referendum

Piszta co chceta ;)

Moderator: ModTeam

Czy jesteś za tym aby euro zastąpiło złotówki

tak
8
38%
nie
11
52%
nie chcę zdradzać
0
Brak głosów
nie mam zdania
2
10%

Liczba głosów: 21

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin
Kontakt:

referendum

Post autor: marcin88 » 2008-09-21, 19:01

euro zamiast złotówek? wasze zdanie na ten temat
wg mnie ceny podskoczą w górę ale ludzie w mniejszym stopniu będą wyjeżdzać
"Attero Dominatus Denique Interimo"

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: referendum

Post autor: Thierry Henry » 2008-09-21, 19:50

marcin88 pisze: wg mnie ceny podskoczą
Ceny podskoczą. Za najtańszy chleb będziesz płacił 99 centów.
marcin88 pisze:ale ludzie w mniejszym stopniu będą wyjeżdzać
Napisałeś to tak jakby było to czymś złym. A jest zupełnie przeciwnie.

PS. ten temat jest jak ocean. :P

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-22, 14:12

Thierry Henry pisze:Napisałeś to tak jakby było to czymś złym. A jest zupełnie przeciwnie.
napisałem ale a nie i bo wiem że to dobre bo teraz służba zdrowia jest hmm nie za ciekawa ale cóż głosowanie jest wyrównane z lekką przewagą nie

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-09-22, 14:41

Moja firma zaoszczędzi kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie traconych na tzw. różnicach kursowych. Co oznacza więcej kasy dla mnie.

Wbrew pozorom, wprowadzenie euro i podwyżki to nie tożsame zjawiska - bo ceny w dużym stopniu reguluje rynek. Jeżeli w wyniku wyrównania ceny chleba do 1 euro ludzie zaczną go mniej kupować (a zaczną, bo z tego samego powodu będą mieli mniej siły nabywczej) to chleb stanieje, bo piekarz i sklepikarz też chcą żyć. Co oznacza, że tego typu podwyżki będą chwilowe. A zresztą i tak żyjemy w drogim kraju, większe podwyżki nie są możliwe bo będziemy najdroższym już chyba państwem w Unii.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-22, 14:48

zawsze istnieje możliwość że politycy nie zrobią referendum i zrobią jak chcą ale maol ty zaoszczędzisz ale licz się z tym że inni mogą ponieść straty ale cóż najwięcej stracą ci którzy pracują za granicą i wysyłają kasę do polski wiem że podwyżki będą chwilowe ale inflacja gwałtownie wzrośnie

[ Dodano: 2008-09-22, 14:50 ]
u nas nie jest tak źle jak u niektórych http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:In ... _world.PNG

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-09-22, 15:01

Przede wszystkim, rozpatrujesz tu problem, który dotyczy tak naprawdę nie pojedynczych osób (choć je dotknie) a całej gospodarki, a więc głównie największych przedsiębiorstw. I to one mają tu głos decydujący. To czy szary obywatel jest za czy przeciw nie ma większego znaczenia - bo to nie wybór między euro i złotówką, a miedzy bardziej lub mniej konkurencyjna i rozwijającą się gospodarką. I tylko to się liczy - co z tego, jak będziemy mieli naszą najwspanialszą złotówkę i odrzucimy euro, jak nikt nie będzie chciał z nami handlować?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-22, 15:47

Maol dobrze mówi ;)
Jak wprowadzą euro to Polska wreszcie zacznie żyć...
Popatrz ile traci zwykły obywatel jak wyjeżdża za granicę, a zobacz jak teraz stanie się modne podróżowanie po europie mając jedną walutę w ręku.

Znajomy w tym roku jechał sobie samochodem do Hiszpani, i dopiero teraz docenił co to znaczy mieć jedną walutę ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
danielek001
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 375
Imię: Daniel
Nazwisko: Majewski

Post autor: danielek001 » 2008-09-22, 20:00

Suja pisze:Jak wprowadzą euro to Polska wreszcie zacznie żyć...
Żyć jak żyć , wprowadzenie euro jest jednak nieuniknione, może będzie lepiej może trochę gorzej. Fakt jest faktem polska ma kosmiczne ceny na artykuły elektroniczne i takie tam, a wejście do unii miało być tragedią , a jednak teraz w większości rodzin 2 - 3 samochody to normalka co 6 lat temu było abstrakcją, widać Polacy radzą sobie z każdą podwyżką.

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-22, 20:02

Może nie kazdy polak sobie radzi, ale tan kto umie sie zakręcić daje rade ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
danielek001
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 375
Imię: Daniel
Nazwisko: Majewski

Post autor: danielek001 » 2008-09-22, 20:05

Suja pisze:ale tan kto umie sie zakręcić daje rade ;]
święte słowa :)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2008-09-23, 14:06

uważam, że wprowadzenie euro będzie pozytywne, choćby właśnie na brak strat w przewalutowaniu, rynki europejskie będą łatwiej dostępne ze względu na większą łatwość w prowadzeniu interesów, tak samo podróże na pewno będą łatwiejsze... Ja teraz siedziałem w Hiszpanii 3 miesiące jechałem tam i wracałem samochodem i naprawdę ułatwia jedna waluta, przynajmniej żeby za autostrady płacić nie musisz mieć 3 różnych walut... Poza tym... Jurki łatwiej się wydaje... A ceny raczej bardzo nie wzrosną, bo... są podobne :) np ceny na artykuły elektroniczne są u nas i w Hiszpanii takie same, wystarczy tylko przeliczyć... A wszystko zależy raczej od gospodarki a nie waluty właśnie o czym świadczą różnice w cenach na poszczególne artykuły w krajach które mają euro... Np papierosy kosztują inaczej w Hiszpanii Niemczech czy Francji mimo że wszędzie jest euro, podobnie jest z innymi artykułami...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ