto link: http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t ... start=45[b]
Powołuję się na pkt regulaminu:
12. Dopuszczalne jest udzielenie odpowiedzi na zadane pytanie w postaci linku do konkretnej, dotyczącej wyraźnie pytania strony lub dyskusji na innym forum. Zaleca się jednak udzielenie pełnej odpowiedzi, bez odnośników do innych źródeł.[/b]
Obrazek

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-05, 10:07

Nie będe z góry kogoś posądzał o kiepskie umiejętności akwarystyczne po tym, że ma bocje w akwarium, ale nie wiem, dlaczego osoba ta miałaby nie widzieć zachowania swoich ryb przez brak umiejętności, ale być może zbyt duże zarybienie spowodowało tą łagodność ellioti. Tak wogóle to ciężko na necie znaleźć jakiekolwiek wiadkomości na temat tych pięknych rybek. Jak byście coś znaleźli to proszę o linki.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-06, 16:04

darianus pisze:Nie będe z góry kogoś posądzał o kiepskie umiejętności akwarystyczne po tym, że ma bocje w akwarium
Dla mnie osoba, która trzyma pielęgnice, mieczyki, platki i bocje w za małym zbiorniku ma małe pojecie o akwarystyce.
Zresztą poczytać spostrzeżenia osób, które ewidentnie wiedzą o tych rybach dużo są zupełnie sprzeczne od tych przytoczonych przez Ciebie.
darianus pisze:dlaczego osoba ta miałaby nie widzieć zachowania swoich ryb przez brak umiejętności, ale być może zbyt duże zarybienie spowodowało tą łagodność ellioti.
Obserwować taż trzeba umieć i uwierz mi że ta sama ryba może sie zachowywać zupełnie inaczej w dwóch różnych od siebie zbiornikach.
Są osoby, które trzymają np. Labeo w 60 litrach i mówią jakie to łagodne rybki, choć ogólnie wiadomo jak jest naprawdę.

Tak nawiasem myślę sobie, ze zbijasz moje argumenty, bo już postanowiłeś kupić owe Ellioti i nie chcesz słyszeć, że nie powinieneś tego robić.
Mimo wszystko życzę powodzenia i udanej hodowli tej zacnej rybki. ;)
Obrazek

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-09-06, 20:03

Wczoraj zakupiłem 4 sztuki eliioti. W ogóle nie interesują się innymi rybami, także pod tym względem jest ok. Nie spodziewałem się, że tak ostro będą walczyły pomiędzy sobą, i to mnie trochę martwi. Za dużo gonitw po akwarium, a to się na pewno nie podoba lubiącym spokój skalarom. Kupiłem 2 większe sztuki i 2 mniejsze myśląc, że to pewnie będą samiczki, a mam wrażenie, że powstała para z dwóch większych sztuk (trzymają się razem i przeganiają 2 mniejsze sztuki).
PS
Martinez dobrze wyczułeś, że już zdecydowałem kupić ellioti:) Czas pokaże, czy to był dobry wybór, sam miałem obawy

ODPOWIEDZ