Witam chciałbym się was poradzić bo po wakacyjnej przerwie wróciłem do domu zarobiłem troszkę pieniędzy których wydałem na filtr RO i chciałbym zrestartować swoje akwarium . Czytam i obserwuje forum i zebrałem się na odwagę żeby napisać . Akwarium jest zalane woda , woda podmieniana co 2 tygodnie i teraz jak kupiłem filtr RO jeszcze nie podmieniałem wody bo chce was się poradzić , ile dolać RO czy całe akwa zalać RO
Tylko chce powiedzieć ze akwa nie było nawożone przez cale wakacje wiedz woda jest wyczerpana z pierwiastków odżywczych da roślin widać to po Blyxa japonica i rośliny o wiele słabiej rosną . Chciałbym was jeszcze się poradzić ile przydało by się oświetlać akwarium na razie oświetlam 8 godzin tyko 4erema świetlówkami mam gniazdka czasowe wiedz mógłbym to rozłożyć .Zbiornik ma około 5 miesięcy rośliny mam w nim szybko rosnące takie jak bacopy nurzańce Blyxa japonica .
Akwarium 240 l
Oświetlenie 6x 54w T5 Philips
Filtr zewnętrzny kubełkowy Sera
Grzałka 100w juwel
Co2 butla
Z rybek chce zostawić :
Parka barwniak czerwonobrzuchy
20 Rasbora Hengeli
Woda w akwarium :
Ph 7,5-8,0
Gh 11 dgh
Kh 7 dkh
Nh4/Nh3 około 0.2mg/l
No3 0mg/l
Fe 0mg/l
Nawozy do roślinności mam takie jak :
PG pro Macro 500ml
PG pro Micro 500ml
PG pro Ferro+ 500ml
PG classic 500ml
I moje pytania są następujące :
Ile mam wlać wody z filtra RO
Od kiedy mam zacząć dawać nawozy i w jakiej kolejności.
I na jakich parametrach utrzymywać wodę w akwarium żeby wszystko było ok.
Ile czasu oświetlać akwarium czy wszystkimi na raz świętówkami czy podzielić ?
I czy od razu dawkować co2 ?
Restart po wakacjach
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: Restart po wakacjach
W akwarium mozesz miec 100% ROlub mieszac Ro z woda z kranu.Gdy chcialbys miec100% ro w baniaku,musisz wode odpowiedno mineralizowac tzn kupic Hydro mineral,ktory podnosai KH i GH 100% dawki podnosi GH ok. 4°n i KH 2°-3°n, w tym nawozie jest odpowiedni stosunek Ca do Mg, do tego trzeba kupic PG mikro,jest to nawoz ktory zawiera mikroelementy(jak sama nazwa wskazuje) i dozuje sie go tylko do Ro.Jesli bedziesz stosowal PG Makro moze zajsc koniecznosc dodawania NO3 z soli, poniewaz w tym nawozie jest przesyniecie do PO4. Jesli chcesz mieszac wode Ro z woda z kranu musisz sobie wyliczyc jakie chcesz miec parametry Kh i GH w akwarium i mieszac w odpowiednich proporcjach .Jesli chodzi o oswietlenie pasowalo by miec minimum 0,5w\l-0,7w\l i bedzie ok.PO restarcie zacznim stopniowo oswietlac zbiornik zaczynajac np od 4 godzin i co tydzien zwiekrzac o godzinew.Nawoz hydro mineral wlewaj odrazu,potem makro, a po 2ch tygodniach wlewaj mikro.Wyjsciowe parametry to NO3 10 ppm PO4-1ppm(ale zacznij od 0,5ppm)Ph ustawisz za pomoca co2 ,Fe 0,1-0,2ppm.Co2 podawaj odrazu
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Restart po wakacjach
jeżeli będziesz chciał zrobić akw. roślinne a z uwagi na oświetlenie 6x54W :orany: to raczej tak( uważaj z taką mocą )
a tak w ogóle to po co restart
zacznij podmieniać wodę co tydzień na ro czy tam z domieszką hm czy kranówki
ro sobie mieszaj z hm lub kranówą tak abyś miał takie wartości ph kh i gh jakie chcesz
a tak w ogóle to po co restart
zacznij podmieniać wodę co tydzień na ro czy tam z domieszką hm czy kranówki
ro sobie mieszaj z hm lub kranówą tak abyś miał takie wartości ph kh i gh jakie chcesz
miłego dnia