Posocznica?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Miraż
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 30
Imię: M-¿

Posocznica?

Post autor: Miraż » 2008-09-06, 13:21

Witam.
W moim 112 litrów baniaku pływają aktualnie dwa piękne, dorosłe welony. Filtr zwykły aquarela, ale bardzo dobrze sobie radzi. Woda nie jest mętna, na dnie zbiera się mało syfów. Nie ma roślin, bo nic nie utrzymuje się dłużej niż 3 godziny.
Cztery dni temu u jednego z welonów zauważyłam nastroszone łuski. Żadnych dodatkowych objawów, żadnych postrzępionych płetw, zaczerwienień, zmian w zachowaniu. Nic. Normalnie pobierała pokarm, pływała jak zwykle. Odłowiłam ją do zbiornika kwarantannowego - reszta dostała 2 tabletki metronidalozu - na wszelki wypadek.
Od wczoraj przesiaduje głównie na dnie, ale dalej przypływa po jedzenie. Jednocześnie z 60l wyłowiłam gupiczkę również z nastroszonymi łuskami + z postrzępionym ogonem. Pływała przy dnie, ledwo żywa. Od znajomych dostałam antybiotyk ( i oczywiście musiałam opakowanie wywalić... :mur: ) ponoć skuteczny. Ryby w kwarantannie dostały jedną tabletkę i dzisiaj rano u gupiczki nie widać większych objawów choroby - łuski wróciły do normalnego stanu, został ogon, ale się nie pogarsza. Pływa normalnie, jest żywa i ciekawska. Welonka bez zmian.
I teraz z mojej strony pytanie: Czy to jest posocznica i czy zostawić leczenie tak jak jest, czy szukać innego leku? Od razu powiem, że szukałam bactopuru, ale zoologiczne w naszym mieście #$@!:)@$ są warte. Po głupi ferroactive muszę jeździć 40 km, a na nazwę leku reagują wielkimi oczami.

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin
Kontakt:

Re: Posocznica?

Post autor: marcin88 » 2008-09-06, 13:31

Miraż pisze:2 tabletki metronidalozu - na wszelki wypadek
nigdy nie wlewamy wszytkich "rybich" leków jakie mamy pod ręką
"Attero Dominatus Denique Interimo"

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-09-08, 16:00

To może byc posocznica. Napisz, jak sprawa się rozwija, jak wyglądają odchody tego welona. I oczywiście, oddziel go natychmiast do kwarantanny
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Miraż
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 30
Imię: M-¿

Post autor: Miraż » 2008-09-08, 17:14

Dziś rano zastałam welona sztywnego. Za to gupiczka czuje się coraz lepiej i chyba można ją będzie niedługo wrzucić do ogólnego.
Nie było żadnych dodatkowych objawów. Odchody normalne, apetyt - jak to u welonów.

ODPOWIEDZ