piach ...
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
piach ...
Witam,
Czytam sobie forum od kilku dni i tak się zastanawiam: Czy używanie piachy kwarcowego wiąże ze sobą zagrożenie tylko ze strony stref beztlenowych?
Założyłem akwa z mchami i krewetkami. Aktualnie czekam na pozyskanie dużej masy roślinnej [żebym miał co aranżować] i zrobię pół-restart [woda zostanie wlana ponownie + wszystkie wkłady ceramiczne itp ...].
Jako, że chciałbym mieć aranż z jakimś większym wzniesieniem [myślę, że 6-10cm spokojnie] i jednocześnie sam piach kwarcowy mam pewne obawy. Co Wy o tym myślicie ?
Czytam sobie forum od kilku dni i tak się zastanawiam: Czy używanie piachy kwarcowego wiąże ze sobą zagrożenie tylko ze strony stref beztlenowych?
Założyłem akwa z mchami i krewetkami. Aktualnie czekam na pozyskanie dużej masy roślinnej [żebym miał co aranżować] i zrobię pół-restart [woda zostanie wlana ponownie + wszystkie wkłady ceramiczne itp ...].
Jako, że chciałbym mieć aranż z jakimś większym wzniesieniem [myślę, że 6-10cm spokojnie] i jednocześnie sam piach kwarcowy mam pewne obawy. Co Wy o tym myślicie ?
metodo EI - nadchodzę
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Re: piach ...
Może konkretniej o tych twoich obawach,bo nie zabardzo wiem jak mam sie odnieść do tego tematu
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Wzniesienie z piaskuhmm.. raczej odpada,piasek opadnie i wyrowna sie z podlozem
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
jeśli nie masz ryb przekopujących podłoże to sam piasek się nie wyrówna, ja miałem glonojada który przy kwarcu mi zrobił normalnie demolkę ale tak to pomysł ze wzniesienie jest ok i myślę że to wypali z powodzeniem.Raperzu pisze:raczej odpada,piasek opadnie i wyrowna sie z podlozem
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Popieram.Raperzu pisze:Wzniesienie z piaskuhmm.. raczej odpada,piasek opadnie i wyrowna sie z podlozem
Wyrówna i to szybko.Lunatic_86 pisze:jeśli nie masz ryb przekopujących podłoże to sam piasek się nie wyrówna
Nawet sam ruch wody wywołany filtracją będzie wyrównywał wzniesienia z piasku.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Krewetki też nieźle potrafią "przekopać" piach.marthinez pisze:Lunatic_86 napisał/a:
jeśli nie masz ryb przekopujących podłoże to sam piasek się nie wyrówna
Wyrówna i to szybko.
Nawet sam ruch wody wywołany filtracją będzie wyrównywał wzniesienia z piasku.
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Oj krewetki to są niezłe łobuzy ;)
Ale nie wiem czy kolega wie, ale strefy beztlenowe nie są takie groźne, a wręcz pomagają nam w akwarium ;)
Ale nie wiem czy kolega wie, ale strefy beztlenowe nie są takie groźne, a wręcz pomagają nam w akwarium ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
W jaki sposób?? :zdziwko:Suja pisze: ale strefy beztlenowe nie są takie groźne, a wręcz pomagają nam w akwarium
dżordż, próbować możesz,ale jak napisali poprzednicy większych szans na przetrwanie tego pagórka nie widzę...
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Wzniesienia na pewno nie uzyska to się nawet nie ma co łudzić ;)
A no w taki, że strefy beztlenowe zjadają NO3, a Diana w swojej książce o LT mówi, że bąbelki wydobywające się z podłożą muszą wręcz pachnieć siarkowodorem, u mnie całe podłoże to strefy i jak by co ślimaki ich nie likwidują ;) ale wydobywający się gaz jest albo czystym azotem[z czego sie ciesze],albo dwutlenkiem węgla ;)
A no w taki, że strefy beztlenowe zjadają NO3, a Diana w swojej książce o LT mówi, że bąbelki wydobywające się z podłożą muszą wręcz pachnieć siarkowodorem, u mnie całe podłoże to strefy i jak by co ślimaki ich nie likwidują ;) ale wydobywający się gaz jest albo czystym azotem[z czego sie ciesze],albo dwutlenkiem węgla ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Ale dżordż nie wspomniał nic,że ma LT,więc może się nie znam,ale to raczej nie tyczy się jego akwa...Suja pisze:Diana w swojej książce o LT mówi, że bąbelki wydobywające się z podłożą muszą wręcz pachnieć siarkowodorem
Masz świderki,a one niszczą strefy beztlenowe :looka:Suja pisze:u mnie całe podłoże to strefy i jak by co ślimaki ich nie likwidują
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ta niszczą, nie są w stanie nic z nimi robić, prędzej ja to zrobię wsadzając nowe rośliny, albo jak się zbierze za duży bąbel same uciekają.
Ale co ma LT do zwykłego akwarium i tu i tu są strefy i są przydatne.
Ale co ma LT do zwykłego akwarium i tu i tu są strefy i są przydatne.
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
tzn. to nie miało być tak, że usypie górę z piachu i będzie. Chciałem to zaaranżować tak, że np. ułożę jakąś ścianę z piaskowca, a miejsce między nim a szybą wypełnię piachem. Strefy beztlenowe nie będą mi potrzebne, gdyż nie mam [nie planuję] roślin korzennych. Są tylko mchy .
Jeśli piach nie wypali: czy kupując żwir o małym granulacie [1-2mm] te strefy też powstają ?
Co do LT - nie, ja nie mam takiego zbiornika ... Jak najbardziej wszelkie pomysły technologiczne na utrzymanie aqa wykorzystuję.
Jeśli piach nie wypali: czy kupując żwir o małym granulacie [1-2mm] te strefy też powstają ?
Co do LT - nie, ja nie mam takiego zbiornika ... Jak najbardziej wszelkie pomysły technologiczne na utrzymanie aqa wykorzystuję.
metodo EI - nadchodzę
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ale co mają strefy beztlenowe do roślin korzeniowych ;>
W żwirku o granulacji nawet 5mm występują ;_)
I naprawdę nie są one takie groźne jak się o nich mówi...
W żwirku o granulacji nawet 5mm występują ;_)
I naprawdę nie są one takie groźne jak się o nich mówi...
63L z roślinami
63L z roślinami