Roślinki do akwarium!

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Roślinki do akwarium!

Post autor: marthinez » 2008-09-07, 17:53

Tofifi pisze:No i nie obraź się ale to trzeba nieźle mieć we łbie żeby kupować 200L akwarium tylko po to żeby zrobić restart
Pokaż mi tekst gdzie ktoś Ci każe kupować 200 litrowy zbiornik jako tymczasowy. Ba, nawet nie napisałem, ze musisz jakiś w ogóle kupować.
Tofifi pisze:Jak ma mieszkać w 160L albo w 200 to prawdopodobnie tego nie zauważy!
Zboirnik MUSI nieć minimum 50 cm wysokości, a żaden standardowy poniżej 200 litrów tyle nie ma.
Tofifi pisze:A ludzie wymyślają takie dziwne objętość bo chcą nie dopuścić do tego ze inni mieli takie ładne ryby jak oni!
:rotfl:
Tofifi pisze:Wiadomo nie miały gdzie pływać ale jak ja mam 160L to będą miały luksus!
Piszesz bzdury. Niewiedza nie boli. Rozumiem.
Szkoda tylko, że jak ktoś Ci radzi dobrze to, to do Ciebie nie dociera.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-09-07, 18:09

słuchaj wiele z tego co czytując na forum (z twoich wypowiedzi) jest ciekawych mądrych itp.
ale po protu nie łubie jak mi ktoś wytyka ze mam za mały zbiornik i proponuje jakieś tam małe rybeczki !

Także wiedz ze cenie sobie twoje uwagi ale jak już nie 3 skalary to ok no ale ze dla 2 to za ciasno? nie wmawiaj mi tego zasłaniając się tymi tanimi gadkami ze niewiedz nie boli albo coś podobnego natura to nie matematyka! wiesz co może nie nie mam 50cm ale to też ciekawie na jakiej podstawie liczysz? bo co ryba dorasta do, 25cm czyli powinna mieć luz tak :rotfl: no najlepiej ze by 2 razy mogła się zmieścić w 50cm? bo jak będzie miała 40cm to już nie będzie mogła żyć? :] taka gadka też mnie irytuje

No
ale dobra zostawmy sprawę z rybami
a wiem ze mi ma się podobać akwarium anie ci ale ja nie mam pojęcia ile czego kupić żeby np zienia się nie wyjaławiała za szybko albo ze jak sadze roślinki i zauważę że mam ich za dużo a po za tym zastanawia mnie jeden fakt gość na tym forum pokazał swoje 200L jako kopia ameryki południowej i co? miał żwirek 1 duży korzeń i kilka małych :zdziwko: zdziwiłem się że nie ma roślin więc pytam bo nie wiem jak dokładnie wygląda otoczenie skalarów!

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-09-07, 21:16

pffffff :zdegustowany: szkoda gadać....

Tak po za tym to skalar jest rybą stadną...a więc trzymanie go pop 2 sztuki nie jest dla niego korzystne.

Tofifi, jeśli chcesz akwarium biotopowe to duża ilość roślin nie jest wskazana....

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-09-07, 21:17

aha no dobra ale nie rozumie czemu bądź łaskaw wyjaśnić

[ Dodano: 2008-09-07, 21:40 ]
Optymalne w warunkach domowych jest akwarium 100-200 litrowe
tekst z wikipedii
ukcja dotyczy Skalara żaglowca posiadam kilka odmian -złotą ,klasyczną ,marmurkową.
Dorasta do 15 cm długości i 25 cm wysokości, wymaga wysokiego - conajmniej 40 cm akwarium. Żyje w parach. W akwarium przebywa przeważnie w górnej i środkowej warstwie. Spokojna ryba, mogąca jednak zjadać mniejsze rybki, np. neony. Skalarów nie należy trzymać z rybami mogącymi oskubywać im płetwy, np. brzankami. Optymalna temperatura 25-28°C, pH 6,0-7,5..

tekst z ALLEGOR http://allegro.pl/item429089010_skalar_ ... _cena.html
Gatunek ten dorasta do 15 cm długości i 25 cm wysokości, wymaga wysokiego - co
najmniej 40 cm akwarium.

też a ALLEGRO http://allegro.pl/item434084129_skalar_ ... ebrny.html
Rybki nabyłem niedawno, ale ich łapczywość na jedzenie, przetrzebiła mi faunę w akwarium (muszą zmienić akwarium i pływać z większymi rybami)

Aktualnie sa w akwarium 160 litrowym
mam szukać dalej?

[ Dodano: 2008-09-07, 21:57 ]
http://e-akwarystyka.pl/topics24/ ... 042975feee
pochwal się jak wcinając 7 skalarów do 240L! bo 240L to na 7 ryb = około34L na rybkę kiedy u mnie 160L podzielić na 2 = 80L na rybkę i co? Załęże się że nie będziesz umiał mi tego wyjaśnić (przyznam ci rację tylko w jednym mój baniak ma 40cm a twój 50 wysokości)

Oj dobra koniec już bo mam dość dyskusji o rybach wolę się skupić na roślinach

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-09-07, 22:12

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Jak ty kolego z Wikipedii czerpiesz informacje to no comments!!!! Kolego aby coś sprzedać trzeba kogoś na to naciągnąć. Mało widziałeś i słyszałeś. A to, że skalary żyją w sklepach w 40 litrowych akwariach nie znaczy, że tam dorastały.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-09-07, 22:23

Tofifi pisze:pochwal się jak wcinając 7 skalarów do 240L! bo 240L
Człowieku nie potrafisz czytać to później skutki tego widać tutaj.
Skalary pewnie widziałeś w galerii mego baniaka, ale prócz oglądania trzeba tez czytać, a czytajać zauważył byś, ze docelowo będą tam 4 (słownie, specjalnie dla Ciebie CZTERY) sztuki. Te, które mam są jeszcze maluchami.

W reszcie pozwól, że "nie podejmę rękawicy", bo szkoda klawiatury i śmiecenia na forum.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-09-07, 22:24

Tofifi pisze:pochwal się jak wcinając 7 skalarów do 240L! bo 240L to na 7 ryb = około34L
Najpierw przeczytaj cały wątek, a potem się do czegoś przywalaj.Martinhez gdzieś tam napisał, że czeka aż dobiorą się w pary.Co do wikipedii, to ją może uzupełniać każdy(tam gdzieś pisze:rozwiń to czy coś w tym stylu)

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-09-08, 07:14

no wiedziałem że mają docelowo zostać 4 skalary ale jak by nie patrzeć zostaje tylko 60L na 1 skalara a u mnie nawet jak dokopię jeszcze 1 to będzie dopiero 53L na 1 rybkę a póki co to mama około 80L na jedną i to wiecj niż ty :) :zly:

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-09-08, 08:10

Popatrz na wysokość akwarium.!!! Będziesz miał 40cm i odejmij jeszcze z tego żwirek.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-08, 14:48

Dobra olejcie go chyba znacie te wszystkie piękne polskie powiedzenia jak "gadaj z..." i dalej sami wiecie ;)

Tofi jak chcesz się kłócić to pomyliłeś fora no, bo tu to szukasz tylko zaczepki -.-
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-09-08, 15:09

nie szukam zaczepki to wy się na mnie uwzięliście a tak jak na pisane jest w temacie to mamy rozmawiać wyłącznie o roślinach!
no ale jak zwykle wy do mnie na nie i na przekór i nikt z was tak naprawdę jeszcze mi nie odpowiedział nie pomógł z doborem roślin wiec.... ech :/

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-08, 15:23

Więc zmień forum nie będziesz musiał się tak irytować przy nas debilach ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-09-08, 15:46

heh
Suja pisze:przy nas debilach
to nie ja to powiedziałeś
fajnie że sam do tego doszedłeś
chociaż ja nie uważam was za debili to wy nadal robicie mi na złoś!

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-09-08, 16:04

KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC KONIEC

Jak dzieci w przedszkolu. Przecież jesteście inteligentnymi ludźmi, prawda.

Jeszcze jeden post zbaczający z tematu i pójdą warny
Obrazek

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-09-08, 19:05

Ostatni raz ostrzegam. Jeszcze jeden post nie na temat i dam ostrzeżenie.

Koniec o skalarach. Temat dotyczy roślin.
Obrazek

ODPOWIEDZ